Samos Anthemis

1604

Σιγά-σιγά, το Anthemis έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σπουδαία κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. Στην όψη έχουμε ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν τη βαθιά παλαίωσή του. Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ κ.ά., σε φόντο κακάο και σοκολάτας, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του Anthemis κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα του με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να παίζουν πρώτο βιολί. Τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου συνδυάζονται μοναδικά με εκείνα των αποξηραμένων φρούτων και των γοητευτικών αρωμάτων καπνού και της σοκολάτας, για να δώσουν ένα πραγματικά ανεπανάληπτο κρασί. Απαιτεί συντρόφους από το χώρο της υψηλής ζαχαροπλαστικής, ενώ σκέτο, μετά από το τέλος ενός δείπνου, θα συνόδευε με άνεση ένα ελαφρύ πούρο.

Χαρακτηριστικά

Στην όψη έχουμε ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού, που μαρτυρούν τη βαθιά παλαίωσή του.
Αρώματα μελιού, κερήθρας μελιού, καραμέλας βουτύρου, γλυκών κουταλιού, κερασιών σε αλκοόλ κ.ά., σε φόντο κακάο και σοκολάτας, συνθέτουν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο και πυκνό αρωματικό προφίλ, χτισμένο σε πολλά επίπεδα. Στο στόμα, η θαυμάσια ισορροπία του Anthemis κατορθώνει να διατηρεί σχεδόν ανέπαφη την πρωτογενή φρεσκάδα του με τα τριτογενή αρώματα της παλαίωσης να παίζουν πρώτο βιολί.
Τα ευγενή αρώματα του μοσχάτου συνδυάζονται μοναδικά με εκείνα των αποξηραμένων φρούτων και των γοητευτικών αρωμάτων καπνού και της σοκολάτας, για να δώσουν ένα πραγματικά ανεπανάληπτο κρασί.
Απαιτεί συντρόφους από το χώρο της υψηλής ζαχαροπλαστικής, ενώ σκέτο, μετά από το τέλος ενός δείπνου, θα συνόδευε με άνεση ένα ελαφρύ πούρο.

Τύπος: Οίνος Γλυκύς

Κατηγορία: Ονομασία Προέλευσης «Σάμος» Ελεγχόμενη

Ποικιλία: 100 % μοσχάτο άσπρο μικρής ρώγας

Χρώμα:Λευκός Ελληνική

Αλκοόλ:15%

Πότε να το πιείτε:Επιδέχεται Παλαίωση

Έδαφος: Ημιορεινά στραγγιστικά και όχι πολύ εύφορα εδάφη. Αμπελώνες σε μικρές πεζούλες. Ένα κρασί που παράγεται από σταφύλια των ημιορεινών αμπελώνων της Σάμου με την προσθήκη στο γλεύκος, πριν ή κατά τη ζύμωση, οινοπνεύματος οινικής προέλευσης 96%. Στη συνέχεια το κρασί παλαιώνει για 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια όπου αποκτά ένα ελκυστικό καστανόξανθο χρώμα και ένα γοητευτικό μπουκέτο αρωμάτων που θυμίζουν λουλούδια, μέλι και αποξηραμένα φρούτα. Η μαλακή και ισορροπημένη γεύση του το κάνουν ιδανικό σύντροφο έντονων τυριών και γλυκών επιδορπίων. Σερβίρεται στους 12°-14°C.

Γευσιγνωστικές σημειώσεις: Καστανόξανθο χρώμα. Αρμονική και σύνθετη μύτη αποτελούμενη από δευτερογενή ή τριτογενή αρώματα του μοσχάτου. Ξεχωρίζουν αρώματα λουλουδιών, αποξηραμένων φρούτων και καρπών, μελιού. Μαλακή και ισορροπημένη γεύση, επίγευση με μακρά διάρκεια.

Γευστικός Χαρακτήρας:Γλυκά με ηδονικά γλυκό χαρακτήρα και αρωματική πολυπλοκότητα

Ταιριάζει εξαιρετικά με:Γλυκά ταψιού, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, τάρτες και γλυκά με ξηρούς καρπούς, τάρτες φρούτων, φουά γκρα με γλυκό κυδώνι ή σύκο, χειροποίητο παγωτό

Διακρίσεις

1999

  • International exhibition of Salonica
    Silver – vintage 1992, Best Greek Sweet wine 2001
  • International exhibition of Salonica
    Grand Gold – vintage 1995, Best Wine
  • International Competition of Japan
    Best Greek wine – vintage 1995
  • International Competition of Austria, “Best of Sweet”
    Gold
  • International Competition of France, Bourg
    Bronze

2002

  • Selections Mondiales, Canada
    Silver

2003

  • International Competition of Brussels
    Gold – vintage 1997
  • International Competition of France, Bourg
    Silver – vintage 1997
  • International wine and spirit competition
    Silver – vintage 1997

2004

  • International Competition of Salonica
    Grand Gold
  • International Competition of France, Bourg
    Silver – vintage 1997
  • Selections Mondiales, Canada
    Gold – vintage 1998

2005

  • International Competition of Salonica, Detrop
    Gold – vintage 1999
  • International Competition of France, Bourg
    Gold – vintage 1998
  • International Wine Challenge, Russian Wine Fair
    Silver – vintage 1998

2006

  • International Competition of Salonica
    Gold-vintage 2000
  • Challenge international du vin
    Silver – vintage 2000
  • Wine & Spirits Asia Challenge
    Bronze – vintage 1998
  • International Wine and Spirit Competition, London
    Silver (Best in Class) – vintage 2000 Silver – vintage 1998
  • “The Wine Challenge”, 8th Annual Challenge, Singapore
    Silver – vintage 1998

2007

  • Selections Mondiales Des Vins, Canada
    Gold – vintage 2000
  • International competition of Salonica, Detrop
    Grand Gold – vintage 2001
  • Decanter World Wine Awards
    Silver – vintage 2001
  • Wein-Plus Excellent

2008

  • Berliner Wein Trophy 2008
    Silver-vintage 2000
  • International competition of Salonica
    Silver – vintage 2002
  • International Wine & Spirit Competition, London
    Silver – vintage 2002
  • Decanter
    Commended – vintage 2002
  • Challenge International du Vin
    Bronze – vintage 2002

2009

  • International competition of Salonica, Greece
    Gold – vintage 2003
  • Decanter World Wine Awards, United Kingdom
    TROPHY – vintage 2002
  • International Wine & Spirit competition, United Kingdom
    Silver Best-in-class – vintage 2002
  • International Wine Challenge, United Kingdom
    Silver – vintage 2002
  • Concours Mondial de Bruxelles, Belgium
    Gold – vintage 2003
  • Selections Mondiales des vins, Canada
    Silver – vintage 2003
print