Άθικτοι Oίνοι από τον ΕΟΣ Σάμου

1298

«Άθικτοι Οίνοι» ονομάζεται η νέα σειρά κρασιών που μόλις κυκλοφόρησε από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου. Πρόκειται για ξηρά λευκά κρασιά της ποικιλίας μοσχάτο Σάμου, με επιλεγμένα σταφύλια από συγκεκριμένους αμπελώνες του νησιού που καλλιεργούνται βιολογικά. Παράλληλα, η οινοποιητική φιλοσοφία που τα διέπει είναι εκείνη της «ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης», όπως λέγεται, δίχως δηλαδή την προσθήκη οινολογικών ουσιών και δίχως κολλάρισμα ή φιλτράρισμα κατά την εμφιάλωση.

Η λέξη «άθικτος» προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «θιγγάνω», που σημαίνει ακουμπώ ελαφρά. Οι Άθικτοι Οίνοι του ΕΟΣ Σάμου είναι κρασιά που ενσαρκώνουν την πεμπτουσία της φιλοσοφίας των οίνων ήπιας οινοποίησης ή, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται, «φυσικά κρασιά».

Ο σχεδιασμός και η κυκλοφορία των συγκεκριμένων οίνων εντάσσεται σε μία γενικότερη στρατηγική επικαιροποίησης και αναδιάρθρωσης της προϊοντικής γκάμμας του οινοποιητικού συνεταιρισμού Σάμου, με απώτερο στόχο τη διατήρηση και ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας του νησιού και, φυσικά, την αύξηση του εισοδήματος των αμπελουργών-μελών του.

Η Σάμος είναι παγκοσμίως γνωστή για τα γλυκά κρασιά που παράγει από την ποικιλία μοσχάτο λευκό η προέλευση της οποίας, στο εξωτερικό, αποδίδεται στην Ελλάδα. Ωστόσο, σε πειράματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια από τους οινολόγους του Συνεταιρισμού, διαφαίνεται πως η συγκεκριμένη ποικιλία, εκτός από εξαιρετικά γλυκά κρασιά, διαθέτει μεγάλες δυνατότητες να δώσει και ιδιαιτέρως πολύπλοκα, ξηρά κρασιά, όπως είναι η σειρά των Άθικτων Οίνων.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η δημιουργία των κρασιών αυτών, και άλλων που θα ακολουθήσουν, συμβάλλει στη δεδηλωμένη επιθυμία της διοίκησης του Συνεταιρισμού να ωθήσει τους αμπελοκαλλιεργητές της Σάμου προς τη βιολογική γεωργία και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου σταφυλιού μέσα από την ανάδειξη των διαφόρων αμπελότοπων (τερουάρ) του νησιού, με στόχο τη διαμόρφωση υπεραξίας που θα εξασφαλίσει την αειφόρο ανάπτυξη.

Οι Άθικτοι Οίνοι του ΕΟΣ Σάμου κυκλοφορούν σε τρεις εκδοχές και σε περιορισμένες ποσότητες με τα ονόματα Βουνίτης, Προφήτης και Ερημίτης και είναι όλοι εσοδείας 2019.

 

Ο Άθικτος Οίνος «Βουνίτης» προέρχεται από αμπέλια βιολογικής καλλιέργειας στα 1.100 μ. υψόμετρο στην κορυφή του όρους Καρβούνη πάνω από τα χωριά Βουρλιώτες και Πάνδροσο, στη θέση Ξεπαγιασμένο. Είναι ένα κρασί με υψηλή οξύτητα, ευθύ και τυπικό, ιδιαίτερα ξηρό και με γεμάτο στόμα, με φρουτώδη αρώματα, νύξεις ζύμης και βοτάνων και μακρά επίγευση. Κατά την οινοποίηση έγινε μακράς διάρκειας εκχύλιση και 12μηνη ωρίμαση σε δεξαμενή και βαρέλι.

 

 

Ο Άθικτος Οίνος «Προφήτης» προέρχεται από έναν προσήλιο αμπελώνα βιολογικής γεωργίας στη θέση Παλιάμπελα του χωριού Παγώνδας, σε υψόμετρο 450 μ. Είναι ένα κρασί σαγηνευτικό, ιδιαίτερα αρωματικό, με νότες αποξηραμένων εσπεριδοειδών και σταφίδας μοσχάτου, γεύση κομψή, μαλακή και στρογγυλή. Ζύμωσε και ωρίμασε 12 μήνες σε ειδικές ωοειδείς δεξαμενές και όπως οι υπόλοιποι Άθικτοι Οίνοι εμφιαλώθηκε αφιλτράριστος, ακολλάριστος και δίχως προσθήκη θειώδους.

 

 

 

Ο Άθικτος Οίνος «Ερημίτης» προέρχεται από έναν απόμακρο αμπελώνα βιοδυναμικής καλλιέργειας στη θέση Βασιλοχώραφα Υδρούσσας, σε υψόμετρο 600 μ. Είναι ένα κρασί έντονα αρωματικό, εκφραστικό, ορυκτώδες, γήινο και βουκολικό, με νότες ιωδιούχες και με διάρκεια επίγευσης που εντυπωσιάζει. Ζύμωσε σε μικρές δεξαμενές και ωρίμασε σε βαρέλια για 12 μήνες.

 

Για τη δημιουργία των Άθικτων Οίνων ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου, σε συνεργασία με Γάλλους και Έλληνες ειδικούς, σχεδίασε και διαμόρφωσε εκ του μηδενός ένα μικρό οινοποιείο που λειτουργεί ανεξάρτητα από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, στο Μαλαγάρι Σάμου. Το οινοποιείο αυτό είναι εξοπλισμένο με διαφορετικού τύπου μηχανήματα και δεξαμενές, που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που απαιτεί η οινοποίηση των εν λόγω οίνων.

Η σειρά Άθικτοι Οίνοι απευθύνεται στην υψηλή εστίαση και σε εξειδικευμένους χώρους οινικής κατανάλωσης.