Πανακότα από βουβαλίσιο γάλα και σως από γλυκό Σαμιώτικο κρασί

1654

ΥΛΙΚΑ για 4-5 μερίδες

Για την πανακότα-κρέμα:

  • 600 γρ. βουβαλίσιο γάλα (3,5% λιπαρά)
  • 60 γρ.ζάχαρη
  • 1 κλωναράκι βανίλιας
  • 10 γρ. ζελατίνη σε φύλλα

Για τη σως:

  • 200 γρ. γλυκό Σαμιώτικο κρασί (Samos vin doux)
  • 50 γρ.ζάχαρη
  • 1 ξυλαράκι κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Για την κρέμα:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και το κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κάθετα στη μέση, σε μέτρια φωτιά. Παράλληλα βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε μπωλ με κρύο νερό (βοηθάει εάν προσθέσουμε και παγάκια).

Μόλις αρχίζει το μίγμα να βράζει, αποσύρουμε από τη φωτιά, στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε συνεχώς να λιώσει η ζελατίνη. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για να πέσει η θερμοκρασία. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε κρύο μπαιν μαρί, δηλαδή από την κατσαρόλα μεταφέρουμε σε μπωλ και τοποθετούμε πάνω σε μπωλ με παγάκια.

Αφαιρούμε το κλωναράκι βανίλιας και γεμίζουμε ποτήρια ή μπωλ. Είναι ακόμη ρευστό οπότε το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ.

Για τη σως:

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά (μετράμε από το σημείο βρασμού).  Αφήνουμε να κρυώσει, αφαιρούμε το ξυλαράκι κανέλας και βάζουμε τη σως σε βαζάκι. Διατηρείται στο ψυγείο.

TIPS

– Αν θέλετε διακοσμείτε με καραμελωμένους ξηρούς καρπούς.

– Τη σως μπορείτε να τη σερβίρετε και με παγωτό βανίλια ή/ και cheesecake

(συνταγή από τη food blogger Αθηνά Πάνου)

Πηγή: http://sugarbuzz.gr

print