Doux & Dina σε… τσουρέκι stories

3366

Μυρωδάτο, αφράτο και απολαυστικό το παραδοσιακό ελληνικό τσουρέκι που συνδέεται με τη Πασχαλιά και την εαρινή γιορτή των γεύσεων.

Μέσα από τη δημιουργική ματιά και την αριστοτεχνική τέχνη και τεχνική της αγαπημένης chef Nτίνας Νικολάου, συνόδευσε μοναδικά ένα ιδιαίτερο cooking class που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2015 στο φιλόξενο χώρο του Yoleni’s στο Κολωνάκι.

Μοσχοβολιστά τσουρέκια που απαιτούν παρασκευή ενός ιδιαίτερου είδους ζύμης αλλά και όλα τα μικρά μυστικά επιτυχίας!
Εκτός από το κλασσικό με άρωμα μαστίχας, το τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα έκλεψε τις εντυπώσεις όπως και η μοντέρνα εκδοχή του, τα cupcakes τσουρεκάκια με καρύδια. Ως το «απόλυτο συνοδευτικό» στις υπέροχες αυτές δημιουργίες αναδείχθηκε το Samos Vin Doux του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου.

Σαμιώτικο κρασί: Μυθολογία, ιστορία και λαογραφική παράδοση

Μυθολογία, ιστορία και το εκφραστικό τοπωνύμιο «Άμπελος» να περιγράφει έναν από τους δύο ορεινούς όγκους που δεσπόζουν στο πυκνόφυτο ακριτικό νησί, όλα συνηγορούν για να μιλήσουν για έναν από τους ομορφότερους αμπελώνες του κόσμου, αυτόν της Σάμου. Το σαμιώτικο κρασί που παράγεται σε αυτόν τον τόπο έχει ταυτίσει απόλυτα το όνομά του με τη γεωγραφική του προέλευση, την ποιότητα, το υπέροχο άρωμα και τις διακριτές γεύσεις.

Η ιστορία του ξεκινά από την πρώιμη αρχαιότητα αλλά καλοδιπλώνεται σαν… τσουρέκι, με την παράδοση αλλά και τη μυθολογία:  Οι περήφανες αμαζόνες έκαναν το λάθος να περιφρονήσουν το Διόνυσο, το θεό της ευφορίας, του αμπελιού και του κρασιού και για να αποφύγουν την οργή του, κατέφυγαν στην πευκόφυτη Σάμο. Ο Διόνυσος ζήτησε τη βοήθεια των Σαμίων για να τις νικήσει, κι αφού τα κατάφερε, χάρισε στους κατοίκους του ακριτικού νησιού το κλήμα που βγάζει το «μοσχάτο σταφύλι» με τις μικρές ρόγες και τους έμαθε πώς να το καλλιεργούν σε ορεινές κυρίως αναβαθμίδες και πεζούλες και να φτιάχνουν το περίφημο σαμιώτικο κρασί.

Η τοπική παράδοση  λέει ότι ο πρώτος που δίδαξε την καλλιέργεια της αμπέλου στους κατοίκους του νησιού ήταν ο ήρωας της Αργοναυτικής  Εκστρατείας Αγκαίος, ο οποίος  και βασίλεψε στο νησί. Αρχαίες ιστορικές καταγραφές για τα κρασιά της Σάμου συναντάμε στον Ιπποκράτη, το Γαληνό, το Θεόφραστο ενώ οι διήρεις «σάμαινες» μεταφέρουν μέσα σε περίτεχνα αγγεία, τους οίνους της Σάμου σε όλο τον τότε υπαρκτό κόσμο.

Κατά τη βυζαντινή εποχή ο ταξιδιώτης κληρικός Βίλιμπαλντ περιγράφει την οινική παραγωγή του νησιού με θετική χροιά, ενώ από το 1562 οι Ευρωπαϊκές  δυνάμεις αρχίζουν να ενδιαφέρονται εμπορικά για το Σαμιώτικο κρασί  και ιδρύουν προξενεία στη  Σάμο.

Στις αρχές του 17ου αιώνα ο Γάλλος περιηγητής Τουρνεφόρ καταγράφει στο ακριτικό νησί μια παραγωγή μοσχάτου κρασιού που φτάνει τα 3.000 βαρέλια ενώ από τον 19ο αιώνα τροφοδοτεί με επώνυμα κρασιά τις αγορές της Δύσης και της Ανατολής. Από τότε, η Καθολική Εκκλησία παραχωρεί στη Σάμο το προνόμιο της παρασκευής οίνου με πιστοποιητικό καθολικής αποστολής. Ο «εκκλησιαστικός οίνος» χρησιμοποιείται και από την Ορθόδοξη Εκκλησία για την παρασκευή της θείας ευχαριστίας.

