Χταπόδι τηγανιτό με αλιάδα

1839

Συνταγή του Ανδρέα Λαγού

ΥΛΙΚΑ(για 6 άτομα)

 Για το χταπόδι

  • 1-1 ½ κιλό χταπόδι με χωρισμένα τα πλοκάμια
  • 300 γρ. λευκό κρασί
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 1 κ.σ πάπρικα
  • 150γρ. καλαμποκάλευρο για το πανάρισμα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για την αλιάδα

  • ¼ κουταλάκι γλυκού  γλυκάνισο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι-πιπέρι
  • 250γρ. πατάτες βρασμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 2 κουταλιές σούπας ούζο
  • 1 κ.σ  ξίδι
  • 5 κ.σ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ ζουμί από το βρασμένο χταπόδι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για την αλιάδα

  1. Βάζουμε  στο γουδί το γλυκάνισο, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και κοπανάμε  με το γουδοχέρι μέχρι να  λιώσει το σκόρδο.
  2. Προσθέτουμε  λίγες-λίγες τις πατάτες ζεστές και ανακατεύουμε, ενώ συγχρόνως ρίχνουμε εναλλάξ το ούζο, το ελαιόλαδο, το ξίδι και το ζουμί από το χταπόδι.
  3. Αφήνουμε την αλιάδα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να κρυώσει καλά.

 

Για το χταπόδι

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι με το κρασί και τα αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσει, όχι να λιώσει.
  2. Σουρώνουμε το χταπόδι, κρατάμε λίγο από το ζουμί, αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε κομμάτια 10 εκατοστά περίπου το καθένα.
  3. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, αλάτι, πιπέρι και την πάπρικα.
  4. Ζεσταίνουμε  καλά το ελαιόλαδο, πανάρουμε τα κομμάτια χταποδιού με το μείγμα καλαμποκάλευρου και τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  5. Αφήνουμε να στραγγίξει το χταπόδι σε χαρτί κουζίνας και το σερβίρουμε ζεστό με την αλιάδα.

Παρατήρηση

Η διαφορά της αλιάδας από τη σκορδαλιά είναι ότι γίνεται αποκλειστικά με σκόρδα και πατάτες, χωρίς ψωμί και χωρίς καρύδια. Μάλιστα η παραδοσιακή αλιάδα θέλει πολλά σκόρδα αλλά και πολύ λάδι για να γλυκάνει από την πολύ αψάδα. Επίσης η παραδοσιακή αλιάδα θέλει γουδοχέρι για να γίνει το μείγμα αλοιφή, ενώ απαραίτητο είναι και το ζουμί από τα βρασμένα θαλασσινά που χρησιμοποιούμε σε κάθε συνταγή.

print