ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗΣ: Γαστρονομική ωδή στο σαμιώτικο κρασί

3552

Η ζύμωση της γνώσης  και του ήλιου η αρωματική επίδραση, η άριστη ποιότητα πρώτης ύλης και η αγάπη των αμπελοκαλλιεργητών αφηγούνται μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδοχή του γνωστού από την αρχαιότητα  σαμιώτικου κρασιού με τοπόσημο μοναδικής ποιότητας σε ευρεία γκάμα ξηρών, γλυκών και ημίξηρων οίνων.

Αρισμαρί και δάκρυα σταφυλιού, απολαυστικά μυρωδάτο σαμιώτικο κρασί του ΕΟΣ Σάμου, πυκνόγευστο μέλι από τον ορεινό όγκο της «Αμπέλου», αγνό ελαιόλαδο, καρύδια και σταφίδες, βότανα και ξεραμένα σύκα, ούζο, πετιμέζι και ξύδι, άγριες «μανίτες», σπανάκι και σέσκουλα, τοματάκια «μπουρνελάκια» και παξιμαδάκια όλο γεύση και νοστιμιά, συνόδευσαν την αποστολή του Δήμου Σάμου στη Στοκχόλμη σε μια συναρπαστική μείξη στοιχείων που δημιουργούν τη νέα Μεσογειακή διατροφή.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης Mediterranean Panorama 2017, με πηγή έμπνευσης τα εξαιρετικής ποιότητας σαμιακά προϊόντα, ο executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς  δημιούργησε και παρουσίασε ένα μενού που ισορροπεί μεταξύ της τοπικής παράδοσης και της νέας ευρωπαϊκής κουζίνας, αγκαλιάζοντας  απαλά τη σύγχρονη γαστρονομική άποψη που να συνταιριάζει στις διεθνείς διατροφικές τάσεις. Δόθηκε έμφαση στα στοιχεία που προσδιορίζουν  την  σαμιακή κουζίνα του σήμερα και το αποτέλεσμα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως γαστρονομική ωδή στο σαμιώτικο κρασί:

Χοιρινό φιλέτο σβησμένο με «Ψηλές Κορφές», σύκα, «μανίτες» και ντόπιο τυρί – αρνάκι μαγειρεμένο με Samos Anthemis, το γλυκό κρασί 6ετούς παλαίωσης που έδεσε απολαυστικά με τις πολύχρωμες πιπεριές, το σταφύλι και ευωδιές από αρισμαρί – μύδια μαριναρισμένα με το ημίξηρο Aegean Breeze,  συνδυαζόμενα με σπανάκι και μυρωδικά – παξιμάδι σαμιώτικο (ντάκος) σε μπάνιο από το φημισμένο διεθνώς Samos Vin Doux, σέσκουλα, φέτα, μπουρνελάκια (τοματάκια) και κρέμα από σαμιώτικο εκλεκτό λάδι και πετιμέζι – ρυζότο γαρίδας με κουρκουμά, μέντα και σάλτσα από σαμιώτικο μέλι και το ροζέ Selana – κοτόπουλο φιλέτο σβησμένο σε «Χρυσή Σάμαινα» με κρυσταλίνες μήλου, δάκρυα σταφυλιού και κάρυ – τυλιχτό λουκάνικο με αρωματική σάλτσα από τοματάκια Σάμου και καυτερή πιπεριά που την αψάδα της σβήνει το  Samos Grand Cru – μύδια «μεθυσμένα» από το γλυκανισάτο σαμιώτικο ούζο, μαζί με τοματάκι, βασιλικό και φέτα – κριθαρώτο με γαρίδες και ούζο, σαφράν και απαλά αρώματα δυόσμου –  χοιρινά φιλετίνια με μέλι, λάδι, αρωματικά βότανα Σάμου και Samos Nectar.

Η μαεστρία της μαγειρικής τέχνης αλλά και των art design παρουσιάσεων με προσήλωση στην εκλεκτή ποιότητα της πρώτης ύλης έκλεψαν την καρδιά του πλήθους των επισκεπτών σε ένα απολαυστικό διήμερο που περιλάμβανε και γευστική δοκιμή (food taste),  πράγμα που προκάλεσε ένθερμα επαινετικά σχόλια. Το Σαμιακό περίπτερο στη Σουηδία επισκέφθηκαν εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων  αλλά και μεγάλος αριθμός Ελλήνων που ζουν στη Σουηδία, ενώ συγχαρητήρια για την καινοτόμα παρουσίαση έδωσαν: Ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σκανδιναβικών χωρών κ. Κλεόπα, ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας, ο προϊστάμενος ΕΟΤ Σκανδιναβικών χωρών και Βαλτικής κ. Παύλος Μούρμας, η υπεύθυνη Πολιτισμού της Σουηδικής Πρεσβείας κα Margaret Mellberg, η Yπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σουηδία κα Νίκη Ψυχάρη, ο Γεν.Δ/ντής της Air Tours Sweden κ. Synove Halvorsen, η Senior Manager της ΤUI για την Ελλάδα κα Johanna Strand, ο διευθυντής του Wines and More κ. Δημήτρης Αναστασιάδης και πλήθος επιχειρηματιών και τουριστικών πρακτόρων ενώ έγιναν δημοσιογραφικές αναφορές και ρεπορτάζ από Ευρωπαϊκά ΜΜΕ.

Σημειώνεται ότι, στην έκθεση αυτή που είχε ως κεντρικό πυλώνα την Ελλάδα και υποστηρίχθηκε δυναμικά από όλους τους μεγάλους tour operators των Σκανδιναβικών χωρών, διοργανώθηκε μια άκρως αποδοτική συνάντηση b-to-b όπου και τέθηκαν οι βάσεις για ανάπτυξη συνεργειών που σχετίζονται με εναλλακτικές μορφές τουρισμού όπως οινογευσία, γαστρονομία, ξενάγηση σε ορεινούς αμπελώνες και στο Μουσείο Οίνου, αναρρίχηση και πεζοπορικές διαδρομές, ιστιοπλοΐα, ποδηλασία, επισκέψεις σε εκκλησίες και μοναστήρια κ.α.