ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ: ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ΣΤΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

3976

Ο τουρισμός συναντά την τοπική παραγωγή της Σάμου σε ένα τριήμερο γεμάτο παράδοση, οινογνωσία και γαστρονομία. Το Λευκό Μοσχάτο Σάμου, η εκπληκτική αυτή ποικιλία που δίνει κρασιά ισχυρού αρωματικού χαρακτήρα και απαράμιλλης γεύσης, θα αποτελέσει ακόμη μια φορά έναν πολύ ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα του γαστρονομικού τουρισμού.

Για τρεις ημέρες (11, 12 και 13 Αυγούστου 2017) οι εκλεκτοί οίνοι του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου θα προβάλλονται σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο, αλλά και στην κεντρική σκηνή μιας φεστιβαλικής ανοιχτής διοργάνωσης που σχεδίασε και υλοποιεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-ΠΕ Σάμου σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Σάμου και τον Εμπορικό Σύλλογο Σάμου. Φιλοδοξεί να προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον όχι μόνο των επισκεπτών και των μόνιμων κατοίκων, αλλά και tour operators και destination managers από Ευρωπαϊκούς προορισμούς αλλά και από τη γειτονική Τουρκία, τοπικών φορέων και διακεκριμένων προσωπικοτήτων από διάφορους χώρους που θα έρθουν για το σκοπό αυτό στη Σάμο.

Στη διοργάνωση θα συμμετέχουν 30 πιστοποιημένοι εκπρόσωποι των κυριότερων σαμιακών προϊόντων. Κρασί, μέλι, ελαιόλαδο, ούζο, λικέρ, βότανα και μυρωδικά, βιολογικά οπωροκηπευτικά και σαλιγκάρια, μαρμελάδες και γλυκά, σάλτσες και είδη οικοτεχνίας. Ο τόπος και η κουλτούρα, το σήμερα και η παράδοση . Η γαστρονομία και η μακραίωνη οινική παράδοση της Σάμου, που αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Η φύση και ο άνθρωπος, η καλλιέργεια της γης και τα αμπέλια σε πεζούλες ξερολιθιάς…

Βαρύνουσα σημασία έχει η συμμετοχή αντιπροσωπείας της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος που απαρτίζεται από τον πρόεδρο κ. Αναστάσιο Πρωτοψάλτη και τον πρ. πρόεδρο και εκ Φούρνων καταγόμενο, Μιλτιάδη Καρούμπα ο οποίος ήταν και υποψήφιος για την προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων.

Ο αναδειχθείς ως «ο καλύτερος οινοχόος της Ελλάδος για το 2016», Άρης Σκλαβενίτης θα αναφερθεί διεξοδικά στα πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «Άσπρου Μοσχάτου Σάμου» καθώς και στις συνδέσεις της οινικής παραγωγής με τον τόπο, την ιστορία, τη γαστρονομία και τον τουρισμό. Επίσης, θα παρουσιάσει τον Πράμνειο Οίνο Ικαρίας και το Σαμιακό Ούζο.

Κατά την κεντρική εναρκτήρια εκδήλωση, από τους executive chef και μέλη του Chef’s Club Ελλάδος Βαγγέλη Μπιλιμπά και Ασλάνη Παντερλή θα παρουσιαστούν επί σκηνής πρωτοποριακές συνταγές δημιουργικής κουζίνας με σαμιώτικο κρασί  και τοπικά προϊόντα, σε ένα απλόχερο οινογαστρονομικό κέρασμα υψηλής ποιότητας.

Στα βότανα και τα μυρωδικά της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων θα αναφερθεί η αρχισυντάκτρια ενημερωτικών εκπομπών και δημοσιογράφος Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη,που μας κερνά γεύσεις και αρώματα από την ελληνική γη μέσα από την εκπομπή της «Γεύσεις από Ελλάδα» στην ΕΡΤ2. Chef και μάγειρες θα παρουσιάσουν τη σαμιακή γαστρονομική ταυτότητα στην καλύτερή της έκφραση, στην οποία ισχυρή επίδραση έχει το σαμιώτικο κρασί! Στο κλείσιμο της διοργάνωσης θα δημιουργηθούν cocktails με βάση το σαμιώτικο κρασί από τον bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκη, τα οποία και θα προσφερθούν στους προσκεκλημένους.

«Ο τουρισμός, έχει αδιαμφισβήτητα σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη ενός τόπου όταν συσχετίζεται με την τοπική πολιτιστική ταυτότητα και παράδοση, τα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία, την κουλτούρα, την αυθεντική φιλοξενία. Στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι να προβληθούν βιωματικά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας στους εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς» επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νίκος Κατρακάζος.

