Σκανδιναβικές χώρες: Οινοτουρισμός και Μοσχάτο Σάμου

2651

Περισσότερα από 9.000 άτομα από τις Σκανδιναβικές χώρες πέρασαν από το περίπτερο του Δήμου Σάμου στην Panorama World Festival Στοκχόλμης και επί του κεντρικότερου σημείου στο Stockholmassan, μόνο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 18 και 18 Φεβρουαρίου 2018, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Σε όλους προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα, φυσικοί χυμοί φρούτων, μικρές συλλεκτικές φιάλες οίνων του ΕΟΣ Σάμου, καθώς και σημαντικό επικοινωνιακό υλικό σε Σουηδικά και Αγγλικά.

Κατά το 1ο ετήσιο Event  Γαστρονομίας το οποίο έλαβε χώρα στο Ατελιέ «Aveqia» την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου, μεγάλοι εισαγωγείς και επιχειρηματίες της ευρωπαϊκής τουριστικής αγοράς, εκπρόσωποι φορέων και των επισήμων αρχών της Σουηδίας, tour operators, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και opinion leaders ενημερώθηκαν για την ελληνική γαστρονομία και οινογευσία μέσα από δημιουργίες μιας ομάδας από διακεκριμένους chef  με επικεφαλής τον Κώστα Μπουγιούρη και χρήση μόνο ελληνικών προϊόντων. Εκεί, το «welcome drink» ήταν μια απολαυστική δημιουργία με γλυκό σαμιώτικο κρασί και στη συνέχεια, διάφορες φιάλες με ξηρά, ημίξηρα και γλυκά κρασιά του ΕΟΣ Σάμου συνόδευσαν το επίσημο γεύμα που παρατέθηκε και είχε μεγάλη επιτυχία.

Από τη σαμιακή αποστολή, τέθηκε υπόψιν του πρέσβη της Ελλάδος στη Σουηδία Δημήτριου Τουλούπα και του διευθυντή ΕΟΤ Σκανδιναβικών χωρών και Bαλτικής Παύλου Μούρμα, μία στοχευμένη πρόταση ανάδειξης του Οινοτουριστικού προφίλ της Σάμου-πράγμα που έγινε αποδεκτό σε πρώτο επίπεδο. Σύμφωνα με έναν άτυπο αρχικό σχεδιασμό, εκ μέρους του ΕΟΤ Σκανδιναβικών χωρών και Βαλτικής καθώς και της Ελληνικής πρεσβείας στη Σουηδία σε συνεργασία με το Δήμο της Σάμου και τον ΕΟΣ Σάμου θα διοργανωθεί εντός Απριλίου 2018 ένα event παρουσίασης των ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ που έχει το νησί της Σάμου, σε δημοσιογράφους εξειδικευμένους στην οινολογία, τα κρασιά, την εστίαση και ψυχαγωγία. Αυτό, θα αποτελέσει στη συνέχεια το εφαλτήριο για την -οινοτουριστικής διάστασης- επίσκεψή τους στο νησί της Σάμου με στόχο την καταγραφή των βιωματικών τους εμπειριών και την προσέλκυση νέου target group επαναλαμβανόμενων σε τακτές περιόδους επισκεπτών, ώστε να αποκομίζουν το σύνολο της οινοπαραγωγικής βιωματικής εμπειρίας.

Παράλληλα, πρόκειται να διοργανωθεί φέτος στη Σάμο υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σουηδία, διεθνές συνέδριο Μarketing με εκπροσώπους από τις σημαντικότερες εταιρίες πληροφορικής και επικοινωνιακών συστημάτων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία, τη φύση, τη γαστρονομία και τη μακραίωνη οινική παράδοση της Σάμου.

Aπό το περίπτερο της Σάμου με προσέγγιση cross marketing ελήφθησαν πλάνα για το δελτίο ειδήσεων της  κρατικής Ελληνικής τηλεόρασης  ΕΤ (με αναμετάδοση  ΕΤ3) καθώς και ρεπορτάζ- συνεντεύξεις από το Τηλεοπτικό δίκτυο Σουηδίας και το Tv Cinq Γαλλίας. Επίσης, αφιερώματα στα περιοδικά Fontana Food, Κitchen Events, My Greece_Υour  Travel Quide, Μittgrekland του δημοσιογράφου Markus Olsson, Travel & lifestyle INSPIRATION της δημοσιογράφου Petra Nordin. Όλα, με φωτογραφικό υλικό από τη σαμιακή εκπροσώπηση και τα τοπικά προϊόντα.

Το σαμιακό περίπτερο τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σκανδιναβικών χωρών και Βαλτικής κ.κ. Κλεόπας, ο πρέσβης της Ελλάδος στη Σουηδία Δημήτριος Τουλούπας, ο διευθυντής ΕΟΤ Σκανδιναβικών χωρών και Bαλτικής Παύλος Μούρμας, ο Εμπορικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στη Στοκχόλμη Παντελής Γιαννούλης, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του  Υπουργείου Τουρισμού κα Αλεξάνδρα Σαραντίδη, η δ/ντρια επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας κα Νίκη Ψυχάρη, η πρόεδρος του Φινλανδικού Ινστιτούτου Γραμμάτων και Τεχνών και πολλοί άλλοι,

Σημειώνεται ότι τo τουριστικό Forum «A PANORAMA view over Nordic market» το οποίο διοργανώθηκε με επιτυχία προκάλεσε εκ νέου το τουριστικό ενδιαφέρον για το νησί της Σάμου από εκπροσώπους εταιριών διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών ενώ πραγματοποιήθηκαν σημαντικές επαφές με εκπροσώπους εμπορικών επιχειρήσεων για την ευρύτερη προώθηση των μοσχάτων οίνων του ΕΟΣ Σάμου και των τοπικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων.