Βασίλης Κουρτάκης: Στόχος του αύριο η ενίσχυση των εξαγωγών

4389

Η οικογένεια Κουρτάκη έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού. Η συνεργασία της εταιρίας «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Α.Ε» με τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, φαίνεται να σηματοδοτεί μια νέα περίοδο με μεγάλες προοπτικές.

Ζητήσαμε από τον κ. Βασίλη Κουρτάκη να παραχωρήσει στην «Σαμία @μπελο» μια μικρή συνέντευξη και να αναφερθεί σε αυτές τις εξελίξεις αλλά και τους μελλοντικούς στόχους της οινικής αυτής σύμπραξης, θέτοντας ως πρώτο ερώτημα το πόσο “βαρύ φορτίο” ευθύνης και ποιότητας αποτελεί για εκείνον αυτή η ιστορική και κοινωνικοοικονομική παρακαταθήκη της οικογένειας Κουρτάκη και πως αυτή συνδέεται με τη σύγχρονη πορεία της εταιρίας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι η οικογένεια Κουρτάκη έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού κι αυτό γιατί από πολύ παλιά ασχολείται με το κρασί – συγκεκριμένα από το 1895 – όταν επίσημα ο Βασίλης Κουρτάκης άρχισε την παραγωγή κι έτσι κυριολεκτικά έχουμε τρεις γενιές των Κουρτάκηδων στο κρασί. Δεν είναι τυχαίο ότι επί εννέα χρόνια ο Βασίλης Κουρτάκης υπήρξε Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, όπως και δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο Βασίλης Κουρτάκης έγινε Πρόεδρος και δημιουργός στις Βρυξέλλες του Συνδέσμου Ευρωπαϊκού Οίνου για εννέα ολόκληρα χρόνια.

ΕΡ: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ΟΙΝΩΝ-Σήμερα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις παραγωγής και εμφιάλωσης οίνου στην Ελλάδα. Τι μπορεί να σημαίνει για εσάς, τον απόγονο του ιδρυτή και ηγήτορα αυτής της εξέλιξης, η συνεργασία με τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου; Τι σας ώθησε – προέτρεψε σε κάτι τέτοιο;  

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ είναι η σημαντικότερη επιχείρηση παραγωγής και εμφιάλωσης οίνου. Όπως είναι φυσικό αποτελούσε για εμάς στόχο η συνεργασία με τον ΕΟΣ Σάμου, γιατί απλούστατα – προπαντός για τις εξαγωγές – ήταν η πιο αξιόπιστη και σοβαρή παραγωγική μονάδα του συνεργατισμού στην Ελλάδα. Έτσι λοιπόν θελήσαμε να συνεργαστούμε με το Νο1, κατά τη γνώμη μας, κρασί της χώρας που είναι το ΣΑΜΟΣ. Το ΣΑΜΟΣ θεωρείται πανευρωπαϊκά, αλλά και παγκόσμια ο πρώτος εκπρόσωπος του ελληνικού κρασιού.

ΕΡ: Πιστεύετε στις συνέργειες οινικών δυνάμεων και ποιες οι προσδοκίες σας από αυτή τη συνεργασία ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ασφαλώς υπάρχει συνέργεια οινικών δυνάμεων. Προσδοκία μας είναι ότι το κρασί αυτό θα φθάσει σε όλα τα σημεία κατανάλωσης της Ελλάδας, ενώ θα κληθεί να εκπροσωπήσει επάξια τη χώρα στις εξαγωγές.

ΕΡ: Η Εταιρεία σας επενδύει διαρκώς σε εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας με σκοπό τη διαρκή βελτίωση των παραγόμενων οίνων, αλλά και στο εξειδικευμένο άρτια εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ποιες παραμέτρους θεωρείτε καθοριστικές ώστε αυτοί οι δύο άξονες να ενισχύσουν το εταιρικό προφίλ της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ ΟΙΝΩΝ Α.Ε. και της ΕΟΣΣ με στόχο την ισχυροποίηση και διεύρυνση της εξαγωγικής τους ικανότητας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το εξαγωγικό προφίλ και το δικό μας αλλά και της ΕΟΣΣ θα ενισχυθεί εφόσον πετύχουμε τους εξαγωγικούς μας στόχους και τα προϊόντα του ΕΟΣ Σάμου να αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος της εξαγωγικής προσπάθειας. Για να γίνει αυτό πράξη, θα πρέπει σε συνεχή βάση να βελτιώνονται ποιοτικά τα προϊόντα της ΕΟΣΣ, αλλά και ν’ αναπτυχθούν και νέα προϊόντα, τα οποία θα προέρχονται από το δημιουργικό προφίλ και την εγγενή δυνατότητα που προέρχονται από το εκπληκτικό σταφύλι – μοσχάτο – που είναι η βασική πρώτη ύλη της ΕΟΣΣ και ως εκ τούτου του νησιού.