Η ΣΑΜΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ

235

Για πρώτη φορά στην ιστορία του εθνικού θεσμού των Βραβείων Τουρισμού βραβεύεται η Σάμος, μέσω της ολοκληρωμένης αποτύπωσης του έργου «Ψηφιακές Διαδρομές Σαμιακού Οίνου: Το κρασί σαν μέσο προβολής και προώθησης του πολιτιστικού αποθέματος της Σάμου», το οποίο και χρηματοδότησε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου.

Πρόκειται για μια σημαντική καταγραφή της αδιάλειπτης ιστορικής οινικής διαδρομής του νησιού της Σάμου, με αναφορές σε ιστορικές πηγές, στη μοναδική ποικιλία του μοσχάτου Σάμου, τις παραδοσιακές αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και οινοποίησης, τα κυριότερα σημεία οινικού ενδιαφέροντος σε όλο το γεωφυσικό ανάγλυφο με χάραξη οινικών διαδρομών. Ακόμη, έγινε συλλογή, καταγραφή και τεκμηρίωση ενός τεράστιου αριθμού οινικών εκθεμάτων ενώ κατατέθηκε στο έργο ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό, συλλεκτικό μα και σύγχρονο, από λήψεις του φωτογράφου Μάνου Σπανού, το οποίο αποτυπώνει το χθες, το σήμερα και το αύριο της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Σάμου. Σημαντικό στοιχείο τεκμηρίωσης είναι και οι οπτικοποιημένες/ ηχητικές καταγραφές ντοκουμέντων και συνεντεύξεων από οινοποιούς, οινολόγους, παραγωγούς και γενικότερα από ανθρώπους που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με το Μοσχάτο Σάμου.

Μετά από σχετική προκήρυξη της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, την ανάληψη του έργου ανέλαβε και ολοκλήρωσε με επάρκεια η εταιρία «Αιγαίου Solutions Α.Ε» με επικεφαλής της ομάδας εργασίας τον κ. Αλέξανδρο Τζωρτζακάκη.

Όλη αυτή η προσπάθεια που υποστηρίχθηκε από το Συνεταιρισμό της Σάμου αλλά και όλον τον οινικό κόσμο του νησιού, τιμήθηκε  με το Bronze Award στην ιδιαιτέρως απαιτητική ενότητα «Γαστρονομία – Οινοτουρισμός» όπου και υπήρχε πληθώρα σημαντικών υποψηφιοτήτων.

«Το βραβείο αυτό», όπως σχολίασε χαρακτηριστικά ο C.E.O της Aegean Solutions Αλέξανδρος Τζωρτζακάκης,  «ανήκει πρώτιστα σε όλους εκείνους τους Σαμιώτες αμπελοκαλλιεργητές που έχτισαν τη μακραίωνη οινική παράδοση του νησιού της Σάμου, στους πρωτεργάτες ίδρυσης του Συνεταιρισμού, στις διοικήσεις, τους αμπελοκαλλιεργητές κα τους ανθρώπους της οινοποίησης που διατήρησαν και διατηρούν το μεγαλείο του σαμιακού αμπελώνα και τη διαχρονική ποιότητα του μοσχάτου…»

«Η καταγραφή και τεκμηρίωση της οινικής ιστορίας της Σάμου ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη δουλειά της οποίας η ολοκλήρωση τιμά τις προσπάθειες όλου του οινικού κόσμου της Σάμου», τόνισε ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ Σάμου Γιάννης Σκούτας.  

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Β. Αιγαίου που πίστεψε στην αναγκαιότητα της ιστορικής αποτύπωσης της μακραίωνης οινικής διαδρομής της Σάμου και ειδικότερα τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη, τους Αντιπεριφερειάρχες του νησιού μας μα και τους θεματικούς, που το υποστήριξαν με «ψυχή». Οπωσδήποτε αξίζουν συγχαρητήρια στην ομάδα εργασίας της Aegean Solutions στην οποία συμμετείχε από πλευράς του Συνεταιρισμού η Μαργαρίτα Ικαρίου,  για τη σοβαρή και τεκμηριωμένη καταγραφή της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτιστικής συνέχειας του σαμιώτικου μοσχάτου. Ελπίζουμε και ΠΡΕΠΕΙ, αυτή να είναι μόνο η ΑΡΧΗ …»

(ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΑΜΙΑΚΟΥ ΟΙΝΟΥ: https://www.samoswineroutes.gr/)