Το κρασί της Σάμου «μιλάει» στη γαλλική γλώσσα

2023

H ιστορική και οικονομική συσχέτιση του σαμιώτικου κρασιού  με την αγορά της Γαλλίας  καθώς και η  μακραίωνη διαδρομή του Συνεταιρισμού της Σάμου αποτέλεσαν αντικείμενο παρουσίασης στην ημερίδα «Ταξιδεύοντας αλά Γαλλικά»  που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Δήμου Σάμου την Κυριακή 12 Μαΐου παρουσία του προέδρου και αντιπροσώπων του Τάγματος Ακαδημαϊκού Φοίνικα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΣ Σάμου Γιάννης Σκούτας μίλησε για το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον του Συνεταιρισμού, τονίζοντας πως  η κορυφαία ποικιλία του «άσπρου μικρόρωγου μοσχάτου» παράγει οίνους οι οποίοι για περισσότερα από 200 χρόνια πωλούνται στην Γαλλία, η οποία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί την παγκόσμια οινική πρωτεύουσα. Σήμερα, τα κρασιά του ΕΟΣΣ  εξακολουθούν να κατέχουν ένα σταθερά σημαντικό ποσοστό της κατανάλωσης γλυκού κρασιού στη χώρα αυτή, ανταγωνιζόμενα σθεναρά τα κορυφαία κρασιά του κόσμου!

Το τριήμερο «ταξίδι» του γαλλικού πολιτισμού στο νησί μας, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των Κέντρων Γαλλικής Γλώσσας Μαίρης Μουζάκη στη Σάμο και της Σόφης Φαγά στο Καρλόβασι, με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και τον πρόεδρο του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα κ. Νικόλαο Χριστοδούλου, ο οποίος και παρέστη μαζί με αντιπροσώπους του Τάγματος στις εκπαιδευτικές αυτές εκδηλώσεις. Μεταξύ των παρουσιάσεων, ξεχώρισε η μαρτυρία της τέως μαθήτριας της σχολής καλογραιών St. Joseph κ. Ευδοξίας Κρητικού-Αμουργιανού, η βιωματική παρουσίαση του γαλλόφωνου νομικού κ. Αντώνη Δημόπουλου καθώς και  η ομιλία του Διευθυντή Εξετάσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και Πρόεδρο του τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικα κ. Νικολάου  Χριστοδούλου.