Τα πολυταξιδεµένα σαµιώτικα κρασιά

881

Γλυκά και ξηρά τα σαµιώτικα κρασιά, έχουν κατακτήσει όλον τον κόσμο, καθώς το 80% της παραγωγής του νησιού εξάγεται.

Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισµών Σάµου ιδρύθηκε το 1934 µε τη συµµετοχή 25 τοπικών συνεταιρισµών, που αντιπροσωπεύουν το σύνολο των αµπελοκαλλιεργητών του νησιού. Η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισµών Σάµου, απλώς Ένωση για τους Σαµιώτες, συλλέγει το σταφύλι και παράγει το κρασί στα δύο οινοποιεία της στο Μαλαγάρι και το Καρλόβασι. Στη συνέχεια το διαθέτει εµφιαλωµένο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσµο. Γιατί η Ενωση εξάγει το 80% της ετήσιας παραγωγής της, που είναι περίπου 7.000 τόνοι κρασί. Η Γαλλία από µόνη της απορροφά το 80% των εξαγωγών του νησιού, ενώ το σαµιώτικο κρασί ταξιδεύει από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ µέχρι τη Σιγκαπούρη και όλη την Ευρώπη. Οι περίφηµες σαµιώτικες ποικιλίες, τα Μοσχάτα, τα Φωκιανά, τα Κολοκυθάτα, δεν κερδίζουν στο εξωτερικό µόνο τις αγορές, αλλά και σηµαντικές διακρίσεις. Το 2010, µάλιστα, ήταν χρονιά βραβείων για την Ένωση και τα σαµιώτικα κρασιά: 5 χρυσά βραβεία στο διαγωνισµό Vinalies International , 3 χρυσά βραβεία στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό των Βρυξελλών και 3 χρυσά βραβεία από τον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Θεσσαλονίκης. Ακόµη, βαθµολογία 89/100 στο εγκυρότερο περιοδικό οινογνωσίας στον κόσµο, το Wine Advocate, του Αµερικανού οινολόγου Robert Parker για το Μοσχάτο Ψηλές Κορφές, µια διάκριση σπάνια και από τις πιο ζηλευτές στον κόσµο.

 

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το άρθρο εδώ.
Δημοσιεύτηκε στις 22.06.2011

print