ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΑΙΟΔΕΝΤΡΑ

3221

Επιστολή σχετικά με την αποζημίωση ελαιοδέντρων που υπέστησαν ζημία στη Σάμο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, στάλθηκε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Αποστόλου από τον Ενιαίο Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου και κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ αλλά και το βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη.
Σε αυτήν, αναφέρεται ότι:
Κύριε Υπουργέ,

Όπως σας είναι γνωστό, η αγροτική παραγωγή που είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας και απασχόλησης του νησιού της Σάμου, έχει δεχτεί φέτος ισχυρό πλήγμα εξαιτίας των ασυνήθιστων και ακραίων θερμοκρασιών, των ξηρών νοτίων ανέμων και της παρατεταμένης ανομβρίας. Οι κλάδοι παραγωγής που υπέστησαν την μεγαλύτερη ζημιά είναι αυτοί της ελαιοκομίας και της μελισσοκομίας.

Κατά την περίοδο από Μάρτιο έως και αρχές Ιουνίου, οπότε τα ελαιόδεντρα βρίσκονται σε διάφορα στάδια από την άνθηση έως την καρπόδεση, επικράτησαν συνθήκες µε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και ξηρούς νότιους ανέμους. Οι συνθήκες αυτές έπληξαν την εξέλιξη της παραγωγής της ελιάς σε ολόκληρο το νησί. Συγκριτικά με το προηγούμενο έτος (2015) η μέση μηνιαία θερμοκρασία τον Μάρτιο του 2016 ήταν αυξημένη κατά 1,6 βαθμούς C0, ενώ κατά μέσο όρο οι μέγιστες θερμοκρασίες ήταν επίσης αυξημένες κατά 1,7 βαθμούς C0. Αντιστοίχως η μέση μηνιαία θερμοκρασία τον Απρίλιο του 2016 ήταν αυξημένη κατά 2,7 βαθμούς C0 ενώ κατά μέσο όρο οι μέγιστες θερμοκρασίες του ίδιου μήνα ήταν επίσης αυξημένες κατά 3,8 βαθμούς C0.

Επίσης από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους έως τα τέλη Νοεμβρίου έχουν σημειωθεί σχεδόν μηδενικές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα τα ελαιόδεντρα να εμφανίζουν συμπτώματα εξάντλησης, να υπάρχει πρόωρη καρπόπτωση και οι καρποί που απέμειναν να παρουσιάζουν μεγάλη συρρίκνωση και μικρό μέγεθος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή σε ποσοστό που σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 80%. Οι επιπτώσεις του φαινομένου αναμένεται να επηρεάσουν δυσμενώς και την παραγωγή του επόμενου έτους, αφού επηρεάζουν συνολικά την ανάπτυξη του ελαιοδέντρου, το οποίο ως γνωστόν καρποφορεί σε κλαδί του προηγούμενου έτους .

Ανάλογα έχει επηρεαστεί δυσμενώς και η μελισσοκομία, λόγω της μειωμένης ανθοφορίας, της ξήρανσης μελισσοκομικών φυτών, καθώς και της ασήμαντης μελιτοέκκρισης του πεύκου.
Το πρόβλημα της ξηρασίας και της λειψυδρίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που πλήττει τους αγρότες, εντείνεται και τους οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο.
Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να εξετάσετε όλα τα ενδεχόμενα χορήγησης αποζημιώσεων, ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα της αγροτικής μας παραγωγής.
Συνημμένα προσκομίζουμε σχετικά μετεωρολογικά στοιχεία των ετών 2015 και 2016 που αποδεικνύουν την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων που επηρέασαν αρνητικά την αγροτική μας παραγωγή.

Μετά τιμής
Για τον ΕΝΙΑΙΟ ΟΙΝ/ΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝ/ΣΜΟ ΣΑΜΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΣΚΟΥΤΑΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