Ανδρέας Λαγός: Στους αμπελώνες της Σάμου μεγάλωσα…

1910

Στο σπίτι του σε πλημμυρίζουν αρώματα σοκολάτας, εσπεριδοειδών και φρέσκων αρωματικών και λουλουδιών. Στα μάτια του αντανακλά η καλή διάθεση, η δημιουργικότητα, η έμπνευση.  Το χαμόγελό του άπλετο. Η κουζίνα του υμνεί την απλότητα και την υπεροχή των εποχικών υλικών. Ο ίδιος, παραμένει ευθύς, απροσποίητος και φιλικός όπως τότε που ζούσε στη Σάμο.

«Στους αμπελώνες της Σάμου μεγάλωσα…» είναι η φράση που συνοδεύει το άνοιγμα της φιάλης ενός «εκπληκτικού» όπως το χαρακτηρίζει συλλεκτικού κρασιού της ΕΟΣ Σάμου. «Αυτά τα αρώματα και αυτή η γεύση παραμένουν πάντα μέσα μου και αποτελούν έμπνευση για τις συνταγές μου».

Χαμογελάει. Με αυτό το παιδικό, αυθόρμητο χαμόγελο που «γοητεύει» τον κόσμο. Όταν χαμογελά ξαναγίνεται εκείνο το πιτσιρίκι που τρύπωνε στην κουζίνα της μαμάς του κι έκανε ένα σωρό ευφάνταστες γαστρονομικές «αταξίες». Η παιδική υπογραφή του κοσμεί ακόμη εκείνα τα τετράδια συνταγών της που έγιναν η αφορμή να ξεκινήσει το ταξίδι του στο υπέροχο κόσμο της κουζίνας…

«Στα περιβόλια και τους αμπελώνες της Σάμου όλες οι αισθήσεις μου ήταν σε υπερδιέγερση. Οι εικόνες από τα μέρη που έπαιζα, τα βοτάνια και τα μυρωδικά, τα ζαρζαβατικά και τα φρούτα από το μποστάνι, τα όσπρια της  γιαγιάς, το σαμιώτικο κρασί στο καθημερινό τραπέζι αλλά και σε κάθε χαρά και γιορτή. Πώς να ξεχαστούν όλα αυτά που με έκαναν να συνειδητοποιήσω την ομορφιά που υπάρχει στις παλιές, κλασικές αξίες, στα αγνά υλικά; Τα αρώματα από κάθε λογής βοτάνια και μυρωδικά, οι απλές καθημερινές πρώτες ύλες με τις καθαρές γεύσεις, η μυρωδιά από το θρούμπι, οι βατομουριές, το φλισκούνι… όλα να μπλέκονται με ουσία, γνώση, αγάπη, τέχνη δημιουργώντας μαγειρέματα για κάθε εποχή, καθημερινά, κυριακάτικα, κεράσματα μιας γιορτής, παραδοσιακά σνακ, φαγητό για να το τρως μαγειρεύοντας ή να το μαγειρεύεις τρώγοντας!» σχολιάζει ενώ τα χέρια του κινούνται σαν του μαέστρου μιας αόρατης ορχήστρας. 

Έχοντας μεγαλώσει σε ένα ελληνικό νησί, στην ακριτική Σάμο και γνωρίζοντας από μικρός την ποικιλία και την διατροφική αξία, των λαχανικών, των φρούτων, των μυρωδικών, του ελαιόλαδου και του κρασιού, δεν μπορεί παρά να είναι ορκισμένος υποστηρικτής της μεσογειακής διατροφής.

Σοκολάτα, χαρούπι, πετιμέζι, ξύσμα από πορτοκάλι, λίγο αλεύρι και ένα ποτήρι παλαιωμένο σαμιώτικο κρασί είναι αρκετά για να δημιουργήσει και να μας προσφέρει  ένα γλυκό που έφερε στο μυαλό μας μνήμες και βιώματα που χορταίνουν το βλέμμα και ευφραίνουν την ψυχή.

Ο Αντρέας μαγειρεύει όπως αναπνέει. Απλά, αβίαστα, με ρυθμό γοργό και μια σιγουριά στις κινήσεις του που «φωνάζει» ότι η μαγειρική είναι για όλους. Η διαρκής ανοδική του πορεία στον ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό χώρο της γαστρονομίας, δεν τον έχει αλλοτριώσει. Εξακολουθεί να είναι ο «nomad chef» που ταξιδεύει τις γεύσεις της Ελλάδας, τις γεύσεις της Σάμου, σε όλες τις γειτονιές του κόσμου και τους δίνει τη θέση που τους αξίζει. 

Kοκκινίζει ελαφρά και αλλάζει θέμα συζητήσεως καθώς του το λέμε. «Το μαγείρεμα είναι χαμόγελο και ευχάριστο ξάφνιασμα. Είναι λαχτάρα και πάθος. Είναι η ζωή μου η ίδια… και αγαπώ τη ζωή…» δηλώνει κρατώντας στο χέρι του ένα ποτήρι από το υγρό χρυσάφι της Σάμου. «Ευωδιάζει από τον καθημερινό κόπο του πατέρα και της μάνας μου. Ξεχωρίζει, γιατί οι άνθρωποι που παράγουν το λευκό μικρόρωγο μοσχάτο Σάμου,  το αγαπούν. Το φροντίζουν σα να ‘ναι παιδί τους, του μιλάνε. Είναι το δέσιμο με το παρελθόν τους, με την ιστορία του τόπου τους… Ένας ευλογημένος τόπος, με ξεχωριστή ταυτότητα και γεύσεις αναλοίωτες στο χρόνο. Γιατί…. με αυτές τις γεύσεις, μεγαλώσαμε…» Τι να προσθέσει κανείς μετά από αυτό; Μόνο μια γουλιά εκτίμησης!

Ο πολυαγαπημένος σε όλη την Ελλάδα και στη γενέτειρά του, τη Σάμο,  Ανδρέας Λαγός είναι πλέον ο CHEF του εστιατορίου στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ!
Μεταξύ του ισογείου και του 1ου ορόφου του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, βρίσκεται ένας ανοιχτός, αστικός κήπος, η πιο σύγχρονη εκδοχή μιας παγκόσμιας ελληνικής κουζίνας.

Ο διακεκριμένος Nomad Chef Ανδρέας Λαγός, έθεσε ως προτεραιότητα τον έξυπνο συνδυασμό ελληνικών πρώτων υλών και ξεχωριστών τοπικών προϊόντων! Το λαχταριστό αποτέλεσμα περιλαμβάνει μία πληθώρα επιλογών μοναδικής ποιότητας, με ελληνικό ταμπεραμέντο, φρέσκα μεσογειακά υλικά και διεθνή απήχηση.