Σαμιώτικο κρασί και γραβιέρα Νάξου: Μεσογειακός τρόπος να ζεις!

1713

Υπάρχουν εικόνες, ήχοι και μυρωδιές που όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν τις ξεχνά κανείς! Η μέρα ξεκίνησε νωρίς, με το αυτοκίνητο να ανηφορίζει στους φιδογυριστούς δρόμους της ορεινής Σάμου, εκεί που ο κάματος των αμπελουργών μα και η θυμοσοφία της δημιουργίας, «σκάλισε» στο όρος Άμπελος τις παραδοσιακές πεζούλες ξερολιθιάς, με το μοσχομυριστό σταφύλι της Σάμου, τον «υγρό θησαυρό» του νησιού.

Εκεί, στις «Ψηλές Κορφές» και σε ένα από τα πολλά πατρογονικά κτήματα των καλλιεργητών-μελών του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου, μες στο θρόισμα των αμπελόφυλλων και με το μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι να λαμπυρίζει στον πρωϊνό ήλιο, οι διακεκριμένοι επισκέπτες είδαν, γεύτηκαν, γνώρισαν την αμπελοοινική παράδοση αιώνων που έχει κάνει τα σαμιώτικα κρασιά, συνώνυμα της ποιότητας!

Εκεί, στα ορεινά αμπελοτόπια και με την απροσποίητη φιλόξενη διάθεση που χαρακτηρίζει τους Σαμιώτες, στρώθηκε ένα αυτοσχέδιο «τραπέζι» με σαμιώτικες τηγανίτες και την ονομαστή Π.Ο.Π γραβιέρα Νάξου, ενώ ολόγλυκα σταφύλια, σύκα και πεπόνια από το μποστάνι, έσμιξαν τα αρώματα και τη γλύκα τους με τα ΠΟΠ κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.

Το ίδιο βράδυ της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020, πάντα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Mediterranean Cheese & Wine» που υλοποιείται από την «Οικονομοτεχνική» για την προβολή και διασύνδεση ΠΟΠ προιόντων από την «καρδιά» της Μεσογείου, τα μοναδικά κρασιά του Ε.Ο.Σ.Σάμου, η αυθεντική γραβιέρα της ΕΑΣ Νάξου και οι «μεσαιωνικού τύπου» οίνοι της Emilia Romana συνδυάστηκαν απολαυστικά με τα σαμιακά αγροτικά προϊόντα, τα οποία μετέτρεψε σε ιδιαίτερες συνταγές σαμιακής κουζίνας, ο chef του εστιατορίου «Ορίζοντας» στον Πλάτανο Σάμου, Βασίλης Σκουρφούντας, με το team του.

«…Παρουσιάζουμε ένα προϊόν που η ιστορία του ξεκινά χιλιάδες χρόνια πριν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της γεωργίας, του πολιτισμού, της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Κατέχει περίοπτη θέση σε πολλούς πολιτισμούς αλλά και εξέχουσα θέση σε πολλές θρησκείες. Το σαμιώτικο κρασί, που από τον φιλόσοφο και μαθηματικό Πυθαγόρα, συνδέθηκε με την έννοια του μέτρου, την καλή σωματική και ψυχική κατάσταση, αλλά και με την έννοια της μακροζωίας. Το κρασί, σύμφωνα με τον αμερικανό συγγραφέα Νόσσιτερ, είναι το σημείο εκείνο όπου τέμνονται η γεωργία με τον ανθρώπινο πολιτισμό, είναι ένα είδος «υγρής μνήμης» της ανθρωπότητας καθώς ενσαρκώνει την ιστορία του τόπου παραγωγής του, αλλά και των ανθρώπων! Μέσα από το γυαλί μιας φιάλης σαμιώτικου γλυκού κρασιού, μπορούμε να δούμε τις αρχαίες διήρεις «Σάμαινες», με φουσκωμένα τα πανιά να ξεχύνονται στα λιμάνια του τότε υπαρκτού κόσμου, μεταφέροντας τα γλυκά κρασιά της Σάμου. Αδιαμφισβήτητος μάρτυρας το ναυάγιο της Κερύνειας όπου οι οξυπύθμενοι αμφορείς που μετέφερε στα σωθικά του, πριν από 2.500 χρόνια έφεραν τη σφραγίδα «Σάμιοι οίνοι».

Αυτά τόνισε στην εισαγωγική του παρουσίαση ο Διευθυντής Πωλήσεων του ΕΟΣ Σάμου, Τίτος Φραντζής, ενώ από το τμήμα Marketing η Μαργαρίτα Ικαρίου αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του σαμιακού αμπελώνα, την προσπάθεια ανάδειξής του ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς καθώς και το τρίπτυχο που προσδιορίζει την επιτυχία του σαμιώτικου κρασιού, το οποίο δεν είναι άλλο από το μικροκλίμα, το γεωφυσικό ανάγλυφο του νησιού και την εξαίρετη ποιότητα του προϊόντος, σε συνδυασμό με την αγάπη των ανθρώπων που το καλλιεργούν, το οινοποιούν και το εμπορεύονται.

