Πρωτοχρονιάτικος μποναμάς: Ένα καλό, σαμιώτικο κρασί!

500

Μυρωδάτα, ευκολόπιοτα, απολαυστικά, με αρώματα μπαχαρικών ή καραμέλας βουτύρου, με μακρά και ξεχωριστή επίγευση, τα σαμιώτικα κρασιά από το Συνεταιρισμό των παραγωγών του νησιού, έρχονται στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μας, μεταφέροντας στο υγρό τους χρυσάφι θύμησες από εκείνες τις μέρες που όλα ήταν πιο απλά, «σπιτικά» μα και «γλυκά»… Μνήμες από την ελληνική παράδοση που φέρουν εκείνη την ξεχωριστή ποιότητα με την οποία έχει συνδέσει το όνομά του ο ΕΟΣ Σάμου.

Με την καθημερινή ακάματη προσπάθεια, οι δύο χιλιάδες αμπελοοινικές οικογένειες-μέλη του, καλλιεργούν τη μοναδική ποικιλία του «άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου» στα ορεινά και ημιορεινά αμπελοτόπια του νησιού. Το μοσχάτο φύεται σε «αναβαθμίδες» (πατρογονικές πεζούλες ξερολιθιάς) με μικρές στρεμματικές αποδόσεις. Το εξαιρετικό έδαφος σε συνδυασμό με το ευνοϊκό για την αμπελοκαλλιέργεια μικροκλίμα και την ευνοϊκή επίδραση της θαλάσσιας αύρας, δίνουν τη δυνατότητα στα σταφύλια να ωριμάζουν σταδιακά, πράγμα που τους προσδίδει έναν ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα, ο οποίος απεικονίζεται στα ξηρά, ημίξηρα και γλυκά κρασιά παραγωγής του Συνεταιρισμού.

Επιλέξαμε ως έναν εξαιρετικό πρωτοχρονιάτικο «μποναμά» σε εκείνους που αγαπάμε, το «Samos Solera». Πρόκειται για ένα υπέροχο vin de liqueur, που είναι παιδί του ήλιου και του σαμιακού αμπελώνα. Ένα εξαιρετικό κρασί, blend πέντε διαφορετικών εσοδειών με μέσο όρο παλαίωσης τα 10 χρόνια σε δρύινα βαρέλια.  Η πατίνα του χρόνου, προσδίδει το μοναδικό και πολύπλοκο αρωματικό του προφίλ, μετατρέποντάς το σε ένα  κρασί με ξεχωριστό χαρακτήρα και σκούρο καραμελένιο χρώμα.

Το αρωματικό του δυναμικό είναι εξαιρετικά δυνατό και πολυσύνθετο. Περιλαμβάνει αρώματα ξηρών καρπών όπως το καρύδι, ξηρών φρούτων (δαμάσκηνο, σταφίδα και έντονα το σύκο), φρούτων (όπως κυδώνι, χουρμά, βύσσινο και περγαμόντο), αρώματα βοτάνων και μπαχαρικών (γαρίφαλο, κανέλα, βανίλια, λιβάνι), σοκολάτας, καραμέλας, μελάσσας, πετιμεζιού, καφέ, καπνού και μελιού.

Διαθέτει αυτή τη μεστή, βελούδινη γεύση που μόνο ο χρόνος μπορεί να προσδίδει στο μοσχάτο. Η πλούσια παχύρρευστη υφή του, λόγω της έντονης συμπύκνωσης, εκδηλώνει τον πλούτο των συστατικών σε εξαιρετική ισορροπία. Το Vin de liqueur «Samos Solera», στη συλλεκτική φιάλη με τον θυρεό της Ηγεμονίας της Σάμου, διαθέτει μια απαστράπτουσα γλυκιά ζωντάνια! 

Σερβίρεται στους 10-12ο C και ταιριάζει μοναδικά με την πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα ειδικότερα εάν έχει επικάλυψη σοκολάτας, με σοκολατένιο κορμό ή σοκολατόπιτα. Ακόμη, μπορείτε να το απολαύσετε με σύκο και προσούτο, παλαιωμένα κίτρινα τυριά, πολύπλοκα επιδόρπια. Mετά το τέλος του δείπνου, συνοδεύει απολαυστικά ένα ελαφρύ πούρο.

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ ΜΕ SAMOS SOLERA

Υλικά:

  • 180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 80 γρ.  κακάο
  • 225 γρ.  ζάχαρη 
  • 1 κουταλάκι σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 100 γραμ. βούτυρο, λιωμένο
  • 50 γραμ. γάλα
  • 50 ml. Samos Solera
  • 2 αβγά
  • Αλάτι, στη μύτη του κουταλιού.
  • 200 γρ.  σοκολάτα κουβερτούρα 

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το κακάο, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύουμε.

Σε άλλο μπολ βάζουμε το βούτυρο, το γάλα, το Samos Solera, τα αβγά και ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός. Βάζουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα σφιχτό μείγμα.

Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με κακάο ένα πυρίμαχο σκεύος 25 εκ. και μεταφέρουμε εκεί όλο το μείγμα. Με μία βρεγμένη σε Samos Solera σπάτουλα, απλώνουμε καλά σε όλη την επιφάνεια του σκεύους. Ψήνουμε στους 170-180 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά και μόλις την αφαιρούμε από το φούρνο, περιχύνουμε με το κρύο σιρόπι.

Σιρόπι

  • 300 γρ.  ζάχαρη κρυσταλλική
  • 300 ml νερό
  • 2 κ. σούπας SAMOS SOLERA

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει η ζάχαρη. Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το Samos Solera και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Σερβίρουμε μαζί με παγωτό βανίλια ή βανίλια Μαδαγασκάρης.