Σαλιγκάρια με Samaina, δεντρολίβανο και αρωματική σάλτσα ντομάτας

1972

Συνταγή του executive chef Βαγγέλη Μπιλιμπά

Υλικά:

Ένα κιλό σαλιγκάρια.

Ένα μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Δυο τομάτες  τριμμένες

200 ml Samaina

Ένα κλαδάκι δεντρολίβανο

Ένα φύλλο δάφνης

Ένα ματσάκι τρυφερές κορυφές σταφυλίνακα

Ένα ματσάκι  αμπελοβλάσταρα.

Αλάτι, πιπέρι

200 ml extra παρθένο ελαιόλαδο.

Εκτέλεση.

Βράζουμε τα σαλιγκάρια για 10 λεπτά, όσα δε βγάλουν το κεφάλι τα πετάμε  καθώς και το νερό που τα βράσαμε.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε τα σαλιγκάρια και σοτάρουμε για 6-7 λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την τομάτα ,το δεντρολίβανο τη δάφνη, ζεστό νερό μέχρι να τα σκεπάσουμε, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε με κλειστή κατσαρόλα επί 20 λεπτά και αμέσως μετά προσθέτουμε  τα αμπελοβλάσταρα και τις κορυφές του σταφυλίνακα*, μαγειρεύοντας ακόμα για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.

(*Ο σταφυλίνακας είναι ένα άγριο χόρτο με τρυφερούς βλαστούς, έχει ευχάριστη γεύση και άρωμα γλυκάνισου. Μπορεί ωστόσο να αντικατασταθεί στη συνταγή και με αλλά χόρτα όπως σταμναγκάθι ,λάπαθα κτλ.)

Μερίδες: 6

Χρόνος  προετοιμασίας:  10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 50 λεπτά

%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%b9%ce%b3%ce%ba%ce%ac%cf%81%ce%b9%ce%b1-2

print