ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ ΤΟΥ ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ

3577

Αναζητείστε τη μακραίωνη διαδρομή, την  ιστορία και την παράδοση του σαμιώτικου κρασιού.  Ανακαλύψτε τη γοητεία των οίνων από την εκπληκτική τοπική ποικιλία του άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου  που έχει αναδειχθεί διεθνώς χάρη στο μόχθο του σαμιώτη αμπελοκαλλιεργητή. Περιηγηθείτε σε ένα «ζωντανό» μουσείο, εκεί που η παραδοσιακή καλλιέργεια, η οινοποίηση και η παλαίωση ζωντανεύουν μέσω μοναδικών εκθεμάτων.

Επισκεφθείτε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ του ΕΟΣ Σάμου (στο Μαλαγάρι, τηλ. 22730.87510-εσωτ. 548) καθώς και την ΚΑΒΑ (στο Καρλόβασι, τηλ. 22730.30730.

Ώρες λειτουργίας Μάιο έως και Οκτώβριο  :

Από Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.30 έως 17:00

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00

Αντίτιμο εισιτηρίου 2 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται οινογευστική δοκιμή.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως  οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο. Μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο το 2005 και από τότε φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί:

Από τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των σαμιακών αμπελιών σε «πεζούλες ξερολιθιάς», το «καλύβι» και το πατητήρι, τις συλλεκτικές φιάλες, τις παλαιές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, τα εργαλεία και σκεύη, την τέχνη της βαρελοποιίας, ως τα παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων! Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.

Χορτασμένος από ιστορία, αλλά «διψασμένος» για κρασί ο επισκέπτης, μπορεί να αγοράσει τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου στο ειδικό κατάστημα, όπου πωλούνται και αυθεντικά τοπικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα των παραγωγών-μελών του Συνεταιρισμού.

Στο Μουσείο Οίνου λειτουργεί επίσης εξοπλισμένος συνεδριακός χώρος.