Γαλακτομπούρεκο τρίγωνο με ροδόνερο

2326

Κι όμως… είναι εύκολο να βγάλετε στην επιφάνεια τον «ζαχαροπλάστη» που κρύβετε μέσα σας! Ο πολυαγαπημένος μας Ανδρέας Λαγός, προτείνει ένα υπέροχο γαλακτομπούρεκο σε τρίγωνα, με ροδόνερο.

Φτιάξτε το και ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟ, μαζί με ένα ποτήρι Samos Anthemis.

ΥΛΙΚΑ (για 6 κομμάτια)

Για την κρέμα:

  • 350 γρ. γάλα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 80 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 αβγά
  • 1 βανιλίνη
  • 30 γρ. μαργαρίνη

Για το φύλλο:

  • 4 φύλλα κρούστας
  • 100 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο
  • 100 γρ. αμύγδαλο φιλέ
  • 40 γρ. καστανή ζάχαρη

Για το σιρόπι:

  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • ½ λεμόνι
  • 20 γρ. ροδόνερο

Για το σερβίρισμα:

  • Ζάχαρη άχνη
  • Αποξηραμένα τριαντάφυλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Για την κρέμα:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη βανιλίνη και τα αφήνουμε να ζεσταθούν καλά, όχι να βράσουν.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα αβγά, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά με σύρμα.

Όταν ζεσταθεί το μείγμα γάλα-κρέμα αρχίζουμε να το προσθέτουμε σιγά-σιγά με τη βοήθεια μιας κουτάλας στο μείγμα με τα αβγά και στη συνέχεια τα βάζουμε όλα μαζί στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να πάρουν βράση ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει η κρέμα σε χαμηλή φωτιά (μέχρι τον πρώτο βρασμό/κοχλασμό).

Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε πολύ καλά.

Κρατάμε την κρέμα στο ψυγείο σκεπασμένη με μια μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα.

Για το σιρόπι:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, το λεμόνι και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά μαζί με το λεμόνι.

Όταν κρυώσει, προσθέτουμε το ροδόνερο και το φυλάμε στο ψυγείο.

Συναρμολόγηση:

Λιώνουμε τη μαργαρίνη με βούτυρο.

Κόβουμε 2 φύλλα κρούστας σε τρεις ίσες κάθετες λωρίδες.

Παίρνουμε το ένα φύλλο το αλείφουμε με πινέλο με τη μαργαρίνη, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη καστανή, λίγο αμύγδαλο και το σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο κρούστας και το πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας.

Κόβουμε τρία τετράγωνα από ένα άλλο φύλλο κρούστας και τα βάζουμε στην άκρη κάθε λωρίδας, εκεί που θα βάλουμε τη γέμιση. Βάζουμε λίγη από την κρέμα σ’ αυτή την άκρη, περίπου 2 κ. σ. και κλείνουμε ξεκινώντας να τυλίγουμε διαγωνίως, έτσι ώστε να φτιάξουμε ένα τρίγωνο (όπως τα τυροπιτάκια). Αλείφουμε με μαργαρίνη και πασπαλίζουμε με καστανή ζάχαρη.

Κάνουμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα δύο φύλλα και την κρέμα.

Αλείφουμε ένα ταψί με λίγη μαργαρίνη με βούτυρο ή βάζουμε λαδόκολλα και τοποθετούμε τα γαλακτομπούρεκα το ένα δίπλα στο άλλο. Τέλος περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαργαρίνη με βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ζάχαρη και αμύγδαλο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα φύλλα και να πάρουν χρώμα.

Βγάζουμε από το φούρνο και τα περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Σερβίρουμε τα ατομικά γαλακτομπούρεκα πασπαλίζοντας με λίγη ζάχαρη άχνη και αποξηραμένα τριαντάφυλλα.

(Σ.Σ: Ο Σαμιώτης chef Ανδρέας Λαγός που αυτοτιτλοφορείται «Nomad Chef» έχει ταυτοποιήσει ένα δικό του εντελώς στυλ μαγειρικής. Συνδυάζοντας απλά υλικά και εύκολες παρασκευές, δημιουργεί νέες εμπειρίες γεύσεων . Στα 19 του κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μεσογειακής Μαγειρικής και στη συνέχεια έδειξε το ταλέντο του τόσο σε διεθνή εστιατόρια και γαστρονομικές εκδηλώσεις αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές όπως το «Chef στον αέρα» με την Ελένη Ψυχούλη.  Με το πρώτο του βιβλίο «Οι γεύσεις που μεγαλώσαμε» μετέφερε στους λάτρεις της δημιουργικής κουζίνας τις γνώσεις του και την αγάπη του για την μαγειρική αλλά και τη γενέτειρά του, τη Σάμο. Και φυσικά, για το σαμιώτικο κρασί!)

print