SAMOS VIN DOUX:  «Δικό μας» και…  μοναδικό!

2787

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για την ναυαρχίδα των κρασιών της  Σάμου, αυτό είναι το γλυκό κρασί Samos Vin Doux που ταξιδεύει σε 25 χώρες ανά τον κόσμο.  Θεωρείται η «επιτομή» των ενισχυμένων γλυκών κρασιών και αναφέρεται ως η πιο κλασσική, μα φινετσάτη έκφρασή τους!

Το άσπρο Μοσχάτο Σάμου, το σταφύλι που καλλιεργείται σε ημιορεινές αναβαθμίδες οι οποίες λειτουργούν αποστραγγιστικά, απορροφά τα συστατικά του σαμιακού εδάφους και στις μικρές του ρόγες κρατά όλη τη γευστική δύναμη και λουλουδάτα ή φρουτώδη αρώματα σε πρωτογενές επίπεδο.

Τα επίπεδα οξύτητας του εκλεκτού Samos Vin Doux φτάνουν τα 4,6 γρ/λίτρο, διατηρώντας τα σάκχαρα του μούστου. Αυτή η οξύτητα αρκεί ώστε να ισορροπήσει εξαιρετικά ανάμεσα στη φυσική γλυκύτητα του κρασιού, τα σάκχαρα του μούστου αλλά και μιας μεταλλικότητας και φρεσκάδας που εκπλήσσουν τον ουρανίσκο.  Για αυτό το λόγο και θεωρείται ως ένα από τα πιο ισορροπημένα γλυκά κρασιά παγκοσμίως, πράγμα που το κάνει ιδανικό για δοκιμή από κάποιον που δεν έχει γευτεί ποτέ άλλοτε, γλυκό κρασί.  Θεωρείται υπεύθυνο για την «είσοδο» στον κόσμο του γλυκού κρασιού πολλών φανατικών φίλων του Διονύσου.

Το Samos Vin Doux έχει το χρυσοκίτρινο χρώμα του μελιού. Στην ιδιαίτερη γεύση του «ακούγονται» νότες από λευκόσαρκα καλοκαιρινά φρούτα, μαρμελάδα βερίκοκου, ώριμου πεπονιού, νύξεων καραμέλας βουτύρου αλλά και αρωματικών λουλουδιών.

Το στόμα δε μένει φυσικά αδιάφορο στη γεύση αυτού του σαμιακού θησαυρού, το αντίθετο μάλιστα.  Πάνω στους γευστικούς κάλυκες εκρήγνυνται γεύσεις μελιού,  ροδάκινου, αχλαδιού με μικρές πινελιές ανθέων.  Το πλούσιο σώμα του μπορεί να αποτελέσει μία καταπληκτική βάση για παρασκευή ξεχωριστών Cocktails σε συνδυασμούς απεριόριστους.

Ως ένα κλασσικό επιδόρπιο κρασί, σερβίρεται μετά το φαγητό στους 8-10Ο C.  Τα γλυκά που συνοδεύει καλύτερα είναι τα ελαφρά και ανοιχτόχρωμα όπως μηλόπιτα, λεμονόπιτα, τάρτες φρούτων αλλά και τα έντονα κρεμώδη.  Σερβίρεται όμως και πριν το φαγητό ως απεριτίφ ή και σε ήσυχες απογευματινές ανάπαυλες με φρούτα, τυριά, ξηρούς καρπούς.  Χρησιμοποιείται επίσης στη ζαχαροπλαστική, για να δημιουργήσει άκρως γευστικά σιρόπια που δίνουν μια διαφορετική νότα στις γλυκές δημιουργίες. Στη μαγειρική συμπληρώνει αρωματικά και «δένει»  γλυκόξινες σάλτσες ή αφήνει τη διακριτική του γλυκύτητα σε πουλερικά, συνταγές ασιατικής ή και ιταλικής κουζίνας, εμπνευσμένα πιάτα.

Ένα Samos Vin Doux στο ψυγείο είναι το… «must Muscat» των καθημερινών μας συνηθειών αλλά και συνοδός των πιο ξεχωριστών στιγμών!

Δεν είναι τυχαία το Νο 1 σε πωλήσεις γλυκό κρασί στην Ελλάδα, ενώ εξάγεται σε όλο τον κόσμο.

Aλκοολικός τίτλος: 15% vol

Περιεκτικότητα σε σάκχαρα:  200γρ/λίτρο

print