Νίκη Μηταρέα, «πρέσβειρα» της Σάμου

4048

Νίκη Μηταρέα, πολυβραβευμένη συγγραφέας και δημοσιογράφος, εξειδικευμένη σε θέματα γαστρονομίας και οινογευσίας. Ήρθε στη Σάμο ως επίτιμη γευσιγνώστρια του 3ου Φεστιβάλ 2017 και μίλησε για το σαμιώτικο κρασί, τη σημασία αλλά και τη σύνδεσή του με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του τόπου μας.

Λατρεύει το Άσπρο Μοσχάτο Σάμου το οποίο και αναδεικνύει στο τελευταίο της βιβλίο «Με κρασί και Ελληνικά» στο οποίο κάνει μια πολύ ιδιαίτερη αναφορά στην οινική παραγωγή του τόπου μας και τη συνδέει με εμπνευσμένες συνταγές, βασισμένες στη μεσογειακή διατροφή ως στοιχείο μακροβιότητας και διατήρησης της καλής υγείας.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά  στην ομιλία της «έμαθε τη Σάμο μέσα από τις αφηγήσεις του Ανδρέα Λαγού, αγάπησε τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομική της ταυτότητα μέσα από τις συνταγές του, εμπνεύστηκε από τον τόπο και τους ανθρώπους, εκτιμά τις προσπάθειες που γίνονται για ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της σαμιώτικης κουζίνας…».

Ως «πρέσβειρα» του νησιού μας στο πανελλήνιο και όχι μόνο, κατέγραψε στοιχεία της τοπικής παραγωγής και λαογραφίας,  των ηθών και εθίμων που δημιουργούν σε κάθε μεριά της Ελλάδας μια ιδιαίτερη «κουζίνα», συνταγές παραδοσιακά σαμιώτικες και άλλες, με σαφείς επιρροές από τη Μικρά Ασία, που πέρασαν από το χτες στο σήμερα.  Καλονοικοκυρές από κάθε μεριά της Σάμου στα πλαίσια του φεστιβάλ,  παρουσίασαν συνταγές με ντόπιες πρώτες ύλες και προϊόντα, ακριβώς όπως τις διδάχθηκαν από τις γιαγιάδες τους: μπουρέκια με κίτρινη κολοκύθα, σαμιώτικες δίπλες με πορτοκάλι, κατιμέρια, τηγανίτες,  παραδοσιακή κατσικίσια γεμιστή πλάτη, σουπιές όλο γλύκα με κρεμμυδάκια και γλυκό σαμιώτικο κρασί, τα γεμιστά της γάστρας με ότι φύεται στο μποστάνι κι ένα σωρό ακόμη νοστιμιές.

Έναν πολύ ιδιαίτερο «θαλασσινό μουσακά με σάλτσα από γαρίδα» αλλά και «κατσικάκι με κληματσίδες και στριφτάρια με δερματοτύρι» παρουσίασε ο executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς ως έκφραση της δημιουργικής κουζίνας που ακροβατεί μεταξύ παράδοσης και νέας γαστρονομικής προσέγγισης.

Η κα Μηταρέα έδειξε επίσης ενδιαφέρον για την ιστορία του σαμιώτικου κρασιού και των ορεινών και ημιορεινών αμπελώνων του νησιού μας, τις πεζούλες ξερολιθιάς και το μόχθο των αμπελοκαλλιεργητών, τις διαδικασίες συλλογής και οινοποίησης, τις πολλαπλές βραβεύσεις και την ονομασία προέλευσης, τα φρουτώδη αρώματα που αναδύονται μέσα από τις φιάλες των εκλεκτών σαμιακών οίνων. Περιηγήθηκε στο Μουσείο Οίνου και τα ορεινά μας χωριά, κολύμπησε στα καταγάλανα νερά, γεύτηκε τα προϊόντα της μάνας γης συνδυασμένα με Άσπρο Μοσχάτο Σάμου, απόλαυσε εκλεκτές δημιουργικές εκφάνσεις ζαχαροπλαστικής τέχνης από τον pastry chef Μανώλη Φραγκούλη. Οι εντυπώσεις της από τη Σάμο θα καταγραφούν στα έγκριτα ΜΜΕ με τα οποία συνεργάζεται, γενόμενη επί της ουσίας «πρέσβειρα» της Σάμου με στόχο να αναδειχθεί μια νέα οινογαστρονομική ταυτότητα του νησιού μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Νίκη Μηταρέα είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Οινομαγειρέματα» που αξιολογήθηκε ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής με κρασί στην κατηγορία «Best Book on Cooking with Wine in the World» στον παγκόσμιο διαγωνισμό βιβλίων μαγειρικής «Gourmand World Cookbook Awards», αλλά και του βιβλίου «Με κρασί και Ελληνικά» με επιλεγμένες πολύ προσεκτικά συνταγές για όσους θέλουν να μαγειρέψουν κάτι καινούριο μα ταυτόχρονα οικείο αλλά και με ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το ΚΡΑΣΙ και τη σύνδεση με τον τόπο παραγωγής του.

Αμέσως μετά την ολιγοήμερη επίσκεψή της στη Σάμο, συναντήθηκε με τον παγκοσμίως γνωστό ως «celebrity chef» Νόμπου Ματσουχίσα,  λατρεμένο από τις διασημότητες του Hollywood και του διεθνούς jet-set , αλλά και ιδιοκτήτη τουλάχιστον 45 εστιατορίων υψηλής γαστρονομίας σε διαφορετικές χώρες.

Αυτό ίσως να σημαίνει «κάτι» για το πόσο σημαντικό είναι, δημοσιογράφοι κύρους να γνωρίζουν τη Σάμο και την τοπική παραγωγή.

Γιατί, “με κρασί και Ελληνικά” μπορεί η Σάμος να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη ως ένας νέος και ελκυστικός οινογαστρονομικός προορισμός!