ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ και ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: Η επόμενη μέρα.

3131

Με μεγάλη συμμετοχή συνεταιριστών και αγροτών ειδικού και κανονικού καθεστώτος, αλλά και όσων έχουν αγροτικά εισοδήματα πραγματοποιήθηκε η άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία του διακεκριμένου φοροτεχνικού Γεωργίου Παπαδημητρίου, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου σε συνεργασία με τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου το Σάββατο 21 Απριλίου 2018, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Κατρακάζου.

Με αμεσότητα και σαφήνεια στο λόγο, ο φοροτεχνικός κ. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε στα μείζονα θέματα και τα σύγχρονα δεδομένα της φορολογίας καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης των επί μέρους προβλημάτων που προκύπτουν από την ερμηνεία του νομοθετικού πλαισίου. Διασαφήνισε πως οι συντελεστές φορολογίας παραμένουν ίδιοι, ενώ διαφοροποιείται προς τα πάνω, σε σχέση με την περυσινή χρονιά, ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Πιο συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογίζονται προσεχώς ΠΡΙΝ αφαιρεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές της προηγούμενης χρονιάς.

Σχετικά με το κυρίαρχο ερώτημα μιας μεγάλης μερίδας αγροτών για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Παπαδημητρίου επισήμανε ότι εκείνοι που έχουν ήδη αγροτική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, εάν υποβάλλουν αίτηση προς σύνταξη έως 31/12/2024 δεν θα υποστούν μείωση συντάξεως, ενώ ανεξαρτήτως ταμείου όσοι έχουν καθαρό αγροτικό φορολογητέο εισόδημα 4.923,16 ευρώ δεν θα έχουν και αυτοί μείωση.

Ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων που του υπέβαλλαν οι παριστάμενοι αμπελοκαλλιεργητές, ενώ μιλώντας για τις πιθανές εξελίξεις δεν παρέλειψε να επισημάνει πως όλα είναι ρευστά και μπορεί να αλλάξουν άρδην καθώς ο νόμος 4387/16 με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκε «αντισυνταγματικός».

Μιλώντας στην «Σαμία άμπελο» και απαντώντας στην ερώτηση εάν ο Σαμιώτης αγρότης είναι βαριά φορολογημένος, ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Ο Σαμιώτης αγρότης, όπως και όλοι οι αγρότες του τόπου μας, είναι εξαντλητικά φορολογημένος κυρίως εξαιτίας των υψηλών συντελεστών φορολόγησης που ισχύουν στη χώρα μας αλλά και γιατί στην Ελλάδα, πράγμα που αποτελεί «παγκόσμια πατέντα» εισπράττεται ως προκαταβολή το 100%. Ακόμη, οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονται μέσα από φορολογικό νόμο. Πιθανολογώ ότι όλα αυτά, εάν δεν μεταβληθούν, οδηγούν στην εξόντωση του αγροτικού κόσμου…»

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε την αξία του «Συνεταιρίζεσθαι» καθώς βοηθά ουσιαστικά σε όλες τις φάσεις της δραστηριοποίησης και δημιουργεί οικονομία κλίμακος και κάλεσε τον κόσμο της Σάμου να βάλει το «εμείς» πάνω από το «εγώ»!