ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ DECANTER: 4 Σαμιώτικα κρασιά κοντά στο «100»!

3137

Το να διεκδικεί ένα κρασί τη δική του περίοπτη θέση ανάμεσα σε δεκαεπτά χιλιάδες(!) ετικέτες, είναι σίγουρα μια μεγάλη υπόθεση. Πολλώ δε μάλλον, να μην είναι ένα αλλά… τέσσερα!

Και τα τέσσερα γλυκά μοσχάτα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου διεκδίκησαν δυνατά και κατάφεραν να αναδειχθούν μεταξύ πολλαπλών οίνων του διεθνούς αμπελώνα, κατά το διαγωνισμό Decanter 2017.

«Ρεκόρ υποψήφιων κρασιών προς αξιολόγηση» δηλώνουν ότι είχαν οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού! Περισσότερα από 17.200 κρασιά, δηλαδή ένα ποσοστό 8% παραπάνω από το 2016, τα οποία κρίθηκαν από 219 διακεκριμένες προσωπικότητες, εκ των οποίων 65 ήταν διεθνείς Masters of Wine και 20 Master Sommeliers.

Μέσα σε αυτήν τη «θάλασσα» ετικετών και με πολύ αυστηρά κριτήρια για τις τελικές βαθμολογίες, τα κρασιά του ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ κατέλαβαν επάξια τη δική τους περίοπτη θέση ανάμεσα στα βραβευμένα του παγκόσμιου αμπελώνα.

Το γλυκό Samos Nectar βαθμολογήθηκε με 90/100 και απέσπασε Ασημένιο μετάλλιο.  Ακολούθησαν με χάλκινα μετάλλια, το Samos Grand Cru με 89/100, το Samos Anthemis με 88/100 και το Samos Vin Doux με 87/100.  Το ξηρό «Ψηλές Κορφές» επίσης απέσπασε πολύ καλή βαθμολογία ήτοι 88/100, επιβεβαιώνοντας ακόμη μια χρονιά ότι το σαμιώτικο Μοσχάτο παράγει εκτός από εξαίρετα γλυκά και  ξηρά κρασιά που κλέβουν τις εντυπώσεις με τη δυναμική τους.

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός μεγαλώνει συνεχώς και οι ετικέτες των κρασιών πληθαίνουν.  Το «άσπρο μοσχάτο Σάμου» που καλλιεργείται στις ορεινές αναβαθμίδες του πανέμορφου νησιού, δικαίως συγκαταλέγεται στα  καλύτερα του κόσμου πρεσβεύοντας περήφανα το ελληνικό κρασί αλλά και το μόχθο των Σαμίων αμπελουργών.