Στρώνουμε το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι με σαμιώτικα κρασιά!

1794

Στην ελληνική παράδοση οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι μέρες αφιερωμένες στην οικογένεια και τους ανθρώπους που αγαπάμε. Μέρες που «ερχόμαστε κοντά» με πρόσωπα της καρδιάς, γύρω από ένα εορταστικό τραπέζι με τα πιο εκλεκτά εδέσματα, τα λατρευτά γλυκά και τα καλύτερα κρασιά!

Είναι αλήθεια πως η επιτυχία κάθε δείπνου έχει άμεση σχέση με την επιλογή του κρασιού που θα συνοδεύσει κάθε πιάτο. Δεν χρειάζεται ωστόσο να είναι κανείς… somellier  για επιλογές που θα ικανοποιήσουν και τα πιο απαιτητικά γούστα καθώς, ο Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός της Σάμου έχει μια σειρά από όμορφες ιδέες για τους καλύτερους συνδυασμούς εορταστικών φαγητών με τα σαγηνευτικά (ξηρά και γλυκά) σαμιώτικα κρασιά!

Κρασί & φαγητό: Γεύσεις και ιδέες για τους καλύτερους συνδυασμούς

ΣΑΛΑΤΑ εποχής, εμπλουτισμένη με καρύδια και ρόδι. Συνδυάζεται απολαυστικά με το ημίξηρο ροζέ SELANA (στους 10-12 βαθμούς C) ένα ροζέ κρασί από ερυθρές ποικιλίες του σαμιακού αμπελώνα , που γοητεύει τον ουρανίσκο! Ισορροπεί μεταξύ απαλών μπαχαρικών και καλοκαιρινών φρούτων που εμπλουτίζουν τα αρώματά του.

Πλατώ ΚΙΤΡΙΝΩΝ ΤΥΡΙΩΝ μαζί με ΣΥΚΑ ξηρά ή σπιτική ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ από κυδώνι. Ταιριάζει υπέροχα με SAMOS GRAND CRU, ένα κλασικό Vin Doux Naturel. Το χρώμα του μοιάζει με τοπάζι κι έχει έντονη, αρμονική οσμή. Στο στόμα, είναι φρέσκο και γλυκό και η οξύτητά του το ισορροπεί τέλεια. Παράγεται από καλά ωριμασμένα μοσχάτα σταφύλια επιλεγμένων ημιορεινών αμπελώνων και είναι ευχάριστα δροσερό. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8-10 βαθμών C.

ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ  ή ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ με γέμιση από ρύζι, σταφίδες, κουκουνάρια και κάστανα. Συνταιριάζει απίστευτα με τις «ΨΗΛΕΣ ΚΟΡΦΕΣ» (λευκό, ξηρό, ποικιλιακό), ένα κρασί με φινετσάτο χαρακτήρα, όπου τα ανθώδη και φρουτώδη αρώματα του μοσχάτου Σάμου εκφράζονται εκλεπτυσμένα.  Παράγεται από σταφύλια των καλύτερων ορεινών αμπελώνων του νησιού κι αποτελεί ένα κρασί κατάλληλο ακόμη και για τον πλέον απαιτητικό οινόφιλο. Έχει γεύση ντελικάτη και ελαφριά, δροσιστική οξύτητα και ικανοποιητική διάρκεια. Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8- 10 βαθμών C.

ΧΟΙΡΙΝΟ με λευκή σάλτσα, κάστανα και αποξηραμένα δαμάσκηνα. Ο καλύτερος συνοδός είναι το λευκό, ξηρό ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΣΠΡΟ, από ημιορεινούς, ξερικούς αμπελώνες.  Η όψη του είναι ιδιαίτερα ελκυστική με λαμπερό ανοιχτοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες.  Σερβίρεται σε θερμοκρασία 8- 10 βαθμών C. Αρωματικά είναι πλούσιο και «γεμάτο», θυμίζοντας την οσμή ώριμων, λευκόσαρκων φρούτων που απλώνονται σε ένα εξαιρετικό φόντο διακριτικής έκφρασης του μοσχάτου χαρακτήρα. Με πολύπλοκο στόμα, παρουσιάζεται ως εξαιρετικά φρουτώδες και ισορροπημένο.

ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ με Samos Anthemis.Τo χριστουγεννιάτικο τραπέζι αποζητά το μεγαλείο της σοκολάτας και τίποτα δεν είναι καλύτερο από έναν εντυπωσιακό σοκολατένιο κορμό, συνδυασμένο με το υπέροχο γλυκό σαμιώτικο κρασί που ξεχωρίζει χάρη στην πενταετή παλαίωσή του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Πλημμυρίζει τις αισθήσεις με αρώματα μελιού, καραμέλας βουτύρου και κερασιών. Σερβίρεται στους 12-14 βαθμούς C.    

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ και ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ με Samos Nectar. Ο άκρως απολαυστικός μπακλαβάς και τα πατροπαράδοτα μελομακάρονα, δεν  μπορούν να λείπουν από το γιορτινό μας τραπέζι, όπως και το γλυκόπιοτο Samos Nectar, ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο! Από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι που παλαιώνεται 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια αποτελεί την τέλεια συνοδεία για τον βασιλιά των γλυκών, τον μπακλαβά. Το Nectar των θεών αλλά και των ανθρώπων  φέρνει στη μύτη αρώματα σταφίδας και αποξηραμένων φρούτων ενώ στη γεύση παρουσιάζονται ακούσματα καραμέλας βουτύρου, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού ακόμα και γαρύφαλλου. Σερβίρεται στους 12-14 C.      

ΦΡΟΥΤΑ ΕΠΟΧΗΣ, ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ και ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ με SAMOS VIN DOUX. Και καθώς η εορταστική νύχτα συνεχίζεται… ένα πιάτο με φρουτάκια και ξηρούς καρπούς φέρνει χαμόγελα αλλά και νοσταλγικές μνήμες μαζί με το φημισμένο Samos Vin Doux του ΕΟΣ Σάμου, σερβιρισμένο στους 8-10 C. Το κρασί – πρεσβευτής της  Σάμου συνεχίζει σταθερά και ποιοτικά να υπερασπίζεται τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στην κατηγορία. Με το καραμελένιο του χρώμα, αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού και νύξεις καραμέλας βουτύρου, προσφέρει μια πανδαισία αρωμάτων και γεύσης, εκφρασμένη με εξαιρετικά φρέσκο τρόπο.       

Κι όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα σαμιώτικα κάλαντα: «…βάλτε μας κρασί να πιούμε και του χρόνου να σας πούμε…»!

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