Ο διακεκριμένος chef Ανδρέας Λαγός, με τη γλαφυρότητα και την αμεσότητα του λόγου του, μίλησε «από καρδιάς» για τη γενέτειρά του και τον «υγρό» της θησαυρό, τα κρασιά του Ε.Ο.Σ Σάμου, παρουσιάζοντας τα ποιοτικά και γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά των ΠΟΠ κρασιών καθώς και τους αρμονικούς συνδυασμούς τους στη γαστρονομία.

«Τα ΠΟΠ κρασιά του ΕΟΣ Σάμου και η ΠΟΠ γραβιέρα της ΕΑΣ Νάξου, είναι δύο προϊόντα τα οποία χαρίζουν μεγάλες γαστρονομικές απολαύσεις, είτε σε απλό καθημερινό επίπεδο, είτε με την εξεύρεση της τέλειας αντιστοιχίας που μπορεί να προσδώσει ακόμη πιο έντονη γαστρονομική εμπειρία.

Η  γραβιέρα Νάξου και το σαμιώτικο κρασί  κάνουν έναν τέλειο συνδυασμό, καθώς  είναι και τα δύο προϊόντα ζυμώσεων, ωριμάζουν, παλαιώνουν κι έχουν αρώματα και γεύσεις που οφείλονται στην πρώτη ύλη, στην ζύμωση και στην ωρίμανση. Περνάνε από διεργασίες που τους δίνουν ξεχωριστό «χαρακτήρα» και δυνατότητες εξέλιξης. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι έχουν πολλά «κοινά» ποιοτικά χαρακτηριστικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι δημιουργούν ένα άκρως φυσικό ταίριασμα…» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λαγός, ο οποίος δεν παρέλειπε, σε κάθε δημιουργικό πιάτο συνδυασμένο με ένα από τα ΠΟΠ κρασιά του ΕΟΣ Σάμου (Samos Vin Doux, Samos Grand Cru, Samos Anthemis και Samos Nectar), να δίνει επιμέρους γευσιγνωστικές αρμονικές επεξηγήσεις.

«Το σαμιώτικο κρασί του ΕΟΣΣ έχει τη δική του ταυτότητα, τη δική του ιστορία και παράδοση… Έχει έμπνευση, ατμόσφαιρα, χρώματα, φως, μυρωδιές, γεύσεις… Ισχυρή παρουσία του ανθρώπινου παράγοντα και της αγάπης στη γη και τη φύση…  Είναι ένα ταξίδι στη μεσογειακή διατροφική ποιότητα, ένα ταξίδι στις ρίζες μας…» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λαγός.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων και των αρχών του τόπου καθώς και του επιχειρηματικού κόσμου, διαιτολόγοι και διατροφολόγοι, ιατροί, συγγραφείς και καλλιτέχνες, επαγγελματίες της εστίασης, της ψυχαγωγίας και του τουρισμού καθώς και εκπρόσωποι από το χώρο της οινικής αγοράς.

 

Η συγγραφέας Έρη Ρίτσου, (κόρη του ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσου) περιγράφοντας τη δική της βιωματική εμπειρία από την βραδιά, τόνισε χαρακτηριστικά: «…Αν και Σαμιώτισσα, έχοντας ανατραφεί με γλυκό “δυναμωτικό” σαμιώτικο μοσχάτο, στο οποίο οι παππούδες βουτούσαν μέσα το παξιμάδι και μας έδιναν να δαγκώσουμε για να δυναμώσουμε, δεν είχα ποτέ σκεφτεί πως το γλυκό κρασί μπορεί εκτός από τα φρούτα να συνοδεύει και το φαγητό. Μπορώ λοιπόν να πω πως η εμπειρία του συνδυασμού των γλυκών κρασιών με σαλάτες και φαγητά με τα οποία ταίριαζαν απόλυτα, ήταν πρωτόγνωρη και άκρως διαφωτιστική! Θερμά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την άψογη παρουσίαση και τη νέα γνώση που πρόσφεραν. Θα ήταν παράλειψη αν δεν απηύθυνα επίσης θερμές ευχαριστίες στον σεφ Ανδρέα Λαγό για την ουσιαστική συμβολή του στην επιτυχία της εκδήλωσης…»

Η Χρύσα Γιατρά – Μπατζή (Οινολόγος MSc O.I.V. Paris – Sommelier) η οποία παρέστη στην εκδήλωση ως επίτιμη προσκεκλημένη, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γνώριζα και δίδασκα το σαμιώτικο μοσχάτο. Η επαφή μου με τους ανθρώπους του, το terroir, τις γεύσεις και τα αρώματα της σαμιακής φύσης, όπως αυτά αποτυπώνονται στα γλυκά κρασιά της Σάμου, είναι υπεράνω πάσης περιγραφής… Είναι εμπειρία!»