ΣΤΙΣ «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» ΤΗΣ ΣΑΜΟΥ

2017

Wine pairing από τον executive chef Βαγγέλη Μπιλιμπά*

Οι «Ψηλές Κορφές» του Συνεταιρισμού της Σάμου είναι ένα ευωδιαστό και τραγανό κρασί που προέρχεται από μοσχάτο σταφύλι των καλύτερων ορεινών αμπελώνων ξερολιθιάς του ακριτικού νησιού.  Έχει κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, με έντονα τα αρώματα λουλουδιών και λευκόσαρκων φρούτων. Το λαμπερό, κιτρινοπράσινο χρώμα του αποκαλύπτει και τον ελκυστικό του χαρακτήρα. 

Στη μύτη ανακαλύπτουμε αρώματα λουλουδιών αλλά και φρούτων, όπως το αχλάδι, το ροδάκινο, το πεπόνι . Έχει υψηλή οξύτητα και πολύ καλή επίγευση, χαρακτηριστικά που δίνουν στις «Ψηλές Κορφές» τη δυνατότητα να ανοίγουν μια πολύ μεγάλη παλέτα συνδυασμών γεύσεων. Έτσι ο οινοχόος δε θα δυσκολευτεί, σε συνεργασία με το chef, να προτείνει με ευκολία αυτό το εκλεκτό κρασί μιας κι είναι δεδομένο ότι ο οινογευσιλάτρης θα μένει απόλυτα ικανοποιημένος!

Ορεκτικά και Ψηλές Κορφές   

Οι «Ψηλές Κορφές» συνδυάζονται με όλα σχεδόν τα ορεκτικά της ελληνικής δημιουργικής κουζίνας, για παράδειγμα  με τζατζίκι από μαύρο σκόρδο και παντζάρι, μπουρέκι μελιτζάνας με σκοτύρι και σάλτσα  τομάτας με μαστίχα.  Η πλούσια γεύση του ταιριάζει υπέροχα και με το μετσοβόνε, δίνοντας έναν πολύ ισορροπημένο συνδυασμό. Επίσης, οι παλαιωμένες γραβιέρες, το εξαιρετικό κασέρι Σωχού, το μελίπαστο της Λήμνου και το πικάντικο Σαν Μιχάλη Σύρου βρίσκουν τη θέση τους στο πλατό τυριών που επάξια θα σταθεί δίπλα στις μαγευτικές «Ψηλές Κορφές».

Από τη θάλασσα… στις Ψηλές Κορφές

Τα ζυμαρικά γενικά αγαπούν το λευκό κρασί. Ειδικότερα σε συνταγές με διάφορα πέστο  αλλά και σε συνδυασμό με θαλασσινές γεύσεις. Από αυτό τον κανόνα δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και το υπέροχα αρωματικό, λευκό και ξηρό, «Ψηλές Κορφές» Σάμου, μια και αναδεικνύει μοναδικά τα λιγκουίνι με γυαλιστερές, κυδώνια και γαρίδες με λευκή σάλτσα από Μοσχάτο Σάμου με φρέσκο εστραγκόν και αυγοτάραχο. Επίσης, με ένα σκιουφιχτό με σολομό, άνηθο, αυγά σολομού και τουίλ από μελάνι σουπιάς.

Εκεί όμως που συνδυαζόμενο αναδεικνύει όλα τα πλούσια και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του το κρασί Ψηλές Κορφές, είναι το ψάρι! Δροσερό  και εκφραστικό  το λευκό αυτό ξηρό μοσχάτο κρασί του Ε.Ο.Σ Σάμουμπορεί να ικανοποιήσει και πιο απαιτητικούς οινόφιλους, σε συνδυασμό με ιδιαίτερες συνταγές δημιουργικής κουζίνας, όπως: Με μπαρμπούνι τεμπούρα, σταμναγκάθι φρικασέ και χαβιάρι από φύκια. Τσιπούρα μιλ φειγ με σοτέ λαχανικά, αφρό παντζάρι και λάδι άνηθου. Ακόμη, με ένα ψητό ψάρι στη σχάρα ή με τηγανιτό χταποδάκι με κάπαρη και τοματίνια. 

Ψηλές Κορφές και λευκά κρεατικά

Πληθωρικό αρωματικά  και γενναιόδωρο στο στόμα, με σωστή οξύτητα και μεγάλη διάρκεια, το εκλεκτό αυτό κρασί μπορούμε ευχαρίστα να το συνδυάσουμε και με λευκά κρέατα, όπως: Με μια μπαλοτίνα κοτόπουλο γεμιστή με σπανάκι και σάλτσα από πικάντικη φέτα. Με ένα κουνέλι μαγειρεμένο με σπόρους μουστάρδας και σάλτσα μοσχολέμονου. 

Με επιδόρπια

Η αρωματική του διάσταση είναι τέτοια που μπορεί ιδανικά να συνοδεύει επιδόρπια, όπως: ένα φεγεντίν με πραλίνα και μους φράουλας ή και παραδοσιακά γλυκά όπως ένα γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι και πορτοκάλι. Τα λευκόσαρκα φρούτα, τα κεράσια, το καρπούζι και το πεπόνι αγαπούν τις «Ψηλές Κορφές» και ταιριάζουν μαζί τους αρμονικά.

Αποφύγετε να συνδυάσετε

Ορισμένες τροφές δύσκολα συνδυάζονται με το κρασί, γιατί μπορεί να το επισκιάσουν ή να του προσδώσουν δυσάρεστη γεύση. Σε αυτές συγκαταλέγονται τα παστά, τα σπαράγγια, οι αγκινάρες, τα τουρσιά, τα φαγητά που περιέχουν πολύ λεμόνι ή ξύδι, οι λεπτόρρευστες σούπες και οι ζωμοί.

Με… νου και Ψηλές!

Οι «Ψηλές Κορφές» του Ε.Ο. Σ Σάμου είναι ένα κρασί που κυριαρχεί στα στα καλοκαιρινά μενού των εστιατορίων και φροντίζει πάντοτε με την σταθερή του ποιότητα και τα εξαιρετικά του χαρακτηριστικά να ικανοποιεί και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή.

 

 

(*O executive chef Βαγγέλης Μπιλιμπάς είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, παγκόσμιος κριτής γαστρονομίας W.A.S.P και λάτρης των εκλεκτών ελληνικών προϊόντων τα οποία και προβάλλει μέσα από τις γαστρονομικές του δημιουργικές προτάσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει θέσει ως στόχο ζωής την εδραίωση της «σαμιακής κουζίνας» πάνω στα Πυθαγόρεια πρότυπα διατροφής, με τοπικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα ποιότητας.)