ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΜΟ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

777

O Συνεταιρισμός της Σάμου ως οικονομικός, κοινωνικός και πολιτιστικός πυλώνας του ακριτικού νησιού, συμμετέχει ενεργά και υποστηρίζει τις  τοπικές, πανελλαδικές αλλά και διεθνείς διοργανώσεις με στόχο την ανάπτυξη και εδραίωση του σημαντικού πολυπολιτισμικού αποτυπώματος της γενέτειρας του Πυθαγόρα.

Στον πολιτιστικό πολυχώρο Ground Control στην καρδιά του Παρισιού,  πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση στα πλαίσια του Φεστιβάλ Festum “π”, με τη συνεργασία του Δήμου Ανατολικής Σάμου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του ΕΟΣ Σάμου και του αρχιμουσικού Διονύση Δερβή – Μπουρνιά, παρουσία προσωπικοτήτων από τον χώρο των μαθηματικών, της τέχνης και της πολιτικής. 

Έπαιξαν πιάνο και μίλησαν:  Ο διάσημος συνθέτης Karol Beffa, ο Καθηγητής του Conservatoire de Paris, Claude Abromont, ο ιστορικός Guillaume Malaurie και  ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ανδρέας Παπασαλούρος. 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία κ. Δημήτρης Ζεβελάκης, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, Αντιπρύτανης διοικητικών υποθέσεων, ο κ. Στέλιος Ξανθόπουλος Κοσμήτορας Σχολής Θετικών Επιστημών, ο κ. Βασίλης Μεταφτσής, Καθηγητής Μαθηματικών, ο κ. Ανδρέας Παπασαλούρος Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η κ. Έλενα Θεοδωροπούλου Αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας. Ο κ. Cèdric Villani, Μαθηματικός βραβευμένος με το «Fields Medal» έστειλε βιντεοσκοπημένο επαινετικό χαιρετισμό. Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αν. Σάμου κα Δέσποινα Κάιλα εκπροσώπησε το νησί, στην εκδήλωση αυτή.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι και το κοινό, γεύτηκαν και ενθουσιάστηκαν με τα πολυβραβευμένα κρασιά του Συνεταιρισμού  της Σάμου με τ διεθνή καταξίωση.

Οι επόμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις που εντάσσονται στο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν από 21 έως και 28 Αυγούστου στη Σάμο, με συναυλίες κλασικής μουσικής στο Αρχαίο Θέατρο Πυθαγόρειου, θερινό σχολείο με τη συμμετοχή Γάλλων και Ελλήνων φοιτητών στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και διαλέξεις καθηγητών του Concervatoire de Paris, στο Καρλόβασι.

Η συνεργασία των παραπάνω φορέων καταδεικνύει τη στενή σχέση και αλληλεπίδραση των Μαθηματικών και της Μουσικής. Στόχος είναι  να προβληθεί διεθνώς  η ιστορία, ο πολιτισμός και η επιστήμη της Σάμο με συνδετικό κρίκο την ελληνογαλλική φιλία και πρόσωπο αναφοράς τον Πυθαγόρα. 

Σε αυτό, δεν θα μπορούσε να μην έχει συμμετοχή και σημαντική θέση το σαμιώτικο μοσχάτο του Συνεταιριμού  με τους ιδιαίτερους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί μέσω αυτού και συνδέουν τη Σάμο με τη Γαλλία, από τον 18ο αιώνα έως και τις μέρες μας.