Τα κρασιά της Σάμου κι η γραβιέρα Νάξου στην «πόλη του φωτός»

796

Στο Παρίσι, την «πόλη του φωτός» και «Μητρόπολη» του οινικού κόσμου διεθνώς, ταξίδεψαν την Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021 τα ΠΟΠ προιόντα της πατρίδας μας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines : Τα ονομαστά γλυκά κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου και η ολόγευστη γραβιέρα του Συνεταιρισμού Νάξου.

Η διεθνούς καταξίωσης Ελληνίδα chef Ντίνα Νικολάου, εμπνεύστηκε για μια ακόμη φορά από την ποιότητα και τα αρώματα των μοναδικών σαμιώτικων κρασιών και αξιοποιώντας στο έπακρο την διακριτή γεύση της ναξιώτικης γραβιέρας, δημιούργησε εκπληκτικές συνταγές που ενθουσίασαν οινολάτρες αλλά και εκπροσώπους των Γαλλικών Μέσων Ενημέρωσης:

Πίτα με γραβιέρα Νάξου, αρωματικά βότανα και τσάτνει μήλων που συνδυάστηκε με τις μοναδικές «Ψηλές Κορφές»

Σκεπαστό κλέφτικο με τρία διαφορετικά είδη κρέατος και γραβιέρα Νάξου

Τηγανίτες με γραβιέρα Νάξου, αποξηραμένα βερίκοκα και φρέσκο δυόσμο, συνδυασμένες με Samos Vin Doux 2020

Μους γιαουρτιού με σως από μάνγκο και φρούτα του δάσους, το οποίο έδεσε απολαυστικά με Samos Grand Cru 2020

Μιλφέιλ με κρέμα μπουγάτσας και καραμελωμένο κουμκουάτ, σε αρμονία με Samos Anthemis 2014

Και για το τέλος, το Samos Nectar 2013 συνόδευσε ένα εκπληκτικό μωσαϊκό με φυστίκι Αιγίνης,  σοκολάτα, μπισκότα κανέλας και ροζ πιπέρι που, κυριολεκτικά, κέρδισε τις εντυπώσεις!

 «Το καλό φαγητό πρέπει να συνδυάζεται με ένα ποιοτικό κρασί που να του ταιριάζει. Τα αρώματα των κρασιών της Σάμου αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για το χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας διεθνώς. Στόχος μας, στα Evi Evane  είναι να αναδείξουμε την ελληνική κουζίνα ολοκληρωμένα, σε όλη την Ευρώπη που αγαπά και εκτιμά την ξεχωριστή ποιότητα!» τόνισε μεταξύ άλλων η chef Ντίνα Νικολάου, η οποία μαζί με την αδερφή της Μαρία θεωρούνται οι κυριότερες εκπρόσωποι της μεσογειακής διατροφής στην απαιτητκή αγορά της Γαλλίας. «Τα τελευταία χρόνια οι οινοπαραγωγοί μας έχουν κάνει θαύματα και τα ελληνικά κρασιά πρέπει να έχουν το προβάδισμα σε όλα τα καλά ελληνικά εστιατόρια, καθώς είναι ο κυριότερος  χώρος όπου θα τα γευτεί ο καταναλωτής συνδυαστικά με τις μοναδικές γεύσεις της πατρίδας μας» επισήμανε η κ.Νικόλαου.

«Στη Γαλλία, ο Συνεταιρισμός της Σάμου κρατά 200 χρόνια τώρα τα σκήπτρα στις εισαγωγές γλυκών κρασιών» επισήμανε στην παρουσίασή του ο Γιώργος Φτενογιάννης, υπεύθυνος εξαγωγών του ΕΟΣ Σάμου. Εξάλλου, το 60% της εξαγωγικής ικανότητας του Συνεταιρισμού της Σάμου κατευθύνεται στη Γαλλία. Δεν είναι τυχαίο το ότι ο ΕΟΣ Σάμου κατατάσσεται ανάμεσα στα δέκα μεγαλύτερα Οινοποιεία της Ελλάδας και αντιπροσωπεύει 2.200 παραγωγούς παράγοντας ετησίως κατά μέσο όρο 5,5 εκατομμύρια λίτρα ενώ οι εξαγωγές αποτελούν το 70% της παραγωγής του. Εκτός από τη Γαλλία γίνονται εξαγωγές στον Καναδά, τη Γερμανία και σε 25 ακόμη χώρες όλου του κόσμου.

Ο διακεκριμένος Sommelier –Gerand Oenos FLP Γιώργος Ιωαννίδης, με τις αδιαμφισβήτητες γνώσεις του σχετικά με το κρασί έδωσε στους προσκεκλημένους ουσιαστικά στοιχεία για την εκλεκτή ποικιλία του μοσχάτου Σάμου και την πολυμορφικότητα της έκφρασής της σε γλυκά και ξηρά κρασιά υψηλής ποιότητας.

«Η εξωστρέφεια είναι κάτι στο οποίο επενδύουμε καθώς θέλουμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας φέρνοντας την ήδη πασίγνωστη γραβιέρα σε κάθε τραπέζι. Σήμερα, οι εξαγωγές μας ανέρχονται στο 10% της παραγωγής ενώ ο στόχος για το μέλλον είναι να αγγίξουμε και να ξεπεράσουμε το 20%», σχολίασε ο υπεύθυνος επικοινωνίας της ΕΑΣ Νάξου Γιώργος Σέργης, ενός Συνεταιρισμού που  παράγει 1250 τόνους γραβιέρας το χρόνο και αριθμεί 700 μέλη.

Στα πλαίσια του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματος Mediterranean Cheese and Wines που υλοποιεί με επιτυχία η Οικονομοτεχνική ΕΠΕ, τα ΠΟΠ κρασιά της Σάμου καθώς και οι  ΠΟΠ/ΠΓΕ οίνοι της Περιφέρειας Εμίλια Ρομάνα Ιταλίας, συνδυάστηκαν άψογα με τη γραβιέρα ΠΟΠ Νάξου σε μια εκδήλωση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους εκπροσώπους του εμπορικού, επισιτιστικού και δημοσιογραφικού κόσμου του Παρισιού.