Σήμερα, αυτά που προσδιορίζουν την επιτυχία του Σαμιώτικου κρασιού είναι το μικροκλίμα και το γεωφυσικό ανάγλυφο του νησιού, η εξαίρετη ποιότητα του προϊόντος και το «μεράκι» των ανθρώπων που εμπλέκονται με αυτό.

Οι αμπελουργοί του ακριτικού νησιού καλλιεργούν σε ορεινές κυρίως αναβαθμίδες και πεζούλες, με μικρή στρεμματική απόδοση που δεν ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 1.000 κιλά σταφυλιού ανά στρέμμα και με χειρωνακτική κυρίως εργασία.

Οι διαμορφωμένοι αμφιθεατρικά πατρογονικοί αμπελώνες, σε υψόμετρο έως και 900 μέτρων και θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου και το μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής, καταδεικνύουν  τη μακρά οινοπαραγωγική παράδοση του νησιού, αλλά και εξασφαλίζουν στο μικρόρωγο μοσχάτο σταφύλι, αργή και σταθερή ωρίμανση, μέχρι να αποκτήσει πολύ υψηλούς βαθμούς σακχάρων και να εμπλουτιστεί με τα αρώματα της πυκνόφυτης βλάστησης. Για όλους αυτούς τους λόγους, το Σαμιώτικο κρασί διαθέτει μια από τις παλαιότερες κατοχυρώσεις ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης της Ευρώπης.

Το Συνεταιριστικό σχήμα της Σάμου, αποτελεί ένα από τους πιο παλιά της Ελλάδας, καθώς ιδρύθηκε το 1934 και συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων οινοποιείων της χώρας μας. Συγκεντρώνει, οινοποιεί και εμπορεύεται το σύνολο σχεδόν της παραγωγής των αμπελοκαλλιεργητών της Σάμου, εφαρμόζοντας τόσο το Σύστημα Ποιότητας κατά ISO όσο και το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας των Τροφίμων ΗACCP.

Τα κρασιά της Σάμου έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες βραβεία και διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και εκθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρώτο βραβείο που έλαβαν, χρονολογείται από το 1937, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται ολοένα και περισσότερες στη μακρά σειρά τιμητικών διακρίσεων.

Το σαμιώτικο κρασί αποτελεί τον κυριότερο πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό, με εξαγωγές όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Ταξίδια στις γεύσεις και τα αρώματα των σαμιακών οίνων

Η οινική παραγωγή περιλαμβάνει γλυκείς, ξηρούς και ημίξηρους οίνους, μοναδικούς στη γεύση και την ποιότητά τους, συγκεντρώνοντας όλες τις γευστικές ιδιαιτερότητες που τους προσδίδει η καλλιέργειά τους σε ορεινές αναβαθμίδες.

Τα ξηρά κρασιά της ΕΟΣ Σάμου, Samena,  Golden Samena, Ψηλές Κορφές και το Aegean Breeze (Αγέρι του Αιγαίου) με το κρυστάλλινο χρώμα τους και τα έντονα φρουτώδη τους αρώματα, μας ταξιδεύουν στον κόσμο της εκλεπτυσμένης γεύσης που μπορεί και είναι προσιτή στην καθημερινότητά μας.

Τα ημίξηρα, Aegean Breeze  και  Selana, βάζουν μια πινελιά διαφορετικής ποιότητας στη ζωή μας.

Τα γλυκά, με την πλούσια και πολυαγαπημένη γεύση (φρέσκου ή παλαιωμένου κρασιού) έχει πολλαπλές εκφράσεις γευστικών ταξιδιών με το Samos VinDoux, το Samos Grand Cru, το Anthemis και το Samos Nectar.

SAMOS VIN DOUX-η επιτομή των γλυκών κρασιών

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τη ναυαρχίδα των κρασιών της  Σάμου, αυτή δεν είναι άλλη από το γλυκό κρασί που ταξιδεύει σε 25 χώρες ανά τον κόσμο.  Είναι το SAMOS VIN DOUX που αναφέρεται πάντα ως η πιο κλασσική έκφραση των γλυκών κρασιών, των οποίων η ζύμωση διακόπτεται ώστε να διατηρηθούν τα σάκχαρα του σταφυλιού.

Το σταφύλι  από το οποίο παρασκευάζεται είναι το «μικρόρωγο μοσχάτο Σάμου» που φύεται και μεγαλώνει σε ημιορεινές πεζούλες και εδάφη αποστραγγιστικά. Αυτό σημαίνει ότι τα σταφύλια δεν προλαβαίνουν να τραφούν από το νερό της βροχής αφού γρήγορα αποστραγγίζεται, οπότε προσλαμβάνουν μόνον τα συστατικά του εδάφους και για αυτό τον λόγο οι ρώγες μένουν μικρές αλλά τόσο «γεμάτες» σε γεύση που θυμίζουν λουλούδια και αρώματα σε πρωτογενές επίπεδο.

