Έπαινος Επιχειρηματικότητας «Θαλής ο Μιλήσιος» στον ΕΟΣ Σάμου

3223

Εντυπωσιακή εκδήλωση στα πλαίσια της Δ.Ε.Θ 2019

Με έναν εκ των δύο επαίνων επιχειρηματικότητας «Θαλής ο Μιλήσιος» τιμήθηκε ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου, για την συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία μέσω της εξαγωγικής του δραστηριότητας αλλά και για την ανάδειξη ενός από τα κυρίαρχα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό, αυτό του κρασιού!

Παρουσία σημαινόντων πολιτικών προσώπων και του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας μας πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στο Μακεδονία Παλλάς, στην Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση απονομής των πρώτων επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος» υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ.

Κατά την παραλαβή του τιμητικού επαίνου για τη συνεισφορά του ΕΟΣ Σάμου στην ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Σκούτας, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Θα ήθελα κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές των επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος» για τον πραγματικά τιμητικό αυτόν έπαινο.

Επίσης θα ήθελα να συγχαρώ από καρδιάς, όλους τους αποψινούς βραβευθέντες. Θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε την επιτυχή τους πορεία, καθώς,  όπως έλεγε ο μεγάλος φιλόσοφος Θαλής ο Μιλήσιος, το όνομα του οποίου φέρει η διοργάνωση: «Τι ήδιστον; Το επιτυγχάνειν!»

Ο Ενιαίος Οινοποιητικός Συνεταιρισμός της Σάμου ιδρύθηκε το 1934. Μόλις 85 χρόνια πριν! Έχει όμως το βάρος και παράλληλα τη τιμή της συνέχισης μιας παράδοσης και ενός οινικού πολιτισμού τριών χιλιάδων ετών.

Είναι ιστορικά διαπιστωμένο ότι ήδη από το 500 π.Χ. οι σαμιακές διήρεις «Σάμαινες» εξήγαγαν  κρασιά από το νησί σε διάφορα λιμάνια του τότε υπαρκτού κόσμου. Ενσφράγιστες λαβές σαμιακών αμφορέων βρέθηκαν και ταυτίστηκαν σε πόλεις και περιοχές όπως η Μέμφιδα, η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η Κως, η Πέλλα και η Σαλαμίνα της Κύπρου κ.α.

Σήμερα, ο Συνεταιρισμός της Σάμου με τις 2.100 αμπελοοινικές οικογένειες, η αλλιώς η Σάμος, εξάγει πάνω από το 60% της παραγωγής της στο εξωτερικό, σε περισσότερες από 25 χώρες. Αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι ένας Ελληνικός Συνεταιρισμός από ένα ακριτικό νησί του Αιγαίου, καταφέρνει μεταξύ άλλων να κατέχει τα τελευταία 200 χρόνια το 20% της κατανάλωσης Γλυκών Οίνων (Vin de Liqueur) στη Γαλλική αγορά, στη «Μητρόπολη» του οινικού κόσμου, μέσα σε έναν ιδιαιτέρως έντονο και υψηλών απαιτήσεων ανταγωνισμό.

Ο γνωστός φιλέλληνας Ζακ Λανγκ, που χρημάτισε υπουργός της κυβέρνησης του Φρανσουά Μιτεράν, σε δήλωσή του για τη Σάμο, είχε αναφέρει μεταξύ άλλων:

«… Ο Πυθαγόρας, ο Αρίσταρχος, ο Ευπαλίνος, αλλά και το διάσημο Σαμιώτικο κρασί έκαναν το όνομα της Σάμου συνώνυμο της σοφίας, της καινοτομίας, της εφευρετικότητας και της αποτελεσματικότητας…»

Προσπαθούμε να τον δικαιώσουμε!»

Την απονομή του επαίνου στον ΕΟΣ Σάμου έκαναν οι: Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) και ο Μάνος Λογοθέτης, Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και γιατρός ΚΕΕΛΠΝΟ.