ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΙΕΚ ΣΑΜΟΥ: Οι μελλοντικοί πρεσβευτές των κρασιών μας!

6017

Μια σημαντική εκπαιδευτική προσπάθεια που επιχειρείται επί μακρόν από το Ι.Ε.Κ Σάμου, υποστήριξε ενεργά ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου. Κατά τη διάρκεια της πρακτικής  εξάσκησης των εκπαιδευόμενων στη μαγειρική/ζαχαροπλαστική τέχνη, χορηγήθηκαν φιάλες οίνου του ΕΟΣΣ που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή εδεσμάτων αλλά και παραδοσιακών σαμιακών συνταγών.

«Αυτή μας η κίνηση αποτελεί μια μικρή επιβράβευση των προσπαθειών που καταβάλλονται από το ΙΕΚ Σάμου για την επιμόρφωση των παιδιών του νησιού μας και την ανάπτυξη ευκαιριών εργασιακής τους απασχόλησης στον μείζονος σημασίας τομέα της γαστρονομίας, καθώς είμαστε σίγουροι πως είναι και οι μελλοντικοί πρεσβευτές των κρασιών μας…» σημείωσε ο υπεύθυνος πωλήσεων Ελλάδος του Ε.Ο.Σ Σάμου Τίτος Φραντζής προσφέροντας, εκ μέρους του Δ.Σ, τις φιάλες οίνου. «Παραμένουμε υποστηρικτές των δράσεων που μέσω της γνώσης και της αξιοποίησης ικανοτήτων, στοχεύουν στην ποιοτική αναβάθμιση του οινογευστικού-γαστρονομικού προφίλ του νησιού μας» τόνισε ο κ. Φραντζής.

Τα κρασιά έγιναν αποδεκτά με ενθουσιασμό από την ομάδα των επίδοξων chef και μαγείρων, αλλά και από τους επιμορφωτές του τμήματος γαστρονομίας του ΙΕΚ Σάμου, Ασλάνη Παντερλή, Θεόδωρο Κοχλιό και Ιωάννη Βαγιανό. Ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σάμου κ. Λάζαρος Θεόφιλος είπε πως η φιλοξενία του τμήματος κατά την πρακτική εξάσκηση των καταρτιζομένων στη μαγειρική τέχνη, αποτελεί μια μικρή ανταποδοτική πράξη στη συνολικά θετική εικόνα που παρουσιάζουν τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ενηλίκων τα οποία υλοποιούνται στο νησί μας.

Ο chef Ασλάνης Παντερλής, κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής γαστρονομικής παρουσίασης, επέλεξε να συνδυάσει τα σαμιώτικα κρασιά με κάποιες «ιδιαίτερες» παρασκευές, όπως: Σούπα από γλυκιά κολοκύθα με Grand Cru, σούπα παντζάρι με μους τυριού αρωματισμένου με Samos Anthemis και σούπα παρμαντιέ με κρουτόν  ραντισμένα με Aegean Breeze.

Ο υπεύθυνος του τμήματος μαγειρικής του Νοσοκομείου Σάμου Θεόδωρος Κοχλιός, μίλησε για την επιλογή σαμιακών κρασιών ως το συστατικό που μετατρέπει ένα απλό γλυκό σε μια ξεχωριστή δημιουργία με εμπλουτισμένη γεύση και άρωμα.

Θερμά ευχαρίστησε τον Ε.Ο.Σ Σάμου και ο Διευθυντής του ΙΕΚ Νικόλαος Τριανταφύλλου για τη χορήγηση φιαλών σαμιακού οίνου και σημείωσε πως στο φετινό τμήμα «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης-Αρχιμάγειρας (CHEF)» συμμετέχουν ως καταρτιζόμενοι 26 ενήλικες, με εκπαιδευτές που διαθέτουν μεγάλη επαγγελματική και εκπαιδευτική προϋπηρεσία, πιστοποιημένους από το Υπουργείο.