Ξεχωριστή στιγμή του φεστιβάλ θα αποτελέσει η παρουσία και βράβευση από την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου του Master Chef 2017 Σαμιώτη Λάμπρου Βακιάρου, ο οποίος και θα δημιουργήσει αποκλειστικά για την εκδήλωση ένα νέο πιάτο βασισμένο στα τοπικά προϊόντα των νησιών.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου και Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου, κ. Γιώργος Κυριαζής δήλωσε: «Θέλουμε να διατηρήσουμε αλλά και να προβάλλουμε τουριστικά και όχι μόνο την αυθεντικότητα του τόπου μας μέσω των ανθρώπων της παραγωγής αλλά και των τοπικών προϊόντων ποιότητας, ώστε να αναπτυχθεί εύρωστα η τοπική οικονομία βασισμένη στην ποιότητα και τον επαγγελματισμό…»

Το πρόγραμμα αναλυτικά έχει ως εξής:

Παρασκευή, 11 Αυγούστου

Αφιέρωμα στο κρασί και τα τοπικά προϊόντα.

Έναρξη: 20.30 Χαιρετισμός και καλωσόρισμα Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου Νικολάου Κατρακάζου

20.40: «Συστήνοντας τα τοπικά προϊόντα…». Γενική παρουσίαση των τοπικών προϊόντων με ιστορικές αναδρομές από τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου.

21.00: « Η ιστορία του ντόπιου κρασιού από την αρχαιότητα». Παρουσίαση του Σαμιώτικου και Ικαριώτικου κρασιού από τον Άρη Σκλαβενίτη, τον καλύτερο Έλληνα Οινοχόο (sommelier) 2016, σύμφωνα με το διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων και εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων για το 2017 στο Bordeaux Γαλλίας.

21.15: Γαστρονομική παρουσίαση του κρασιού από τους executive chef και μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Βαγγέλη Μπιλιμπά και Ασλάνη Παντερλή, παρουσία του προέδρου της Λέσχης Αρχιμαγείρων κ. Αναστασίου Πρωτοψάλτη και του Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων κ. Μιλτιάδη Καρούμπα – Food Taste.

22.00: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Master Chef 2017 Λάμπρου Βακιάρου. Βράβευσή του από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και δημιουργία πιάτου με τοπικά προϊόντα αφιερωμένο στον τόπο καταγωγής του.

Σάββατο, 12 Αυγούστου

Αφιέρωμα στο λάδι, το μέλι, το ούζο και το λικέρ.

‘Εναρξη: 20.30

«Το ούζο της Σάμου- Η ανοδική πορεία του Λικέρ». Ομιλία για τα χαρακτηριστικά του ούζου και τη νέα τάση για το λικέρ, από τον καλύτερο Έλληνα οινοχόο (sommelier) 2016, σύμφωνα με τον διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων και εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων για το 2017 στο Bordeaux, κ. Άρη Σκλαβενίτη.

20.45: «Το μέλι και τα παράγωγά του, ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός». Παρουσίαση των ευεργετικών ιδιοτήτων του μελιού από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων, κ. Μιλτιάδη Καρούμπα.

20.55: «Το λάδι στη μεσογειακή διατροφή» από τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων, κ. Αναστάσιο Πρωτοψάλτη.

21.00: Γαστρονομικές δημιουργίες με βάση το ούζο και το μέλι από τη chef Αλεξάνδρα Μαγκλή, πρωτεργάτη του Tinos Food Festival.

Κυριακή, 13 Αυγούστου

Αφιέρωμα στα βότανα και τα τοπικά προϊόντα

Έναρξη: 20.30

«Τα οφέλη των βοτάνων στον οργανισμό μας». Ομιλία για τα πλεονεκτήματα των βοτάνων στον οργανισμό από την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη, δημοσιογράφο και παρουσιάστρια της καθημερινής τηλεοπτικής εκπομπής «Γεύσεις από Ελλάδα» στην ΕΡΤ2.

20.45: Γαστρονομικές δημιουργίες από τη chef Φωτεινή Φουρτούνη, με τη βοήθεια της δημοσιογράφου Ολυμπιάδας Ολυμπίτη.

21.30: Δημιουργία cocktails με βάση το Μοσχάτο σαμιώτικο κρασί από τον bartender Ιωακείμ Ζαβουδάκη.