Η Ενωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών (ΕΟΣ) Σάμου έκλεψε την παράσταση στον διαγωνισμό Sélections Mondiales des Vins στον Καναδά, λαμβάνοντας δύο χρυσά βραβεία για τα κρασιά της, Samos Vin Doux 2015 και Samos Anthemis 2010.

Πρόκειται για μια ακόμα διάκριση της ΕΟΣ Σάμου για την ποιότητα και τη μοναδικότητα των κρασιών της που προέρχονται από το Σαμιώτικο Μοσχάτο και τα οποία εξάγονται στον Καναδά από το 1970, με σημαντική κατανάλωση και μεγάλη απήχηση, ιδιαίτερα στην γαλλόφωνη περιοχή Quebec.

Το Samos Vin Doux 2015, είναι το γλυκό κρασί που θεωρείται η επιτομή των γλυκών ενισχυμένων κρασιών. Το ιδιαίτερο του χρώμα είναι ανοιχτό μελί, με τάσεις προς το χρυσό, όπως είναι και τα πολλά χρυσά μετάλλια που έχει πάρει σε διεθνές επίπεδο. Η μυρωδιά του σε ταξιδεύει σε μία γλυκιά διαδρομή μεταξύ των αρωμάτων μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού, νύξεων καραμέλας βουτύρου αλλά και αρωματικών λουλουδιών. Το Samos Vin Doux πρέπει να υπάρχει πάντα σε ένα σπιτικό και να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των οικογενειακών συναθροίσεων.

Το Samos Anthemis 2010, ένα κρασί με μοναδικό χαρακτήρα κερδίζει για άλλη μια φορά τις εντυπώσεις. Το γλυκό κρασί πενταετούς παλαίωσης ωριμάζει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, με το εντυπωσιακό βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού. Το Samos Anthemis αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή ως επιδόρπιος οίνος, χάρη στην έντονη γλυκύτητά του.

Λίγα λόγια για την ΕΟΣ Σάμου

Η ΕΟΣ Σάμου ιδρύθηκε το 1934 με τη συμμετοχή 24 τοπικών συνεταιρισμών που αντιπροσωπεύουν όλους τους καλλιεργητές αμπέλου του νησιού. Σκοπός της είναι η συγκέντρωση, οινοποίηση και εμπορία του συνόλου της παραγωγής των αμπελουργών του νησιού. Το Σαμιώτικο κρασί, ειδικά το γλυκό, αποτέλεσε ανέκαθεν έναν από τους κύριους πρεσβευτές της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε χώρες όπως η Γαλλία – η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την ΕΟΣΣ εδώ και 45 χρόνια- και άλλες 23 χώρες.

 

Η οινική παραγωγή της Σάμου, οι γλυκείς και οι ξηροί της οίνοι, είναι μοναδικοί στη γεύση και την ποιότητά τους, συγκεντρώνοντας όλες τις γευστικές ιδιαιτερότητες που τους προσδίδει η καλλιέργεια του Μοσχάτου σε υψομετρικές αναβαθμίδες. Τα ξηρά κρασιά της ΕΟΣ Σάμου, Ψηλές Κορφές, Golden Samena, Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου) και Samena, με το κρυστάλλινο χρώμα τους και τα έντονα φρουτώδη αρώματα, μας ταξιδεύουν σε έναν πρωτόγνωρο κόσμο γεύσεων. Παράλληλα, η παραδοσιακή και αγαπημένη γεύση του γλυκού σαμιώτικου κρασιού, τονίζεται μέσα από τους επιδόρπιους οίνους της, Samos Grand Cru, Samos Nectar, Samos Anthemis και Samos Vin Doux, που μας προετοιμάζουν για ταξίδια γεύσεων συνοδεύοντας ιδανικά πιάτα μαγειρεμένα με φρούτα και επιδόρπια.

Τον Μάρτιο του 2016, ξεκίνησε η στρατηγική συμμαχία της ΕΟΣ Σάμου με την Ελληνικά Κελλάρια Οίνων. Η συνεργασία αυτή, αποτελεί σημείο αφετηρίας για την περαιτέρω εμπορική ανάδειξη του πολυβραβευμένου Σαμιώτικου κρασιού και της ενίσχυσης της εμπορίας και εξαγωγής του στον εγχώριο και διεθνή χώρο.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον ιστοτόπο Έθνος Online. Δείτε το εδώ