Πεσκανδρίτσα με δεντρολίβανο και σαλάτα με σταφύλι

3303

Mια ξεχωριστή συνταγή από την πολυβραβευμένη δημοσιογράφο, εξειδικευμένη σε θέματα γαστρονομίας και οινογευσίας Νίκη Μηταρέα. Θα βρίσκεται στη Σάμο 13-14 και 15 Ιουλίου 2017, ως επίτιμη γευσιγνώστρια του 3ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Πολιτισμού που θα λάβει χώρα στη Μαυρογένειο Σχολή. Θα μιλήσει για το σαμιώτικο κρασί, τη σημασία αλλά και τη σύνδεσή του με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική διαδρομή του τόπου μας, προβάλλοντας παράλληλα τη γαστρονομική ταυτότητα της Σάμου και τα τοπικά προϊόντα! Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Οινομαγειρέματα» που αξιολογήθηκε ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής με κρασί στην κατηγορία «Best Book on Cooking with Wine in the World» στον παγκόσμιο διαγωνισμό βιβλίων μαγειρικής «Gourmand World Cookbook Awards». Στο τελευταίο της βιβλίο με τίτλο «Με κρασί και Ελληνικά» εκτός από επιλεγμένες πολύ προσεκτικά συνταγές για όσους θέλουν να μαγειρέψουν κάτι καινούριο και ταυτόχρονα οικείο, κάνει μια διεξοδική αναφορά στο ΚΡΑΣΙ και την σύνδεση με τον τόπο παραγωγής του.

Ειδικότερα, για αυτή τη συνταγή η Νίκη Μηταρέα στο βιβλίο της δίνει κάποιες διευκρινιστικές πληροφορίες: «Η πεσκανδρίτσα είναι ψάρι με μεστή σάρκα και για αυτό  την προτιμώ σε αυτή την συνταγή που γίνεται στο φούρνο. Το ίδιο καλά θα ταίριαζε και ένα μαγιάτικο. Η οξύτητα είναι πολύ συχνά το κλειδί του επιτυχημένου συνδυασμού κρασιού – φαγητού, εφόσον μιλάμε για πιάτα που δένουν με λευκό κρασί. Έτσι και εδώ, για τις απαιτήσεις του ψαριού αλλά και της σαλάτας, με τον αψύ χαρακτήρα της ρόκας χρειαζόμαστε ένα κρασί με τουλάχιστον τραγανή οξύτητα, όπως αυτήν που έχουν τα κρασιά των ορεινών αμπελώνων. Το μοσχάτο που καλλιεργείται στις πεζούλες τέτοιων αμπελώνων της Σάμου έχει πολλά και έντονα αρώματα, ένα από τα οποία είναι και αυτό του φρέσκου σταφυλιού, που χαρακτηρίζει τη συνοδευτική σαλάτα…»

Υλικά για 2 άτομα:

2 φιλέτα πεσκανδρίτσας 600γρμ
2 κλαριά δεντρολίβανο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
λίγη πάπρικα γλυκιά
1 κούπα λευκό κρασί
Αλάτι

Για τη σαλάτα

1 ματσάκι φύλλα ρόκας
1 κούπα ρόγες σταφύλι λευκό χωρίς κουκούτσι
1κουτ. γλυκού κάπαρη

Για την σος της σαλάτας

χυμό ενός λεμονιού
4 κουτ. γλυκού μούστο
4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. σούπας θυμάρι
αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τοποθετούμε στην επιφάνεια του φιλέτου της πεσκανδρίτσας ψιλοκομμένο σκόρδο, τη γλυκιά πάπρικα και ένα κλωνάρι δεντρολίβανο. Την τοποθετούμε σε πυρέξ και ρίχνουμε πάνω της το κρασί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της σος και περιχύνουμε την σαλάτα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σερβίρουμε το ψάρι  και συνοδεύουμε με τη σαλάτα σταφύλι.