Ο τουρισμός «συναντά» το σαμιώτικο κρασί!

2868

Ο τουρισμός συναντά και πάλι φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την αυθεντική τοπική παραγωγή της Σάμου σε ένα τριήμερο υπαίθριων εκδηλώσεων και ξεχωριστών παρουσιάσεων.

Την Παρασκευή 10, το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Αυγούστου στην παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας  της Σάμου παραγωγοί και τυποποιητές του πρωτογενούς τομέα θα παρουσιάσουν στους επισκέπτες του νησιού αλλά και τους μόνιμους κατοίκους,  τα ξεχωριστά και άκρως ποιοτικά προϊόντα της Σαμιακής γης και του κόπου των καλλιεργητών, όπως το φημισμένο σαμιώτικο κρασί, λάδι-μέλι και παράγωγα, ούζο, αρωματικά φυτά και βότανα, γαλακτοκομικά, βιολογικά κηπευτικά, βιολογικά καλλυντικά κ.α

Η 1η ΗΜΕΡΑ των εκδηλώσεων είναι αφιερωμένη στον ΤΡΥΓΟ και το ΜΟΥΣΤΟ.

Η πολιτιστική και λαογραφική αξία του σαμιώτικου κρασιού και της αμπελοκαλλιέργειας προάγεται σε μια βιωματική «Γιορτή Τρύγου και Μουσταλευριάς».   Το πατροπαράδοτο «πάτημα» των εκλεκτών μοσχάτων σταφυλιών αναβιώνει σε ένα τεράστιο υπαίθριο πατητήρι, με τη βοήθεια  του «Ενιαίου  Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού  Σάμου» και των πολιτιστικών συλλόγων «Καπετάν Λαχανάς» και «ΧΟΡ.Ο.Σ». Στη διαδικασία μπορούν να συμμετέχουν ενήλικες, επισκέπτες αλλά και ντόπιοι, ενώ Σαμιώτισσες νοικοκυρές με μούστο από το πατητήρι θα παρασκευάζουν την ονομαστή μουσταλευριά σε ένα πρωτότυπο και απολαυστικό κέρασμα.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, καθώς θα τιμήσουν τη Σάμο με την παρουσία τους ο executive chef και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Μίλτος Καρούμπας και ο executive pastry chef, πρόεδρος του Chef’s Club Greece κ. Τάσος Πρωτοψάλτης. Θα παρουσιαστούν επί σκηνής, για πρώτη φορά στο πανελλήνιο και σε ένα ιδιαίτερο MASTER CLASS δύο διαφορετικές συνταγές, με έμπνευση από το σαμιώτικο μοσχάτο σταφύλι και τη δυναμική του μούστου.

Ο executive chef, κριτής γαστρονομίας WorldChefs και υπεύθυνος του παραρτήματος της Λέσχης Αρχιμαγείρων στη Σάμο Βαγγέλης Μπιλιμπάς θα παρουσιάσει χταπόδι sous vide σε ώσμωση με μούστο, σβησμένο με κρασί Samos Nectar, βυθισμένο σε σάλτσα από πετιμέζι, καπνισμένο με ξύλο άγριας κερασιάς και σερβιρισμένο με πέρλες μούστου, παλαιωμένου ξυδιού και μελιού.  

Βαγγέλης Μπιλιμπάς

Ο  executive chef και καθηγητής  γαστρονομίας στο ΔΙΕΚ Σάμου Ασλάνης Παντερλής θα παρουσιάσει ένα δημιουργικό ραβανί, αρωματισμένο με αρμπαρόριζα και τζίντζερ και εμπλουτισμένο με λευκή κρέμα μούστου, αφρό γλυκού κρασιού Samos Anthemis και φιλέ αμυγδάλου.

Ασλάνης Παντερλής

Τη 2η μέρα (Σάββατο 11 Αυγούστου) θα παρουσιαστούν συνταγές  για ένα ξεχωριστό ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ από το νικητή του Master Chef 2017 Λάμπρο Βακιάρο με ντόπια ποιοτικά προϊόντα και μόνο.

Την Κυριακή 12 Αυγούστου, η μέρα θα αφιερωθεί σε παρασκευές από σαμιώτικα «ΜΠΟΥΡΕΚΙΑ» και σε έναν πρωτότυπο διαγωνισμό «ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ».