Το προφίλ του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου

%ce%b1%ce%b3%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%bf2
Το Συνεταιριστικό σχήμα της Σάμου, αποτελεί ένα από τα πιο παλιά της Ελλάδας, καθώς ιδρύθηκε το 1934 και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Τα κρασιά της Σάμου συγκεντρώνουν εκατοντάδες διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη διάκριση χρονολογείται από το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά των διεθνών βραβεύσεων. Το σαμιώτικο κρασί αποτελεί τον κυριότερο οινικό πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, στο Συνεταιριστικό σχήμα συμμετέχουν 2.500 φυσικά μέλη.
Ο ΕΟΣ Σάμου συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της παραγωγής των αμπελοκαλλιεργητών της Σάμου. Εκσυγχρονίζεται διαρκώς και επενδύει σε τεχνολογία και τεχνογνωσία συνδυάζοντάς τις αρμονικά με την παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας, εφαρμόζοντας τόσο το Σύστημα Ποιότητας κατά ISO όσο και το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων ΗACCP. Διαθέτει δύο υπερσύγχρονα οινοποιεία, στο Μαλαγάρι και στο Καρλόβασι της Σάμου, συνολικής χωρητικότητας 20.000 τόνων. Η μέση ετήσια παραγωγή είναι κατά μέσο όρο 6.5 εκατομμύρια λίτρα και οι εξαγωγές ανέρχονται στο 70% της παραγωγής.

Διαρκείς στόχοι του ΕΟΣ Σάμου είναι η οικονομική και κοινωνική πρόοδος των αμπελοκαλλιεργητών του νησιού, η διατήρηση της αμπελουργίας, η ταύτιση του συνεταιριστικού σχήματος με προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής και σταθερής ποιότητας, η ισχυροποίηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων, η διαρκής ποιοτική αναβάθμισή τους, η δημιουργία νέων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιλογές του καταναλωτή, η αύξηση του μεριδίου των σαμιακών οίνων στην παγκόσμια αγορά οίνου και η διαρκής επέκταση σε νέες αγορές ώστε να επιτευχθεί η συνέχιση της ανοδικής πορείας και η αύξηση των πωλήσεων.
Οινική Παραγωγή ΕΟΣ Σάμου.
Η οινική παραγωγή περιλαμβάνει γλυκείς, ξηρούς και ημίξηρους οίνους. Τα ξηρά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου: Το «Samena», από χαμηλού υψομέτρου αμπελώνες είναι ένα κλασικά μεσογειακό κρασί με ισχυρό γευστικό χαρακτήρα. Το «Golden Samena», από ημιορεινούς αμπελώνες είναι ένα εξαιρετικά φρουτώδες και μυρωδάτο κρασί που ισορροπεί υπέροχα μεταξύ του ξηρού και γλυκού χαρακτήρα της ποικιλίας του. Το «Ψηλές Κορφές» από τον ορεινό αμπελώνα, με τα πιο εκλεπτυσμένα αρώματα του Άσπρου Μοσχάτου Σάμου έχει έναν φινετσάτο χαρακτήρα και εκλεκτή, δροσιστική οξύτητα. Το «Aegean Breeze» από ορεινούς κυρίως αμπελώνες και αναβαθμίδες, με χαρακτηριστική «αέρινη» φρουτώδη γεύση Τα ημίξηρα: Το «Aegean Breeze» demi-sec, ένα εξαιρετικό απεριτίφ «τραγανό» και ισορροπημένο. Το ροζέ ημίξηρο «Selana» με παραπομπές στην δωρική «σελήνη» και την ποίηση της Σαπφούς. Τα γλυκά: Το «Samos Vin Doux» είναι το πιο γνωστό και δημοφιλές κρασί της Σάμου, ταυτοποιημένο απόλυτα με το νησί και την οινική ιστορία. Διατηρεί την αυθεντική γλυκύτητα του σταφυλιού και το ξεχωριστό του άρωμα. Το «Samos Grand Cru» παράγεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια επιλεγμένων, ημιορεινών αμπελώνων. Είναι ευχάριστο, μα πάνω απ’ όλα ευκολόπιοτο, με ισορροπημένη γεύση. Το «Samos Anthemis» παλαιώνεται για 5 ολόκληρα χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Είναι ένα εντυπωσιακό κρασί με βαθύ χρώμα και ανταύγειες σε απόχρωση χαλκού. Έχει πυκνό αρωματικό προφίλ και έντονη, υπέροχη γεύση. Το «Samos Nectar» είναι ένα εξαιρετικό κρασί από υπερώριμο, διαλεχτό λιαστό σταφύλι, που οινοποιείται με τον πατροπαράδοτο τρόπο και παλαιώνει για έξι χρόνια σε δρύινα βαρέλια.
Από το Μάρτιο του 2016 έχει δρομολογηθεί η στρατηγική συμμαχία του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ με τα «Ελληνικά Κελάρια Οίνων», κάτι που αποτελεί κομβικό σημείο αναφοράς για την περαιτέρω εμπορική εξέλιξη του πολυβραβευμένου σαμιώτικου κρασιού, με ενίσχυση της εμπορίας του σε εγχώριες και διεθνείς αγορές.