ΡΑΝΤΕΒΟΥ… ΜΕ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ

1676

Από τις 16 Οκτωβρίου 2019 έως και τον Απρίλιο του 2020, το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου θα δέχεται οργανωμένες επισκέψεις και group επισκεπτών,  κατόπιν προσυνεννοήσεως στο τηλ. 22730.87510 εσωτ. 539 (κα Ικαρίου).

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως  οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο. Μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο το 2005 και από τότε φιλοξενεί ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί:

Φυσική αναπαράσταση του σαμιακού αμπελώνα, τη χειρωνακτική καλλιέργεια σε «πεζούλες ξερολιθιάς», το «καλύβι» και το πατητήρι, συλλεκτικές φιάλες, τις παλαιές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, τα εργαλεία και σκεύη, την τέχνη της βαρελοποιίας, ως τα παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων! Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.