ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΡΗΣ ΡΙΤΣΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ

4439

Παρουσιάστηκε την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Η Έρη Ρίτσου είναι… η Έρη της Σάμου. Αυτό φάνηκε από τη μεγάλη προσέλευση του αναγνωστικού κοινού στην παρουσίαση του βιβλίου της «Ο νεκρός δολοφονήθηκε», το βράδυ της Πέμπτης 6 Ιουλίου 2017 στον ιδιαίτερα καλαίσθητο χώρο της αίθουσας με τους αμπελώνες, στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου.

Όπως δήλωσε η ίδια «ήταν μια ξεχωριστή βραδιά με υπέροχο ακροατήριο κι ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις σχετικά με τη σύγχρονη λογοτεχνία η οποία έκλεισε απολαυστικά με κρασάκι σαμιώτικο, κεράσματα αμυγδαλωτών και όμορφες συζητήσεις»! Η κόρη του ποιητή της Ρωμιοσύνης, απλή, φιλική και εύστοχη στις διατυπώσεις, με το μεστό της λόγο και την εκφρασμένη άποψη, είναι άκρως αγαπητή στη Σάμο. Δεν έχει διατηρήσει το ηχηρό πατρώνυμο ως πάγια παρακαταθήκη αλλά το διευρύνει με την προσωπική της στάση ζωής και το αυτόνομο συγγραφικό της έργο. Τρυφερή όσο και διεισδυτική στα «παιδικά» της βιβλία με τα πλήθος νοήματα που διαβάζονται ευχάριστα και από τους μεγάλους, εύστοχη και γλαφυρά λογοτεχνική σε εκείνα που απευθύνονται στον κόσμο των… «ενηλίκων».

Το τελευταίο της βιβλίο «Ο νεκρός δολοφονήθηκε», είναι ένα πολύ ιδιαίτερο αστυνομικό μυθιστόρημα, με σημαίνουσες κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις το οποίο παρουσιάστηκε από τη συγγραφέα Έλενα Χουσνή και τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου, οι οποίες αναφέρθηκαν στη δομή και το ύφος του, τη συγγραφέα και τις καταγραφές της, τις καταστάσεις που περιγράφει. Είπαν χαρακτηριστικά πως παρότι είναι ευκολοδιάβαστο, έχει σημαίνουσες αναφορές στα μείζονα ζητήματα της εποχής: Την οικονομική κρίση αλλά και την κρίση αξιών, τις σχέσεις των ανθρώπων, το μεταναστευτικό και τη νησιωτικότητα, την επανεμφάνιση των φασιστικών τάσεων και… εντάσεων, τις ιστορικές προεκτάσεις από γεγονότα του πρόσφατου νεοελληνικού παρελθόντος που έχουν αφήσει σαφή αποτυπώματα στο παρόν και το μέλλον του τόπου, τις ιδιαιτερότητες των μικρών κοινωνιών, την αλήθεια και τα ψεύδη, τους χαρακτήρες και τις συμπεριφορές.

Όλα αυτά, δοσμένα με έναν τρόπο που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη παράγραφο ως την τελευταία. Με ένα χιούμορ καυστικό όσο και υποδόριο, με τη χαρισματική πένα της Έρης Ρίτσου που κατορθώνει να ομορφαίνει ως και ένα… έγκλημα. Με γλώσσα τόσο κελαρυστή που λες και ξεπηδά από νάμα του Κέρκη και με πλήθος ανατροπές που όμως δεν έχουν το στοιχείο του εντυπωσιασμού, αλλά συνθέτουν ένα παζλ σύγχρονου μεσογειακού νουάρ με φόντο την ευαισθησία της συγγραφέως για τη Σάμο, το γεωφυσικό της ανάγλυφο, τον αμπελώνα, τους ανθρώπους, την ιστορία, το αύριο… Η παρουσίαση του βιβλίου της ΕΡΗΣ ΡΙΤΣΟΥ «Ο νεκρός δολοφονήθηκε» είχε την υποστήριξη των εκδόσεων ΚΕΔΡΟΣ, του βιβλιοπωλείου ΚΟΣΜΟΣ και του ΕΟΣ Σάμου και άφησε –κατά κοινή ομολογία- στο ακροατήριο μια όμορφη αίσθηση αποδεικνύοντας ότι υπάρχει και μια άλλη Σάμος, του πολιτισμού και της δημιουργίας….