Επίσκεψη Ρώσων δημοσιογράφων στο Μουσείο Οίνου «Το κρασί της Σάμου είναι στοιχείο πολιτισμού…»

2621

Μείζονος σημασίας επίσκεψη δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων εκ Ρωσίας στη Σάμο, με την υποστήριξη του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου και Αντιπεριφερειάρχης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου, Γεώργιος Κυριαζής μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΣ Σάμου Γιάννη Σκούτα, συνόδευσαν την αποστολή κατά την ξενάγηση στο Μουσείο Οίνου την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017. Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ Ρωσίας, tour operators μαζί με την υπεύθυνη του ΕΟΤ Ρωσίας, είδαν, ρώτησαν,  τράβηξαν πλάνα και φωτογράφισαν τα σημαντικά εκθέματα, περιηγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και γεύτηκαν τους «εξαίσιους» (όπως τους χαρακτήρισαν οι ίδιοι) οίνους  του ΕΟΣ Σάμου

Ο Περιφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος θεώρησε αυτή την πολυήμερη επίσκεψη των Ρώσων δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων ως μια διερευνητική πρώτη επαφή στα πλαίσια του αυξημένου ενδιαφέροντος  από τη χώρα, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου ΕΟΤ Ρωσίας οι μετρήσεις στις τουριστικές πλατφόρμες αναζήτησης διακοπών εμφανίζουν το τουριστικό ρεύμα προς Ελλάδα να κινείται αυξητικά. Αυτό δημιουργεί μια εύλογη προσδοκία καθώς περιοχές όπως η Σάμος, με τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα, αναδεικνύονται ως  ελκυστικές για το μέσο Ρώσο επισκέπτη.

Παράλληλα, η αγορά της Ρωσίας εμφανίζει αυξανόμενη τάση ως προς την κατανάλωση κρασιού με «ονομασία προέλευσης» όχι τόσο από γνώση αλλά από την επικράτηση κοινωνικών στερεότυπων καθώς θεωρείται σύμβολο κύρους, υψηλότερου μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου.  Tελευταία, αυτή η τάση έχει επεκταθεί στη δημιουργία wine bars που γεμίζουν καθημερινά όχι μόνο από γνώστες του κρασιού, αλλά κυρίως από απλούς ανθρώπους που πηγαίνουν για να περάσουν καλά και να βρουν στο κρασί, στοιχεία πολιτισμού και κουλτούρας. Αυτό τουλάχιστον δήλωναν οι δημοσιογράφοι της Ρωσικής αποστολής, φωτογραφίζοντας κατά κόρον τις ετικέτες των ξηρών, ημίξηρων και γλυκών κρασιών του ΕΟΣ Σάμου.