Πρωτοπορεί ο Συνεταιρισμός της Σάμου: «Από την Πυθαγόρειο διατροφή στη σύγχρονη vegan τάση, σε συνδυασμό με οίνους ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης» HORECA 2022

694

Πρωτοπόρησε ο Συνεταιρισμός της Σάμου αναδεικνύοντας στo Gastronomy Forum της Horeca 2022, τη φιλοπεριβαλλοντική σύγχρονη τάση και τη vegan γαστρονομία που έχει ως βάση την Πυθαγόρειο φιλοσοφία, σε συνδυασμό με τους οίνους ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης, τη νέα σειρά «Άθικτων Οίνων» που κυκλοφορεί. 

Σε δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις on stage, ο ΕΟΣ Σάμου προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον και δέχθηκε διθυραμβικά σχόλια από εκπροσώπους διακεκριμένων χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, επιχειρηματιών του οίνου, διεθνών chef, sommelier και bar tenders.

To μεσημέρι του Σαββάτου 12 Φεβρουαρίου παρουσιάστηκαν, με τη μέγιστη προσέλευση κοινού, τα «Πράσινα» μοσχάτα κρασιά με τη φιλοσοφία ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης». Πρόκειται για τη νέα σειρά «Φυσικών Οίνων» που δημιούργησε ο Συνεταιρισμός της Σάμου, στα πρότυπα των διεθνών φιλοπεριβαλλοντικών τάσεων. Η ενδιαφέρουσα αυτή θεματική περιλάμβανε και προβολή της μοναδικής οινογαστρονομίας της Σάμου με δημιουργίες που είχαν ως πρώτη ύλη εκλεκτά τοπικά προϊόντα, από τους ex. chefs Βαγγέλη Μπιλιμπά και Ασλάνη Παντερλή.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, προσήλθε στο Gastronomy Forum o πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος προσκλήθηκε από τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος κ. Αναστάσιο Πρωτοψάλτη να κεραστεί με σαμιώτικο κρασί. Με χαμόγελο και θετικά σχόλια, δοκίμασε το ημίξηρο λευκό ξηρό μοσχάτο «βaΒελ».

Τις εντυπώσεις κοινού αλλά και επισήμων κέρδισε  η πρωτοποριακή παρουσίαση του Συνεταιρισμού με θέμα 

«Από την Πυθαγόρειο Διατροφή στο Βιγκανισμό» με τεκμηριωμένες εισηγήσεις από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» Σωτήρη Μαριωρή, ο οποίος ανέλυσε τα βασικά σημεία της φιλοσοφίας που διέπει την “Πυθαγόρειο διατροφή” και από τον Γεν. Γραμματέα του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, Παναγιώτη Βαραγιάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στη μετεξέλιξη της Πυθαγορείου διατροφής στο σύγχρονο βιγκανισμό. Η σύνδεση αυτού του διεθνούς διατροφολογικού ρεύματος με το λευκό σαμιώτικο μοσχάτο κρασί στην καλύτερή του έκφραση -στους «Φυσικούς Οίνους» αλλά και τα «Αρχέγονα Εδάφη» που δημιούργησε και κυκλοφορεί ο Συνεταιρισμός της Σάμου- έγινε από την υπεύθυνη marketing του ΕΟΣ Σάμου Μαργαρίτα Ικαρίου. Ταυτόχρονα, επί σκηνής, παρουσιάστηκαν τέσσερις συνταγές που βασίζονται στις αρχές της Πυθαγορείου διατροφής σε συνδυασμό με τις σύγχρονες βιγκανικές τάσεις, από τον ex. Chef Ευάγγελο Μπιλιμπά:

Πουγκιά από καρότο ως «καπνιστό σολωμό» με λαχανικά και γλυκόξινη σάλτσα κρασιού, το οποίο συνδυάστηκε με το συλλεκτικό λευκό ξηρό «Αρχέγονα Εδάφη».

«Κεμπάπ» φακής με πατάτα, τοματίνια και κράκερ κρεμμυδιού, το οποίο συνδυάστηκε με το ημίξηρο και απολαυστικό λευκό μοσχάτο «βaΒελ». 

«Μπέργκερ» μανιταριών με οσπριάδα, τόφου, μαύρη τρούφα και κρέμα από παντζάρι, το οποίο συνδυάστηκε μοναδικά με τον «Ερημίτη», τον εκπληκτικό φυσικό οίνο από τη σειρά των «Άθικτων».

Και για επιδόρπιο, καραμελωμένο αχλάδι βρασμένο σε γλυκό μοσχάτο κρασί «Samos Anthemis», με κρέμα λεμονιού και παστέλι κανέλας. 

Στόχος των παρουσιάσεων αυτών είναι η σύνδεση της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας με την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της Σάμου ώστε να τοποθετηθεί στον παγκόσμιο χάρτη το νησί μας ως οινογαστρονομικός προορισμός. 

Στα πλαίσια του Μνημονίου Συνεργασίας με τον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου, στις παρουσιάσεις παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αν. Σάμου Γεώργιος Στάντζος, η Αντιδήμαρχος Δέσποινα Κάιλα και η δημοτική σύμβουλος Βούλα Αρβανίτη. Τίμησαν επίσης με την παρουσία τους η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου, ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, η Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Β. Αιγαίου Άννη Ανδρεάδη, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας, Απόστολος Αλατζάς, διακεκριμένοι chef και sommelier, επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης, εκπρόσωποι θεματικών Μέσων Ενημέρωσης και πλήθος κόσμου.