Οι ανάγκες των αμπελώνων στην έναρξη της βλαστικής περιόδου.

3539

Καθοριστικό ρόλο για την παραγωγή ποιοτικών κρασιών έχει το κλίμα και το έδαφος της περιοχής. Αυτά σε συνδυασμό με τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες εξασφαλίζουν τις συνθήκες έτσι ώστε ένας αμπελώνας να δώσει τα πιο καλά αποτελέσματα.

Με τις κατάλληλες λοιπόν καλλιεργητικές τεχνικές, συμβάλλουμε στην ομαλή προσαρμογή του  στις ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, ώστε να έχουμε το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα, τόσο στην ποιότητα όσο και στην ποσότητα των σταφυλιών που θα παραχθούν.

Σημαντικές είναι οι καλλιεργητικές πρακτικές, που πρέπει να εφαρμόσουμε, προκειμένου να αποτρέψουμε τις προσβολές από ασθένειες και εχθρούς του αμπελιού. Παρακάτω ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες:

Περονόσπορος

Από τον μύκητα προσβάλλονται, κυρίως, οι βλαστοί, οι κληματίδες, οι βραχίονες, τα φύλλα, οι μίσχοι και τα σταφύλια. Η βροχή και η υγρασία συμβάλλουν στη δημιουργία μολύνσεων στη νεαρή βλάστηση οπότε εμφανίζονται στα φύλλα τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της κηλίδας (λαδιά).

Οδηγίες: Προτείνεται με την έναρξη της βλάστησης η προληπτική χρήση κατάλληλων φυτοπροστατευτικών προϊόντων που έχουν το πλεονέκτημα του μικρότερου κόστους και της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας. Η προληπτική χρήση χαλκούχων σκευασμάτων είναι ασφαλής και φιλική προς το περιβάλλον. Σε περίπτωση όμως έντονης βροχόπτωσης πρέπει ο ψεκασμός να επαναληφθεί.  Σε περιπτώσεις προσβολής καλό είναι οι παραγωγοί να συμβουλευτούν το γεωπόνο τους για να καταρτίσουν πρόγραμμα αντιμετώπισης.

Φόμοψη

Από τον μύκητα προσβάλλονται, κυρίως, οι βλαστοί, οι κληματίδες, οι βραχίονες, τα φύλλα, οι μίσχοι και τα σταφύλια. Οι προσβεβλημένες κληματίδες έχουν χρώμα λευκό προς το γκρι και φέρουν μαύρα στίγματα, τις καρποφορίες του μύκητα. Η βροχή και η υγρασία συμβάλλουν στη δημιουργία μολύνσεων στη νεαρή βλάστηση.

Οδηγίες: Σε αμπελώνες με ιστορικό προσβολών, για τον καλύτερο έλεγχο της ασθένειας και την ελαχιστοποίηση των μολύνσεων συνιστώνται δύο με τρεις διαδοχικές ανοιξιάτικες επεμβάσεις, ξεκινώντας την πρώτη όταν το 30%- 40% των ματιών βρίσκεται στο στάδιο των πρώτων φύλλων.

Ωίδιο

Η ασθένεια προσβάλλει όλα τα τρυφερά μέρη του αμπελιού (φύλλα, βλαστούς, σταφύλια). Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές, αν δεν αντιμετωπιστεί νωρίς στην αρχή της βλάστησης. Ο μύκητας διαχειμάζει στα μάτια της βάσης της κληματίδας. Ο πρώτος ψεκασμός είναι καθοριστικός για την εξέλιξη της ασθένειας, ενώ ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για την σχολαστική διαβροχή όλων των πράσινων τμημάτων των πρέμνων.

Οδηγίες: Να γίνει ψεκασμός στο στάδιο των 2-3 φύλλων με κατάλληλο μυκητοκτόνο. Ιδιαίτερα αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον είναι η χρήση βρέξιμου θείου αλλά σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης απαιτείται επανάληψη του ψεκασμού.

Ακάρεα

Τα ακάρεα κάνουν εμφανή την παρουσία τους με την έναρξη της βλάστησης και προκαλούν χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Οδηγίες:  Δεν προκαλούν συνήθως ζημιές που να δικαιολογούν επέμβαση. Στα αμπέλια που έχουν νεκρώσεις οφθαλμών και ισχυρές παραμορφώσεις βλαστών από την προηγούμενη χρονιά, κρίνεται αναγκαία η επέμβαση. Η χρήση βρέξιμου θείου λειτουργεί απωθητικά στα ακάρεα. Σε μεγάλη όμως ένταση προσβολής απαιτείται η χρήση κατάλληλου ακαρεοκτόνου.

 

ΘΟΔΩΡΗΣ ΧΑΡΜΠΗΣ, ΓΕΩΠΟΝΟΣ

ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ
ΕΝΙΑΙΟΥ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΑΜΟΥ