Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί: ΠΑΡΦΕ ΒΑΝΙΛΙΑΣ ΜΕ ΓΛΥΚΟ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

1837

Ο Στέλιος Παρλιάρος,  κάνει τις δικές του «γλυκειές αλχημείες» και μας ετοιμάζει ένα υπέροχο παρφέ, σχετικά απλό στην παρασκευή του, που αρωματίζεται με πραγματική βανίλια και σερβίρεται με σος από ΓΛΥΚΟ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ.

ΥΛΙΚΑ

  • 200 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 8  κρόκοι αυγών
  • 3 κλωναράκια βανίλιας σχισμένα κατά μήκος στη μέση
  • 400 γρ. κρέμα γάλακτος , χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή

Σος

  • 500 γρ.  ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΓΛΥΚΟ κρασί (π.χ. Samos Vin Doux)
  • 1 κλωναράκι βανίλιας σχισμένο κατά μήκος στη μέση

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τους κρόκους σε ένα μπολ. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, αδειάζουμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τα κλωναράκια βανίλιας. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 82°C-85°C. Αν δεν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη η κρεμ ανγκλέζ όταν ζεσταθεί αρκετά και φαίνεται πιο δεμένη. Είναι πολύ σημαντικό να μη βράσει γιατί θα «κόψει».

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε την κρέμα σε άλλο σκεύος. Αφαιρούμε τα κλωναράκια βανίλιας στύβοντάς τα με τα χέρια πάνω από την κρέμα για να στραγγίξουν. Αφήνουμε την κρέμα κατά μέρος μέχρι να χλιαρύνει και ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα. Γεμίζουμε μία μεταλλική, μακρόστενη φόρμα του κέικ ή στρογγυλή διαμέτρου 20 εκ. και αφήνουμε για 1 βράδυ στην κατάψυξη να παγώσει καλά. Για να ξεφορμάρουμε βυθίζουμε τη φόρμα σε ζεστό νερό για μερικά δευτερόλεπτα και αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Σερβίρουμε με τη σος του γλυκού σαμιώτικου κρασιού.

Σος

Σε μέτρια φωτιά βράζουμε το κρασί με το κλωναράκι βανίλιας έως ότου μείνει η μισή ποσότητα (για περίπου 10 λεπτά). Αποσύρουμε και αφήνουμε τη σος να κρυώσει. Σερβίρουμε.