NOSTOS 2017 και ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΚΡΑΣΙ

3526

Σε έναν νόστο, έναν «γυρισμό», αφιερώνει ένα ολόκληρο έπος ο Όμηρος. Η έκφραση «νοστέω ες πατρίδα γαίαν» αναφερόταν στο θαλασσινό ταξίδι και τα πάθη των Ελλήνων κατά την επιστροφή στον τόπο τους…

Η NOSTOS 2017 είναι η μοναδική εκθεσιακή -συνεδριακή εκδήλωση της χώρας μας για τον εναλλακτικό τουρισμό! Θα πραγματοποιηθεί σε ειδικό εκθεσιακό χώρο στη μαγευτική ΝΑΥΠΑΚΤΟ από 13 έως και 16 Οκτωβρίου με συμμετοχή χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Δανία, η Σουηδία, η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία, η Κροατία, η Σερβία, η Ρουμανία, η Τουρκία, Κίνα, Ινδία κ.α.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να συγκεντρώσει η ενότητα NOSTOS Food Tourism, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον γαστρονομικό τουρισμό και την ελληνική παραδοσιακή αλλά και σύγχρονη κουζίνα. Η ημέρα της επιστροφής στην ομηρική Οδύσσεια είναι το «νόστιμον ήμαρ». Αυτή η ημέρα, που βλέπει κανείς την γενέθλια γη μετά από μακρόχρονη απουσία, έχει μια τέτοια γλυκύτητα που έδωσε στο επίθετο «νόστιμος» τη σημασία της ομορφιάς που μένει στη γεύση μας…

Σε ειδικά διαμορφωμένο και εξαιρετικά καλαίσθητο χώρο, οι «μικρές πατρίδες» της χώρας μας θα παρουσιάσουν τοπικές γεύσεις και πολύ ξεχωριστά προϊόντα, όπως το κρασί από «άσπρο μικρόρωγο μοσχάτο» του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου που θα συμμετέχει στη Nostos με όλη τη γκάμα των γλυκών, ξηρών και ημίξηρων οίνων παραγωγής του.

Ο Σαμιώτης chef Ασλάνης Παντερλής θα ετοιμάσει τη μοναδική «κατσικίσια πλάτη γεμιστή» που γεύονται οι νησιώτες τις γιορτινές μέρες, όπου η ξεχωριστή της νοστιμιά οφείλεται στο πολύωρο μαρινάρισμα με λευκό ξηρό μοσχάτο Σάμου, ενώ οι ευωδιές της γέμισης από διάφορα μυρωδικά συνταιριάζουν αρμονικά με το πολυβραβευμένο διεθνώς Samos Vin Doux. Εκτός από αυτό το εκλεκτό έδεσμα, στους επισκέπτες θα παρουσιαστούν «ρολάκια μοσχαρίσια γλυκοπικάντικα» με πιπεριές, ρόκα, μέλι και το επί 6 χρόνια παλαιωμένο Samos Nectar, «γαρίδες με μαραθόριζα» και γλυκό σαμιώτικο κρασί, «ντάκος σαμιώτικος» με ελιές, κάπαρη, λιαστές τομάτες και σχινόπρασο, καθώς και «τυροχοιρομέρι με αρωματικά βότανα» σβησμένο με λευκό ημίξηρο Aegean Breeze και διανθισμένο με μαρμελάδα από «μπουρνελάκι» σαμιώτικο, σουσάμι, μαυροκούκι και ντόπια μυρωδικά.

Οινογευστικές δοκιμές με τα σαμιώτικα κρασιά αλλά και κεράσματα θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν οι διακεκριμένες προσωπικότητες που έχουν προσκληθεί στη Nostos 2017, hosted buyers, εκπρόσωποι διεθνών τουριστικών επιχειρήσεων και φορέων, ακαδημαϊκοί, sommelier και οινολάτρες, δημοσιογράφοι, επαγγελματίες του τουρισμού.

Η NOSTOS διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από τον ∆ήµο Ναυπακτίας, µε φορέα υλοποίησης την «Αιτωλική Αναπτυξιακή Α.Ε ΟΤΑ» και φιλοδοξεί να αποτελέσει διεθνές σηµείο αναφοράς του ειδικού και εναλλακτικού τουρισµού κάθε µορφής, για όλους τους προορισµούς και τους επαγγελµατίες του τοµέα που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ειδικό ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και το NOSTOS FORUM ως διεθνές ετήσιο βήµα επιµόρφωσης, ενηµέρωσης και ανταλλαγής απόψεων…

Η «ψυχή» της διοργάνωσης, ο αντιδήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Σύψας, αναφερόμενος στην -για πρώτη φορά- συμμετοχή της Σάμου, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«…Κι είχε στη σειρά στον τοίχο ακουμπισμένα πιθάρια με παλιό κρασί γλυκόπιοτο γεμάτα, ανέρωτο θεϊκό ποτό για το σοφό Οδυσσέα, όταν με βάσανα πολλά στο σπίτι του γυρίσει… Με αυτή την αναφορά ο Όμηρος στην Οδύσσεια συνδυάζει το «νόστο» με το γλυκόπιοτο κρασί. Πιστεύουμε πως η φετινή συμμετοχή του Ενιαίου Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου στη NOSTOS 2017 αποτελεί ένα ισχυρό στοιχείο σύνδεσης με τη μακραίωνη οινοποιητική παράδοση των ακριτικών νησιωτικών κοινωνιών, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης, ανάπτυξης και εξωστρέφειας των παγκοσμίως γνωστών και πολυβραβευμένων κρασιών μας…»