Ο ΕΟΣ Σάμου παρουσίασε το «νέο του πρόσωπο» στην ημερίδα του ΕΠΑΛ Καρλοβάσου

418

Μια ημερίδα με το ιδιαίτερο θέμα «Διασύνδεση της Επιχειρηματικότητας με την Επαγγελματική Εκπαίδευση» διοργάνωσε το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Καρλοβάσου την Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023.

Όπως επισήμανε η εκπαιδευτικός του σχολείου Ειρήνη Χαριλάου η διοργάνωση εντάσσεται στο πρόγραμμα «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια της καινοτομίας, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας.

Ο Πρόεδρος Δ.Σ  του Ενιαίου Οινοποιητικού και Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου Ιωάννης Σκούτας στην ενδιαφέρουσα παρουσίασή του με τίτλο «Γνωρίζω το νέο  πρόσωπο  του ΕΟΣ Σάμου»  αναφέρθηκε στην ανάγκη ο Συνεταιρισμός να «ξανασυστηθεί» με τον εαυτό του» καθώς και στις προσπάθειες κατανόησης ενός «ιδιαίτερου» αγροτικού χώρου, ο οποίος προσδιορίζεται από μια «παράδοση μικρών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες μέσα από τον Συνεταιρισμό γίνονται οικονομικά βιώσιμες». Παρουσίασε τα κρασιά του Συνεταιρισμού και επισήμανε την προστιθέμενη αξία τους από το γεγονός ότι είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Αναφέρθηκε σε μελλοντικά σχέδια καθώς επίσης και στο πλέγμα κοινωνικών δράσεων του Συνεταιρισμού, προς όφελος της κοινωνίας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι ερευνητικές εργασίες της μαθητικής κοινότητας του ΕΠΑΛ Καρλοβάσου από τις εκπαιδευτικές επισκέψεις που πραγματοποίησαν στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κοκκάρι, στο Επιμελητήριο Σάμου, στα Ελληνικά Θερμοκήπια Α.Ε. και στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου, στο Βαθύ.

Στο τέλος της ημερίδας οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια «γεύση από αυθεντική Σάμο», δοκιμάζοντας σαμιώτικες νοστιμιές βασισμένες σε παραδοσιακές συνταγές και με χρήση μόνο τοπικών προϊόντων (όπως λάδι, κρασί, φρούτα και λαχανικά εποχής), όπως τα είχαν προετοιμάσει οι μαθητές και μαθήτριες των Τομέων Γεωπονίας, Οικονομίας και Τουρισμού.