Το Samos Vin Doux δεν θα ήταν τόσο επιτυχημένο αν τα επίπεδα οξύτητάς του δεν έφταναν τα 4,6 γραμ/λίτρο.  Αυτή η οξύτητα αρκεί ώστε να ισορροπήσει μεταξύ της γλυκύτητας του κρασιού (με εναπομείναντα σάκχαρα 200 γρ/λίτρο)  αλλά και της μεταλλικότητας και φρεσκάδας που εκπλήσσει τον ουρανίσκο.  Για αυτό θεωρείται ένα από τα πιο ισορροπημένα γλυκά κρασιά παγκοσμίως.  Αυτός είναι και ο λόγος που το κάνει ιδανικό για γευσιγνωσία ακόμη και από κάποιον που δεν έχει ξαναδοκιμάσει ποτέ γλυκό κρασί!

Το χρώμα του είναι ανοιχτό μελί, με τάσεις προς το χρυσό, όπως χρυσά είναι και πολλά μετάλλια που έχει πάρει σε διεθνές επίπεδο.  Η όσφρηση υποβάλλεται σε μία γλυκιά αναζήτηση μεταξύ αρωμάτων μαρμελάδας βερίκοκου, ώριμου πεπονιού, νύξεων καραμέλας βουτύρου αλλά και όμορφων ανθοσυνθέσεων!

Η γεύση δε μένει αδιάφορη στη γλύκα του. Εκρήγνυνται απολαυστικά οι λεπτές επιγεύσεις μελιού, ροδάκινου, αχλαδιού και λευκόσαρκων φρούτων.  Το πλούσιο σώμα του ικανοποιεί απόλυτα τους γευστικούς κάλυκες και δεν είναι τυχαίο ότι το κρασί αυτό μπορεί να αποτελέσει μία καταπληκτική βάση για παρασκευή εμπνευσμένων Cocktails.  Κανείς δεν μένει ασυγκίνητος στο πάντρεμα χυμού μάνγκο, λεμονιού και μιας γερής δόσης Samos Vin Doux, ενώ  οι συνδυασμοί μπορούν να είναι απεριόριστοι, όσες και οι εμπνεύσεις που ανατροφοδοτεί!

Ως ένα κλασσικό επιδόρπιο κρασί, το Samos Vin Doux σερβίρεται μετά το φαγητό στους 8-10 βαθμούς Κελσίου.  Μπορεί να σερβιριστεί ως απεριτίφ αλλά και σε ήσυχες απογευματινές ανάπαυλες με φρούτα, τυριά ή και  ξηρούς καρπούς.  Χρησιμοποιείται με επιτυχία στη ζαχαροπλαστική για να επιτείνει μοναδικά γλυκές δημιουργίες αλλά και στην μαγειρική για να προσδώσει μία διακριτική γλυκύτητα και ευωδία, ενώ συνδυάζεται με πλήθος συνταγές της δημιουργικής κουζίνας. Συνοδεύει εξαίσια τα γλυκά, ειδικά τα πιο ελαφριά και ανοιχτόχρωμα, όπως μηλόπιτα, λεμονόπιτα και τάρτες φρούτων, ενώ η πρόταση της Ντίνας Νικολάου για το πασχαλινό τσουρέκι ήταν άκρως απολαυστική για όσους το προετοίμασαν και το δοκίμασαν.

Γαστρονομία και οινογευσία

Μέσω της διαρκώς αναπτυσσόμενης τάσης για συνδυαζόμενη οινογευσία και γαστρονομία, το σαμιώτικο κρασί διατηρεί και αναπλαισιώνει την περίοπτη θέση του σε κάθε χώρο εστίασης και ψυχαγωγίας αλλά και στην καθημερινότητα των καταναλωτών του σήμερα, που επιζητούν υψηλή ποιότητα, μοναδικούς συνδυασμούς γευστικών διαδρομών και τίμια τιμή.

Χάρη στις εμπνεύσεις, τη γνώση μα και την ιδιαίτερη τέχνη όσων αγαπούν τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, τους γευστικούς συνδυασμούς και τις εκλεπτυσμένες οινοσυνθέσεις, το κρασί από τις ορεινές αναβαθμίδες της Σάμου δίνει τη δική του φρουτώδη και ξεχωριστή ανάσα σε ό,τι εμφανίζεται στο τραπέζι και τη ζωή μας. Απολαύστε το!