ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

1801

Με μια ενδιαφέρουσα ομιλία από τον γεωπόνο κ. Θεόδωρο Χαρμπή, σχετικά με την «διατροφική αξία του σαμιώτικου κρασιού και τη μεσογειακή διατροφή» συμμετείχε και φέτος ο ΕΟΣ Σάμου στο 15ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής-Διαιτολογίας και στο 4ο  Συνέδριο Κλινικής Διατροφής & Μεταβολισμού.

Τα επιτυχημένα αυτά επιστημονικά συνέδρια συνδιοργανώθηκαν από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων καθώς και την Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (GrESPEN) στο «Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών» και τέλεσαν υπό την αιγίδα των EFAD (The European Federation of the  Associations of Dietitians), του ΕΦΕΤ, του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Για την ολιστική προσέγγιση των θεμάτων συμμετείχαν και άλλοι έγκριτοι επιστημονικοί φορείς, όπως η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, η Ελληνική Εταιρεία Λιπιδιολογίας Αθηροσκλήρωσης και Αγγειακής Νόσου, η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας και η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης.

Η έρευνα στον τομέα της διαιτολογίας, της κλινικής διατροφής και της υγείας στην Ελλάδα είναι ενεργή και διαρκώς εξελισσόμενη. Στη διάρκεια των συνεδρίων, παρουσιάστηκαν οι πλέον σημαντικές εξελίξεις στον χώρο της διαιτολογίας, της κλινικής διατροφής και του μεταβολισμού και συζητήθηκαν τα νεότερα δεδομένα αναφορικά με τη διατροφή, σε διάφορες ομάδες πληθυσμού. 

Τις εργασίες των συνεδρίων παρακολούθησαν περισσότεροι από 2000 διεθνείς σύνεδροι, διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι στη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρατέθηκε, είχαν τη δυνατότητα να γευτούν και να γνωρίσουν τα ξηρά και γλυκά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, τα οποία συντελούν στη διατήρηση της ευρωστίας και καλής υγείας, όταν καταναλώνονται με μέτρο σύμφωνα με τα μεσογειακά πρότυπα διατροφής.