Η δροσιά ενός Μικρόρωγου Σαμιώτικου Μοσχάτου

4084

Παγκοσμίως γνωστή για την απαράμιλλη ομορφιά και την ιστορία της, η Σάμος, το νησί που με γέμισε με αναμνήσεις και εικόνες από απέραντους αμπελώνες και μυρωδιές εκλεκτών σταφυλιών, είναι ξακουστή και για το Λευκό Μικρόρωγο Μοσχάτο της.

Η μοναδική αυτή στον κόσμο ποικιλία καλλιεργείται στις πλαγιές των απότομων βουνοπλαγιών της Σάμου, σε παραδοσιακές αναβαθμίδες (πεζούλες) και μεγάλο υψόμετρο, όπου η απαιτητική μέθοδος καλλιέργειάς της συνδυάζεται με τα μοναδικά χαρακτηριστικά που της προσδίδει το terroir της περιοχής και οι αιγαιοπελαγίτικοι αέρηδες.

Ο αντιφατικός συνδυασμός προστασίας και έκθεσης που προσφέρουν τα ψηλά βουνά, με το μεγάλο υψόμετρο και την εκτεθειμένη πλαγιά, αφήνουν τα αμπέλια να δέχονται τους δροσερούς θαλασσινούς ανέμους στις καλοκαιρινές ζέστες, ενώ ταυτόχρονα τα προστατεύουν από τους θερμούς και υγρούς ανέμους του Νοτιά.

Βασισμένα στο άρωμα του μοσχάτου και με φόντο γλυκύτερα αρώματα εξωτικών φρούτων και λουλουδιών, τα ξηρά της ΕΟΣ Σάμου έχουν μία αναπάντεχα μακριά επίγευση.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, τα αγαπημένα -δικά μου και σχεδόν όλων των απαιτητικών του καλού κρασιού- πολυβραβευμένα γλυκά και ξηρά κρασιά της ΕΟΣ Σάμου, που «συστήνουν» τις νέες τους ετικέτες. Στο κάθε κρασί συναντώνται σύνθετα αρώματα και πολυπλοκότητα γεύσεων που, μαζί, δημιουργούν ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα με κυρίαρχα αρώματα το φρέσκο σταφύλι, τα άνθη της πορτοκαλιάς και τα ροδοπέταλα!

samos_wine

Στο κάθε κρασί συναντώνται σύνθετα αρώματα και πολυπλοκότητα γεύσεων που, μαζί, δημιουργούν ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα με κυρίαρχα αρώματα το φρέσκο σταφύλι, τα άνθη της πορτοκαλιάς και τα ροδοπέταλα.

Τα γλυκά κρασιά της Σάμου εμφανίζονται στο ράφι με 4 ετικέτες: Samos Anthemis, Samos Vin Doux, Samos Grand Cru και Samos Nectar. Χάρη στην έντονη και γεμάτη γεύση τους και στα δυνατά τους αρώματα, συνδυάζονται ιδανικά με φρούτα, υψηλή ζαχαροπλαστική, ως απεριτίφ για να ετοιμάσουν το στόμα στην υποδοχή του φαγητού, ή σαν επιδόρπιοι οίνοι μετά το φαγητό, αφήνοντας τον ουρανίσκο γεμάτο γλύκα και ικανοποίηση!

Τα ξηρά κρασιά, αντίστοιχα: οι Ψηλές Κορφές, το Αγέρι του Αιγαίου, το Samena και το Golden Samena, με το κρυστάλλινο χρώμα τους και την καθαρή τους γεύση, ξεχειλίζουν από αρώματα που θα συνοδεύσουν και θα αναδείξουν κάθε πιάτο. Βασισμένα στο άρωμα του μοσχάτου και με φόντο γλυκύτερα αρώματα εξωτικών φρούτων και λουλουδιών, τα ξηρά της ΕΟΣ Σάμου έχουν μία αναπάντεχα μακριά επίγευση, καθιστώντας τα ιδανικά για συνοδούς πιάτων της ελληνικής ή διεθνούς κουζίνας, αλλά και ως απεριτίφ.


Συνταγή έκπληξη: Samos Μojito

Υλικά
120 ml Samos Doux
60 ml ανθρακούχο αναψυκτικό με λεμόνι
5 φύλλα δυόσμου
2 φλούδες λεμονιού.

Εκτέλεση
Ρίξτε το Samos Doux και το ανθρακούχο αναψυκτικό σε ποτήρι Collins, γεμάτο πάγο. Γαρνίρετε με φλούδες από λεμόνι και δυόσμο.

ΠΗΓΗ: http://www.andro.gr/