ΑΥΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

2881

Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» διοργανώθηκαν με επιτυχία στη Σάμο την Παρασκευή και το Σάββατο, 4 και 5 Νοεμβρίου 2016. Τελούσαν υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, σε συνεργασία με το Πνευματικό Ίδρυμα Σάμου «Νικόλαος Δημητρίου», το Δήμο Σάμου, την Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ), τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Κινηματογραφική Λέσχη Καρλοβασίου.

Την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου – Ethnofest, διοργανώθηκε στο Καρλόβασι και την αίθουσα Ίριδα, προβολή επιλεγμένων εθνογραφικών φιλμ τα οποία σχετίζονται με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου σημαντική προσέλευση κοινού σημειώθηκε κατά την κεντρική εκδήλωση του διημέρου, που έλαβε χώρα στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου στο Βαθύ. Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε η σύμβαση για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO  και εξετάστηκαν οι δυνατότητες που παρέχει για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων, καθώς και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Παράλληλα έγινε μια ενδιαφέρουσα και εκτενής αναφορά στον «αγροδιατροφικό πολιτισμό» αλλά και τον «Σαμιακό αμπελώνα» ως στοιχεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Οι εκδηλώσεις και των δύο ημερών απευθύνονταν στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, σε εθνικοτοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, σε εκπροσώπους λαογραφικών, ιστορικών και λοιπών μουσείων αλλά και αρχείων του νησιού, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που παρευρέθηκαν εκδηλώνοντας ενδιαφέρον σχετικά με την αποτύπωση και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων της Σάμου.