ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΑΜΟΥ: Προληπτικές δράσεις υγείας από το τμήμα Ε.Ε.Σ. Σάμου με την υποστήριξη του ΕΟΣ Σάμου

2590

Αρωγός και συμπαραστάτης  για ακόμα μία φορά στις δράσεις του Περιφερειακού Τμήματος  Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σάμου είναι ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, με κοινωνική ευαισθησία και πίστη στα ανθρωπιστικά ιδεώδη.

Το τμήμα Νοσηλευτικής  και οι άξιοι  καταρτισμένοι εθελοντές του Ε.Ε.Σ Σάμου, υλοποιούν εύστοχες δράσεις προληπτικού ελέγχου υγείας και αγωγής υγείας σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες κατοίκων ορεινών κυρίως χωριών του νησιού μας. Ήδη, υλοποιήθηκαν με επιτυχία στα πανέμορφα χωριά των Δρακαίων (1 Ιουνίου 2019),  Πανδρόσου (Σάββατο 8 Ιουνίου 2019) και Μεσoγείου (9 Ιουνίου2019). Ανάλογες δράσεις θα γίνουν και σε άλλες περιοχές του νησιού μας, σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν.

Αυτοί οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας αφορούν σε μετρήσεις σακχάρου, χοληστερίνης, αρτηριακής πίεσης και βάρους αλλά και ατομική συμβουλευτική, παροχή οδηγιών. Επίσης, περιλαμβάνονται επιμορφωτικές βιωματικές συνεδρίες (ατομικής υγιεινής) σε παιδιά και εκπαίδευση ομάδων κατοίκων στις Α΄ Βοήθειες.

Οι συμμετέχοντες κάτοικοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους από την ιδιαίτερη αυτή ανθρωπιστική προσέγγιση του Ερυθρού Σταυρού Σάμου, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που  βιωματικά εκπαιδεύτηκαν στην παροχή πρώτων βοηθειών από την εκπαιδεύτρια του τμήματος και  ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές του Ε.Ε.Σ. Η θεματολογία περιλάμβανε τις πιο πιθανές περιπτώσεις, όπως αιμορραγία, κατάγματα, λιποθυμία, θέση ανάνηψης, αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα και ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση).

Ο Συνεταιρισμός συγχαίρει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό,  τόσο σε κεντρικό επίπεδο για τις προσπάθειες επαναδραστηριοποίησης του στο νησί όσο και για το υψηλό επίπεδο προσφοράς στο συνάνθρωπο του Περιφερειακού του Τμήματος με επικεφαλής την κα Αναστασία Μυλωνά. Οι δράσεις του ΕΕΣ έξω από οποιαδήποτε λογική προβολής και οικονομικής εκμετάλλευσης, επικεντρώνονται αποκλειστικά και μόνο στην βοήθεια του ασθενούς ανθρώπου και στην απάλυνση του πόνου του, μέσα από ποικίλες δράσεις. Οι δράσεις αυτές αφιλοκερδούς στήριξης της κοινωνίας έρχονται σε πλήρη συμφωνία με της αρχές του Συνεταιρισμού όπως αναφέρονται στο ιδρυτικό καταστατικό του. Ο Συνεταιρισμός ελπίζει σε συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας με τον ΕΕΣ και τα επόμενα χρόνια.

Η Πρόεδρος κα Β. Σίδερη, τα μέλη του Δ.Σ. του  τμήματος Ε.Ε.Σ. Σάμου και η νοσηλεύτρια εκπαιδεύτρια του και  συντονίστρια του προγράμματος κα Α. Μυλωνά καθώς και το δυναμικό των εθελοντών, ευχαριστούν  τον ΕΟΣ Σάμου   που για ακόμα μια φορά είναι βασικός υποστηρικτής και χορηγός αυτών των δράσεων υγείας που έχουν στόχο τόσο την πρόληψη όσο και την  προαγωγή της υγείας των κατοίκων  του νησιού μας, μέσα από την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα υγείας αλλά και την υιοθέτηση συνηθειών που προάγουν την σωματική, ψυχική και κοινωνική ευεξία τους.