Ροδάκινα ψητά με Μοσχάτο Σάμου και κρέμα αμυγδάλου

1169
Ένα λαχταριστό και εύκολο επιδόρπιο, γεμάτο από τη θρεπτική αξία και τη νοστιμιά του υπέροχου καλοκαιρινού φρούτου και τα εκλεκτά αρώματα του Μοσχάτου Σάμου, με τη δημιουργική έκφραση της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου.

Φτιάξτε το επιδόρπιο αυτό με νεκταρίνια ή με βερίκοκα ή αναμείξτε τα φρούτα, πάντα κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια.

Υλικά 

Για τα ροδάκινα

  • 8 μεγάλα ώριμα ροδάκινα, μαλακά αλλά όχι λιωμένα, κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσια
  • 60 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 400 ml Μοσχάτο Σάμου
  • 100 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 1½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
  • 1 φλιτζ. τσαγιού φιλέ αμυγδάλου, ελαφρώς καβουρδισμένο στο γκριλ για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν απαλά
  • 1 ξυλάκι κανέλας

Για την κρέμα αμυγδάλου

  • 30 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 50 γρ. μέλι της αρεσκείας μας
  • 50 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 30 γρ. κορν φλάουρ
  • 200 ml φρέσκο γάλα
  • 60 γρ. αμυγδαλόσκονη (τη βρίσκουμε και σε σακουλάκια, στα σούπερ μάρκετ)

Εκτέλεση

Κρέμα αμυγδάλου: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και το μέλι και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, μέχρι τα υλικά να λιώσουν και ενοποιηθούν. Αποσύρω από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα ζάχαρη και τα αυγά, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα ανοιχτόχρωμο και αφράτο. Προσθέτω το κορν φλάουρ και συνεχίζω το χτύπημα, μέχρι να ενωθεί στο μείγμα. Προσθέτω το μείγμα μελιού-βουτύρου, το γάλα και την αμυγδαλόσκονη και χτυπάω με το μίξερ για 1 λεπτό, μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Το αδειάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα και το ζεσταίνω σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 5 – 7 λεπτά, μέχρι να δέσει και να γίνει μια λεία και ενιαία κρέμα. Την αφήνω κατά μέρος.

Ροδάκινα: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.  Βάζω τα ροδάκινα σε ένα μέτριο ταψί που να χωρά όλα τα κομμάτια, σε μονή στρώση. Τα τοποθετώ με τον κομμένη πλευρά προς τα πάνω, την οποία αλείφω με το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη). Τα περιχύνω με το Μοσχάτο.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω την καστανή ζάχαρη με τη σκόνη κανέλας και πασπαλίζω τα κομμένα ροδάκινα. Με ένα κουταλάκι γεμίζω την κοιλότητά τους με την κρέμα αμυγδάλου, μέχρι να ξεχειλίσει. Σκορπίζω από πάνω το φιλέ αμυγδάλου και βάζω στο ταψί το ξυλάκι κανέλας και 100 ml νερό.
Ψήνω τα ροδάκινα για 25 – 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και η κρέμα να ροδίσει απαλά. Τα σερβίρω ζεστά, χλιαρά ή κρύα.

Ντίνα Νικολάου
print