«Αφουγκραζόμενοι τις τοπικές ανάγκες αγοράς εργασίας, επαναπροκηρύξαμε και πετύχαμε εκ νέου την υλοποίηση του τμήματος μαγειρικής τέχνης για την περίοδο 2016 έως 2018» δήλωσε ο κ. Τριανταφύλλου, τονίζοντας πως για το 2017 ειδικότερα, έχουν προγραμματιστεί και άλλες δράσεις ανάδειξης σαμιακών συνταγών με τοπικά προϊόντα και συμμετοχή σε ημερίδες, φεστιβάλ γαστρονομίας και οινογευσίας. «Συμβάλουμε όπου μας ζητηθεί και στο βαθμό που επιτρέπει ο προϋπολογισμός μας σε διάφορες κοινωνικές δράσεις, είπε, ενώ στόχο της Διεύθυνσης αποτελεί και η συμμετοχή μας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατάρτισης κατά το 2018».

Αξίζει να σημειωθεί πως στο ΙΕΚ Σάμου λειτουργούν φέτος συνολικά 4 ειδικότητες. Δύο «Τεχνικών Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμαγείρων Chef)» (εκ των οποίων η μία ξεκίνησε το 2015), μία «Βοηθός Φαρμακείου» και μια «Δημοσιογραφίας, Συντακτών και Ρεπόρτερ».

ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

Τον ενθουσιασμό μα και το μεράκι τους για νέες γαστρονομικές δημιουργίες έδειξαν οι καταρτιζόμενοι, μιλώντας για τη μαγειρική τέχνη ως «ανακάλυψη ζωής».

«Τρύπωσα στην κουζίνα της μαμάς από τα 14 χρόνια μου», μας λέει ο Μάρκος «και δεν θα φύγω αν δεν γίνω ένας καλός γνώστης της μαγειρικής τέχνης!»

«Λατρεύω να φτιάχνω πίτες με δικό μου φύλλο και να τις δοκιμάζουν οι άνθρωποι που αγαπώ, ώστε να μου λένε τι χρειάζεται να βελτιώσω…» δηλώνει σεμνά η Κατερίνα, που της αρέσει να αρωματίζει τα χορταρικά για τις πίτες της με γλυκό σαμιώτικο κρασί.

«Ήρθα από τους Λειψούς για να γίνω ένας καλός chef και ευχαριστώ τους δασκάλους μου που με υπομονή μας διδάσκουν όλα τα μυστικά του δύσκολου αυτού επαγγέλματος» λέει ο 18χρονος Κωνσταντίνος που καταπιάστηκε με τη μαγειρική από τα 12 του.

«Το πρώτο μου μαγείρεμα στέφθηκε από παταγώδη… αποτυχία» σχολιάζει ο χαμογελαστός Λευτέρης, ο οποίος θυμάται πως «κατάφερε να φτιάξει μακαρόνια… άβραστα!». Σήμερα, οι αγαπημένες του συνταγές είναι και πάλι οι μακαρονάδες, με διάφορες σάλτσες αρωματισμένες πότε με Anthemis και πότε με «Ψηλές Κορφές».

«Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου σε κλάδο που δεν έχει εύκολη εργασιακή αποκατάσταση στη Σάμο» δηλώνει η Λένα, η οποία λατρεύει τη μαγειρική, κυρίως όμως τη ζαχαροπλαστική και έτσι αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της σε διαφορετικό αντικείμενο. «Στα περισσότερα γλυκά που φτιάχνω, προσθέτω κάποιες πινελιές από τα λατρεμένα μου Σαμιώτικα κρασιά. Δίνουν ιδιαίτερο άρωμα και μια ποιοτική γεύση φρεσκάδας…» τονίζει.

«Να σας φτιάξω κοκκινιστό σβησμένο με Samos Doux, να γλύφετε τα δάχτυλά σας…» υπόσχεται η ενθουσιώδης Κατερίνα, που ξεκίνησε να μαγειρεύει στα 11 και λέει πως δεν θα πάψει ποτέ!

Ελπίζουμε κάποια στιγμή, να καμαρώσει το νησί μας και αυτά τα παιδιά από το ΙΕΚ Σάμου, όπως  και άλλους διακεκριμένους Σαμιώτες chef που διαθέτει το νησί μας,  σε υψηλές γαστρονομικές διαδρομές, με ποιότητα, ήθος και φυσικά… συνοδεία των εμπνεύσεων από τα Σαμιακά κρασιά του Ε.Ο.Σ.Σ.