Χοιρινό βοτανάτο μεθυσμένο από Samos Vin Doux

504

(Μια συνταγή της food writer Εύας Παρακεντάκη)

Γνωριστήκαμε με το πιο «γευστικό» πρόσωπο της Κρήτης στα πλαίσια της Exportof 2018, όπου η παθιασμένη της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας Εύα Παρακεντάκη πήρε στα χέρια της τα σαμιώτικα κρασιά του ΕΟΣΣ και τα πρόβαλλε δυναμικά, μέσα από την κεντρική σκηνή «Μαγειρεύουμε Ελλάδα» της διεθνούς εκθέσεως και σε συνεργασία με διακεκριμένους chef όπως ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Πάνος Ιωαννίδης.

Σήμερα, η Εύα στη χώρα της γευσιγνωσίας (Eva in Tasteland),  παρουσιάστρια της εκπομπής Mama Mia στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και foodwriter στο περιοδικό «Real taste & style» της Realnews, ανάμεσα σε εκατοντάδες τηλεοπτικές εκπομπές, γαστρονομικά events, forum, σεμινάρια, συζητήσεις και παρουσιάσεις, άντλησε έμπνευση από το πολυβραβευμένο Samos Vin Doux και μας δίνει τη δική της συνταγή για…

Χοιρινό βοτανάτο μεθυσμένο!

Υλικά:

  • 1 κιλό χοιρινή σπάλα σε μερίδες
  • 1 ποτήρι Samos Vin Doux
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ .Ρίγανη ξερή
  • 1 κ.γ. δίκταμο/έρωντα ξερό
  • 1 κ.γ. φασκόμηλο ξερό
  • 1 κ.σ. μαντζουράνα
  • 2 φλιτζάνια ζωμό
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε το κρέας. Βάζουμε ολόκληρη τη σκελίδα σκόρδου και, αφού πάρουν όλα ένα χρυσό χρώμα, σβήνουμε με τo υπέροχο γλυκό σαμιώτικο κρασί SAMOS VIN DOUX.

Σκεπάζουμε και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά. Ελέγχουμε τα υγρά και, αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζωμό. Αφαιρούμε το σκόρδο και προσθέτουμε τα βοτάνια μας. Αλάτι, πιπέρι και ψήνουμε μέχρι το κρέας μας να είναι έτοιμο, περίπου μία ώρα ακόμη. 

Σερβίρουμε το κρέας με τις πατάτες και πασπαλίζουμε με γραβιέρα!

 

print