Η Σάμος τιμά την οινική της συνεργασία με τη Γαλλία

743

O Δήμος Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό της Σάμου, τίμησαν την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022 τον κ. Jean Pierre Cayard, πρόεδρο του Γαλλικού Οινικού Ομίλου COFEPP ανακηρύσσοντάς τον ως επιτίμο δημότη Σάμου.

Η επιτυχημένη αυτή εκδήλωση, αποτελεί την επισφράγηση της πολυσήμαντης διασύνδεσης της γαλλικής οινικής αγοράς με το σαμιακό αμπελώνα

Η ανακήρυξη του κ. Cayard ως επιτίμου δημότη από το Δήμο Ανατολικής Σάμου έγινε κατόπιν σχετικής προτάσεως που κατατέθηκε από τον  πρ. πρόεδρο ΕΟΣ Σάμου Γιάννη Βογιατζή, την οποία και υποστήριξε ομόφωνα ο Συνεταιρισμός. Μέσω αυτής, αποδίδεται τιμή σε όλους, Έλληνες και Γάλλους, που έχτισαν και εδραίωσαν την ιστορική συνεργασία  μεταξύ του παραγωγικού ιστού του νησιού μας και της Γαλλικής Οινικής αγοράς. 

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γεώργιος Στάντζος μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γεώργιο Κολλάρο αναγόρευσαν τον κ. Jean Pierre Cayard επίτιμο δημότη Σάμου με ειδική τιμητική πλακέτα, παρουσία του Δημάρχου Δυτικής Σάμου καθώς και εκπροσώπων των αρχών του τόπου.

Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Ιωάννης Σκούτας, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο ΕΟΣ Σάμου, παράγοντας κρασιά Ελεγχόμενης Ονομασίας Προέλευσης, έχει αναπτύξει μέσα στο χρόνο ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο δίκτυο συνεργιών και δεσμών, ένα πολυεπίπεδο οικοδόμημα προστασίας. Από τη μια, στηρίζεται τους ανθρώπους που επενδύουν καθημερινά στην πατρογονική καλλιέργεια, αναβαθμίζοντας διαρκώς την ποιότητα του «μοσχάτου Σάμου». 

Από την άλλη, σέβεται και εκτιμά τους ανθρώπους που, όπως ο κ. Cayard, αυτό το εξαιρετικό προιόν της Σάμου σε συνδυασμόμε την καινοτομία, τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις στρατηγικές στοχεύσεις αλλά και τις προωθητικές δράσεις που επιχειρούνται ανελλιπώς από το Συνεταιρισμό, έχει συντελέσει στο να καταξιωθεί το κρασί μας στην απαιτητική γαλλική αγορά, στον οινικό κόσμο διεθνώς, καθώς και στη συνείδηση των καταναλωτών! Αυτό, έχει δημιουργήσει μια σοβαρή οικονομική δύναμη ανάπτυξης για το νησί μας, που προδιαγράφει μια ακόμη πιο δυναμική συνέχεια και στο μέλλον…

Το κρασί της Σάμου έχει μια ιστορία ταυτισμένη με το ίδιο το νησί εδώ και αιώνες και η σύνδεσή του με τον οινικό κόσμο της Γαλλίας αποτελεί έναν ισχυρότατο παράγοντα ανάπτυξης με μακραίωνη διαδρομή. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο φιλέλληνας υπουργός Ζακ Λανγκ, είχε πει:

«… Ο Πυθαγόρας, ο Αρίσταρχος, ο Ευπαλίνος, αλλά και το διάσημο Σαμιώτικο κρασί έκαναν το όνομα της Σάμου συνώνυμο της σοφίας, της καινοτομίας, της εφευρετικότητας και της αποτελεσματικότητας…»

Εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου του ΕΟΣ Σάμου, προσφέρθηκε τιμητική πλακέτα στον κ. Cayard για την εποικοδομητική συνεργασία, αλλά και στον μακροβιότερο μέχρι στιγμής πρ. πρόεδρο του ΕΟΣ Σάμου Ιωάννη Βογιατζή, με 53 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στο Συνεταιρισμό και 3 προεδρικές θητείες στο ενεργητικό του.