8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου – Στην «άκρη του Αιγαίου» με τα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου

308

Στην άκρη του Αιγαίου, το μαγευτικό Καστελλόριζο, εκεί που η νησιωτικότητα αποκαλύπτει την ουσία και την αξία της, τα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου για μια ακόμη χρονιά επιβράβευσαν τον πολιτισμό!

Το φεστιβάλ προκάλεσε ένα ισχυρό ρεύμα επισκεψιμότητας διεθνών προσωπικοτήτων των τεχνών και των επιστημών, καθώς το φετινό πρόγραμμα από τις 20 έως και τις 27 Αυγούστου περιλάμβανε 835 συμμετοχές από 93 χώρες και είχε 30 παγκόσμιες, διεθνείς πρεμιέρες. Η καλλιτεχνική του διευθύντρια Ειρήνη Σαρίογλου και η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Μαρία Ηλιάδη ευχαρίστησαν το Συνεταιρισμό της Σάμου για τη διαρκή υποστήριξη επιλεγμένων δράσεων πολιτισμού, με σημασία στη διεθνή προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Από το 2016 μέχρι σήμερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου προσφέρει στο μεσογειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές κοινό μια ετήσια, συναρπαστική «εμπειρία». Αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) σε συνεργασία με τη γαλλική Les Ecrans de Mondes (Παρίσι) και το Σύνδεσμο Αναβίωσης Μεγίστης (Σύδνεϋ).

Το ειδυλλιακό Καστελλόριζο κουβαλά μια μακρά, μα εν πολλοίς άγνωστη ιστορία, η οποία το συνδέει άρρηκτα με τη λοιπή Ελλάδα όσο και με τη Μικρά Ασία. Φέτος, δημιουργήθηκε εκεί το αδιαχώρητο από σινεφίλ κάθε γωνιάς του πλανήτη, που παρακολούθησαν τις προβολές αλλά και τη συναυλία της Φωτεινής Δάρρα.

Στο φεστιβάλ που κατορθώνει να «γεφυρώνει» ανθρώπους, ιδέες και οράματα από κάθε πλευρά της υφηλίου, καταγράφοντας το ανθρωπογενές αποτύπωμα των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, τα κρασιά του Συνεταιρισμού της Σάμου προκάλεσαν ακόμη μια φορά τα διθυραμβικά σχόλια του καλλιτεχνικού κόσμου μα και των επισκεπτών. Κυρίως γιατί οι μοσχάτοι οίνου του Συνεταιρισμού φέρουν την παρακαταθήκη της μακραίωνης ιστορικότητας και την κουλτούρα της χειρωνακτικής καλλιέργειας των αμπελοκαλλιεργητών της Σάμου, που δημιούργησαν τη μοναδική οινική ταυτότητα του νησιού μας!