Το κρασί της Σάμου στην κουζίνα της Μαρίας Λόη

4107

Το φως και η ομορφιά της Ναυπάκτου, τα αρώματα και η μοναδική γεύση των σαμιώτικων μοσχάτων κρασιών του ΕΟΣΣ, δημιουργική ελληνική κουζίνα από τους ταλαντούχους chef Hλία Κουνάβη και Θοδωρή Σπανό, η πινελιά στην αισθητική και τη γαστρονομική ταυτότητα από την Νάντια Μπλίκα, η άριστη διοργάνωση της διεθνούς έκθεσης Nostos 2017 από το Δήμο Ναυπακτίας με φορέα υλοποίησης την «Αιτωλική Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ», διακεκριμένες προσωπικότητες από την ακαδημαϊκή κοινότητα, φορείς διαχείρισης προορισμών από είκοσι χώρες, hosted buyers και επαγγελματίες του τουρισμού, εκπρόσωποι φορέων και αρχών του τόπου, οινολάτρες και γευσιγνώστες, δημοσιογράφοι.

Αυτά θα είναι τα στοιχεία που θα συνθέσουν το επίσημο δείπνο της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου, το οποίο θα παρατεθεί στην «Κουζίνα Μαρία Λόη» αμέσως μετά την τελετή εγκαινίων της έκθεσης Nostos 2017 όπου και αναμένονται να παραστούν πλήθος επισήμων.

 

Στο καλαίσθητο και αγαπημένο «στέκι» για τους λάτρεις των γαστρονομικών απολαύσεων, το μενού της βραδιάς που περιλαμβάνει πλήθος από ελληνικές νοστιμιές, θα πλαισιώνουν μοναδικά τα ξηρά, ημίξηρα  και γλυκά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.

Η βραδιά θα ξεκινήσει με «Samos  Mohito» που έχει ως βάση το Vin Doux. Το κυρίως γεύμα θα πλαισιώσουν το λευκό ξηρό «Ψηλές Κορφές» και το ημίξηρο «Aegean Breeze», ενώ το επιδόρπιο με τη μαγευτική πανακότα με μαστίχα Χίου αλλά και η ονομαστή σοκολατόπιτα της Μαρίας Λόη, θα συνδυαστούν με το κρασί που γεύονται οι ηγέτες των κρατών, το πολυβραβευμένο «Samos Grand Cru».

«Θέλαμε σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο που έχει φτιαχτεί και λειτουργεί από το 2003 με πολύ μεράκι, να βάλουμε στο επίσημο δείπνο υποδοχής ένα πολύ ξεχωριστό κρασί, όπως το Μοσχάτο Σάμου που παράγεται στις ορεινές πεζούλες ξερολιθιάς του καταπράσινου νησιού…» δήλωσε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη του εστιατορίου Νάντια Μπλίκα.

«Το Μοσχάτο Σάμου είναι ένα ξεχωριστό κρασί που προσφέρει μια ιδιαίτερη γεύση άλλα και υπέροχα αρώματα σε όλα τα φαγητά. Ως συνοδευτικό των εδεσμάτων είναι μια άριστη επιλογή ποιότητας και τιμής.» Δήλωσε ο chef Θοδωρής Σπάνος

«Εδώ και χρόνια, προσθέτω στις γαστρονομικές μου δημιουργίες το σαμιώτικο κρασί…» τόνισε ο chef Ηλίας Κουνάβης, ο οποίος και έβαλε στο μενού ένα εκπληκτικό χοιρινό με άγρια μανιτάρια, σβησμένα με Samos Anthemis. «Σε διεθνείς χώρους με τους οποίους συνεργάζομαι, μια απλή συνταγή όπως κρέμα από Samos Vin Doux, αστεροειδή γλυκάνισο και γιαούρτι, γίνεται δεκτή από τους λάτρεις της καλής κουζίνας ως… πανδαισία!» σχολιάζει ο chef.

 

H βραδιά, με τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, αναμένεται απολαυστική για τους επίσημους συμμετέχοντες στη Nostos 2017.